ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Ανεξιχνίαστα εγκλήματα του Χόλιγουντ

Είχαν φήμη, πλούτο, τον κόσμο ολόκληρο στην παλάμη τους. Έζησαν μικρές, λαμπερές ζωές, κάηκαν σαν σούπερ νόβα και ύστερα τους κατάπιε ένα βαθύ σκοτάδι, όλο ερωτηματικά. Αυτά είναι τα ανεξιχνίαστα εγκλήματα του Χόλιγουντ – αληθινά, άλυτα μυστήρια, σε ένα έργο, που δεν γράφτηκε για το σινεμά. Και που δεν έχει τέλος.

Μέριλιν Μονρόε – Θεωρίες Συνωμοσίας

 

Ξημερώματα της 5ης Αυγούστου του 1962 το πτώμα της Μέριλιν Μονρόε  βρίσκεται στο σπίτι της, στο Μπρέντγουντ, του Λος Άντζελες.  Η σταρ είναι γυμνή, ξαπλωμένη μπρούμυτα στο κρεβάτι της, με το ακουστικό του τηλεφώνου στο χέρι.  Δίπλα της ένα άδειο μπουκάλι βαρβιτουρικών. Η επίσημη έκθεση του ιατροδικαστή, θα κάνει λόγο για ”πιθανή αυτοκτονία”.

Αλλά οι φήμες οργιάζουν – λίγες ώρες πριν τον θάνατό της, η Μέριλιν αγόραζε έπιπλα και ρούχα, σχεδίαζε να ξαναπαντρευτεί τον Ντι Μάτζιο, δε σκεφτόταν το τέλος. Κι άλλες ιστορίες έρχονται να προστεθούν στη λαϊκή σεναριολογία : τηλεφωνήματα στον Ρόμπερτ Κένεντι, στα οποία τον εκβίαζε να αποκαλύψει τη σχέση τους. Ένα ασθενοφόρο που ήταν σταθμευμένο έξω από την πόρτα της το βράδυ του Σαββάτου. Το γεγονός ότι η αστυνομία κλήθηκε με καθυστέρηση πολλών ωρών.

Αστικοί μύθοι για ένα ελικόπτερο που πετούσε πάνω από το σπίτι της, φήμες για φωνές και για άντρες με σκούρα κουστούμια, που μπαινόβγαιναν αργά το βράδυ. Και βέβαια το ερώτημα τι απέγινε το περίφημο κόκκινο σημειωματάριο – το μυστικό ημερολόγιο της σταρ, που εξαφανίστηκε μυστηριωδώς.

Τελικά, ήταν αυτοκτονία ή έγκλημα; Ποιος σκότωσε την Μoνρόε; Η Μαφία; Ένας απογοητευμένος εραστής; Οι Κένεντι και η CIA για να συγκαλύψουν ένα σκάνδαλο; Ακόμα και σήμερα, πενήντα χρόνια μετά από κείνη τη μέρα, η εύθραυστη, όμορφη, ασταθής και αυτοκαταστροφική Μέριλιν, το αιώνιο σύμβολο του σεξ, κρατά ζηλότυπα τα μυστικά της – και ίσως αυτά είναι που κρατούν το θρύλο της ζωντανό. Για πάντα.

Η ”κατάρα” των Λι

 

Στις 20 Ιουλίου 1973, ο Μπρους Λι βρίσκεται νεκρός στο δωμάτιο του ξενοδοχείου του, έξι μέρες πριν την κυκλοφορία του θρυλικού φιλμ ”Enter the Dragon”.

Αιτία θανάτου ένα εγκεφαλικό οίδημα, αποτέλεσμα αλλεργίας που του είχε προκαλέσει ένα παυσίπονο για τον πονοκέφαλο – το χάπι του το είχε δώσει μία φίλη του, ηθοποιός για να ησυχάσει και να κοιμηθεί. Είναι ένας παράξενος αλλόκοτος θάνατος για έναν άνθρωπο που έμοιαζε γερός σαν σίδερο – τον σπουδαιότερο καλλιτέχνη και ηθοποιό πολεμικών τεχνών στον 20οαιώνα.

Για πολλά χρόνια, ο θάνατος αυτός θα τροφοδοτήσει ποικίλα σενάρια και θεωρίες συνομωσίας από τους φανατικούς θαυμαστές του: Λέγεται ας πούμε ότι ο Μπρους Λι δολοφονήθηκε από τη μαφία του Χονγκ Κονγκ γιατί αρνήθηκε να  πληρώσει χρήματα για προστασία. Ό,τι τον σκότωσαν επειδή μέσα από τις ταινίες του αποκάλυπτε μυστικά των πανάρχαιων ασιατικών πολεμικών τεχνών.

Κάποιοι μιλούν για ”δαίμονες” και διαβολικά πνεύματα που τον έπνιξαν στον ύπνο του. Άλλοι, πιο λίγοι, ψιθυρίζουν πως ήταν καταραμένος.

 Η θεωρία της ”κατάρας του Λι”, έγινε πάλι επίκαιρη, όταν ο γιος του Μπρους, Μπράντον Λι σκοτώθηκε στις 31 Μαρτίου 1993, στο πλατό της ταινίας ”Το Κοράκι” – για την ακρίβεια, πυροβολήθηκε, γυρίζοντας τη σκηνή του θανάτου του, έπεσε κάτω και δεν ξανασηκώθηκε. Η ψεύτικη σφαίρα που θα έπρεπε να βρίσκεται μέσα στο όπλο είχε αλλαχτεί με μια  αληθινή. Μέχρι σήμερα παραμένει άγνωστο από ποιον και γιατί.

Λάνα Τάρνερ – Η ξανθιά και ο γκάνγκστερ

 

Ένας γκάνγκστερ, μια μοιραία γυναίκα, ένα παιδί- θύμα και ένα έγκλημα – μια ιστορία βγαλμένη από το σύμπαν των κλασικών νουάρ αστυνομικών, ενός Ρέιμοντ Τσάντλερ ή ενός Τζέιμς Ελρόι. Μόνο που αυτή εδώ είναι πραγματική. 

Στις 4 Απριλίου του 1958 ο εραστής της Τάρνερ, ο ”ατσαλένιος” Τζόνι Στομπανάτο, ”πρωτοπαλίκαρο” του γκάνγκστερ Μίκι Κοέν, βρίσκεται νεκρός στο σαλόνι του σπιτιού της ηθοποιού, μαχαιρωμένος στο στήθος. Δράστης, σύμφωνα με την αστυνομία είναι η Σέριλ Κρέιν, η 14χρονη κόρη του ηθοποιού από τον πρώτο της γάμο. Η επίσημη εκδοχή είναι πως ο Τάρνερ και ο Στομπανάτο είχαν έναν από τους συνηθισμένους καυγάδες τους, εκείνος την απείλησε πως θα την χαρακώσει στο πρόσωπο, η μικρή φοβήθηκε, άρπαξε το μαχαίρι και χτύπησε τον μαφιόζο.

Οι φήμες, μέχρι σήμερα επιμένουν πως το μαχαίρι το κρατούσε η Λάνα – όσο για τη δραματική της κατάθεση, στη δίκη που ακολούθησε, οι ειδικοί λένε πως ήταν μια ερμηνεία αντάξια για Όσκαρ.

Η Μαύρη Ντάλια – Το πιο διάσημο έγκλημα του 20ού αιώνα

 

Η μικρούλα Ελίζαμπεθ Σορτ, όμορφη, χυμώδης, πεταχτή, η Ελίζαμπεθ που έβαφε τα χείλια της κόκκινα, στόλιζε τα μαλλιά της με άσπρα λουλούδια και ονειρευόταν να γίνει σταρ του σινεμά – ήταν ένα κορίτσι σαν τα χιλιάδες κορίτσια που συνέρρεαν στο Χόλιγουντ, στα μέσα της δεκαετίας του ’40.  Το πτώμα της βρέθηκε στις 9 Ιανουαρίου 1947 σε ένα απόμερο, χορταριασμένο οικόπεδο του Λος Αντζελες. Ήταν κομμένο στα δυό, στο ύψος της μέσης. Το πρόσωπο είχε παραμορφωθεί φρικτά, με δύο βαθιές τομές από τις άκρες του στόματος μέχρι το αυτί, που του χάριζαν ένα μακάβριο, τεράστια χαμόγελο. Σημάδια από σκοινιά στους καρπούς. υποδείκνυαν ότι το θύμα είχε βασανιστεί πριν πεθάνει.

Μετά από  αναλύσεις, εξετάσεις, συλλογές και αξιολογήσεις στοιχείων, ατέλειωτες ώρες ανακρίσεων, δεκάδες καταθέσεις από μάρτυρες, η αστυνομική έρευνα κατέληξε σε αδιέξοδο. Παρότι υπήρχαν αρκετοί ύποπτοι, η Αστυνομία του Λος Άντζελες δεν κατάφερε να στοιχειοθετήσει κατηγορία για κανέναν κι αναγκάστηκε να κλείσει τον φάκελο της υπόθεσης. Ο ένοχος, μέχρι και σήμερα, παραμένει άγνωστος.

Η Ελίζαμπεθ Σορτ δεν έγινε ποτέ σταρ, έγινε όμως τραγούδι, μυθιστόρημα, ταινία από τον Μπράιαν ντε Πάλμα, ηρωίδα, σε έναν λαϊκό μύθο που είναι μέχρι σήμερα, ένα από τα πιο αγαπημένα μυστήρια του Χόλιγουντ. Η δόξα ήρθε, μόνο που ήταν αργά για κείνη.

Τζορτζ Ριβς – Το άδοξο τέλος του σούπερμαν

 

Ήταν ο πρώτος Σούπερμαν στην οθόνη, κι ένα από τα μεγαλύτερα αστέρια της αμερικάνικης τηλεόρασης  στη δεκαετία του ’50. Τόσο μεγάλο, που το κοινό δυσκολευόταν να τον φανταστεί να φοράει οτιδήποτε άλλο, εκτός από την μπλε και κόκκινη στολή.

Στις 16 Ιουνίου του 1959 κι ενώ στο σαλόνι του σπιτιού του, γινόταν ένα μικρό πάρτι, ο Τζόρτζ Ριβις, βρέθηκε γυμνός, στο κρεβάτι του, με ένα όπλο στο πάτωμα, ανάμεσα στα πόδια του – είχε αυτοκτονήσει με ένα εννιάρια Λούγκερ. Μια ανεξήγητη αυτοχειρία, που μάλλον οφειλόταν σε κατάθλιψη και στο αίσθημα πως η καριέρα του είχε τελειώσει.

Μέχρι σήμερα πάντως υπάρχουν κάποιοι που λένε πως τον Ριβς τον σκότωσε η Τόνι Μάνιξ, η πρώην φίλη του όταν τη χώρισε για μια άλλη γυναίκα, ή  ο άντρας της Τόνι, το μεγαλοστέλεχος της ΜGM,  Έντι Μάνιξ – μια θεωρία που εξηγεί την απουσία πυρίτιδας στο χέρι του Ριβς ή ακόμα και το ότι πάνω στο όπλο δε βρέθηκαν αποτυπώματα.  Μέχρι σήμερα, τίποτα δεν έχει αποδειχτεί.

Ντέιβιντ Κάρανταϊν – Επικίνδυνα Παιχνίδια

 

Ο Ντέιβιντ Κάρανταϊν, ο σταρ του ”Kill Bill” βρέθηκε τον Ιούνιο του 2009 νεκρός, κρεμασμένος στην ντουλαπα του ξενοδοχείου του στην Μπανγκόκ, όπου έκανε γυρίσματα για την τελευταία του ταινία. Ήταν γυμνός. Αρχικά, ο θάνατός του θεωρήθηκε αυτοκτονία. Στη συνέχεια, αποδόθηκε σε ένα σκληρό παιχνίδι αυτοερωτισμού, που – προφανώς- πήγε πάρα πολύ στραβά.

Φίλοι του πάντως, και δικοί του άνθρωποι αμφισβητούν την εκδοχή της αστυνομίας. Λένε πως ο 72χρονος καλλιτέχνης του Κουνγκ Φου επρόκειτο να αποκαλύψει σκοτεινά συμβάντα και κυκλώματα στις πολεμικές τέχνες και πως είχε αναστατώσει ισχυρούς ανθρώπους, που ίσως φρόντισαν να του κλείσουν το στόμα. Μια άλλη θεωρία, (που μια από τις πρώην συζύγους του, έκανε και βιβλίο) λέει πως ίσως δολοφονήθηκε από κάποια από τις πόρνες της Μπανγκόκ που κυνηγούν τους πλούσιους Αμερικανούς – το πτώμα του είχε ανεξήγητα κοψίματα στα μπράτσα και στο λαιμό.

Παρά τα όσα θρυλούνται, οι αρχές της Ταϊλάνδης, αρνούνται να ξανανοίξουν τον φάκελο.  Θεωρούν πως η υπόθεση δεν έχει τίποτα το μυστηριώδες ή το περίεργο.

Νάταλι Γουντ – Ατύχημα ή δολοφονία;

 

Λένε πως πριν γεννηθεί η Νάταλι Γουντ, μια τσιγγάνα είχε προβλέψει για κείνη πως θα ήταν όμορφη και θα γινόταν διάσημη – αρκεί να έμενε μακριά από το ”σκοτεινό νερό”. Τη νύχτα της 29ης Νοεμβρίου 1981, η Νάταλι  πνίγηκε μερικά μέτρα μακριά από το γιοτ της, που ήταν αγκυροβολημένο στα ανοιχτά του νησιού Σάντα Καταλίνα, στην Καλιφόρνια. Πάνω στο γιοτ, επέβαιναν ο άντρας της Ρόμπερτ Βάγκνερ, και ο φίλος, συμπρωταγωνιστής και – πιθανόν – εραστής της Κρίστοφερ Γουόκεν.

Σύμφωνα με τον Ρόμπερτ Βάγκνερ, το προηγούμενο βράδι, είχε γίνει στο γοτ ένας καυγάς. Τα πνεύματα οξύνθηκαν όταν ο Γουόκεν είπε πως η Γουντ θα έπρεπε να παίζει σε ταινίες, αντί να κάθεται σπίτι με τα παιδιά της. Ο Βάγκνερ έχασε την ψυχραιμία του και έσπασε ένα μπουκάλι κρασί πάνω στο τραπέζι. Η Νάταλι, έντρομη, κατέβηκε στις καμπίνες.

Όταν ο Βάγκνερ κοίταξε, αργότερα από την πόρτα της καμπίνας του, είδε τη γυναίκα του να φτιάχνει τα μαλλιά της για να κοιμηθεί. Δεν της μίλησε, ανέβηκε πάλι στο κατάστρωμα για να ηρεμήσει. Όταν, περασμένα μεσάνυχτα επέστρεψε στην καμπίνα ανακάλυψε πως η Νάταλι έλειπε. Και η βάρκα του γιοτ, επίσης. Στη βιογραφία του, ο Βάγκνερ αναφέρει ότι η Γουντ ίσως δεν μπορούσε να κοιμηθεί, λόγω της βάρκας που χτυπούσε πάνω στο γιοτ.

Μάλλον είχε βγει έξω, είχε σκύψει να λύσει τα σχοινιά για να τη δέσει καλύτερα, αλλά γλίστρησε και έπεσε αναίσθητη  στο νερό. Τα ρούχα της – το  νυχτικό της και ένα μακρύ κόκκινο μπουφάν –  ήταν βαριά την τράβηξαν στον πάτο. Μία γυναίκα που βρισκόταν σε  διπλανό γιοτ κατέθεσε ότι γύρω στα μεσάνυχτα άκουσε μία γυναίκα να φωνάζει ”Βοηθήστε με σας παρακαλώ, βοηθήστε με”. Κάπου από το σκοτάδι, ήρθε η απάντηση από μια μισομεθυσμένη, μισοκοροϊδευτική αντρική φωνή. ”Ηρέμησε γλυκιά μου, ερχόμαστε να σε πάρουμε”. 

Το 2011, τριάντα χρόνια μετά το θάνατο της Νάταλι Γουντ, η αστυνομία του Λος Άντζελες αποφάσισε να ανοίξει ξανά την υπόθεση, λέγοντας ότι υπάρχουν νέα στοιχεία. Αυτά, αποδείχτηκε πως ήταν οι νέες δηλώσεις του καπετάνιου του γιοτ, Ντένις Ντάβερν πως πριν η Νάταλι εξαφανιστεί, είχε έναν γερό καυγά με τον άντρα της.

Έπειτα, ξαφνικά, εκείνη χάθηκε και κανείς δεν έκανε τίποτα- ο Βάγκνερ δεν ήθελε να καλέσει βοήθεια, ή να ανοίξει τον προβολέα να τη βρεί, Μια φωνή μόνο – ”σας παρακαλώ, ας με βοηθήσει κάποιος, πνίγομαι” – και μετά σιωπή και σκοτεινό νερό. Τυλιγμένη, σε ένα μακρύ κόκκινο μπουφάν – κόκκινο σαν αίμα – η Νάταλι Γουντ έτρεχε να συναντήσει τη μοίρα της.