BEAUTY

Γιατί νερό το καλοκαίρι; Η σημασία της καλής ενυδάτωσης

Όλοι γνωρίζουμε ότι το νερό είναι πηγή ζωής..και ότι η διατήρηση της ενυδάτωσης είναι σημαντική για τη σωματική (καρδιακή και εγκεφαλική λειτουργία) και τη νοητική υγεία. Το ανθρώπινο σώμα άλλωστε αποτελείται σε ένα μεγάλο ποσοστό από νερό, περίπου στο 50-60%.

Ιδιαίτερα, λοιπόν, τους καλοκαιρινούς μήνες θα πρέπει να πίνουμε αρκετά υγρά για να ισορροπήσουμε τις απώλειες νερού.

Πόσο νερό χρειαζόμαστε καθημερινά;

Σύμφωνα και με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας οι ανάγκες μας σε υγρά διαφοροποιούνται ανάλογα με το βάρος, την ηλικία, το επίπεδο της φυσικής δραστηριότητας, με το αν μία γυναίκα θηλάζει για παράδειγμα, αλλά και με τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος.

 

Σε γενικές γραμμές, οι συστάσεις για τις γυναίκες προτείνουν την πρόσληψη 2 λίτρων υγρών ημερησίως και 2,5 λίτρων για τους άντρες, ποσότητα που αυξάνεται κατά 1 λίτρο, τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού. Εκτός από το πόσιμο νερό, όλα τα ροφήματα, μπορούν να συμπεριληφθούν στις πηγές ενυδάτωσης, όπως, το μεταλλικό νερό, το γάλα, οι χυμοί φρούτων, το κρύο ή και το ζεστό τσάι.

Πως θα διατηρηθούμε ενυδατωμένοι όλη την ημέρα;

Μια καλή συνήθεια είναι να πίνουμε υγρά καθόλη τη διάρκεια της μέρας, ξεκινώντας από το πρωινό μας γεύμα. Μπορούμε να συνοδεύουμε ευχάριστα τον καφέ μας με ένα ποτήρι δροσιστικό νερό στο γραφείο ή και στο σπίτι μας! Το νερό θα σας τονώσει, θα σας αναζοωγονήσει και θα ενισχύσει την αίσθηση της ευεξίας. Καλό είναι να μην περιμένουμε να νιώσουμε δίψα, αλλά να την προλάβουμε.

Αν, μάλιστα, θέλουμε να διαθέσουμε χρόνο στο σπίτι, μπορούμε να ετοιμάσουμε εύκολα και δροσιστικά ροφήματα, αρωματίζοντας κρύο νερό ή τσάι με κομμάτια φρούτων, όπως ροδάκινο, βερίκοκο, με φύλλα δυόσμου ή ακόμη και με μία φέτα αγγουριού και λάιμ.

 

Τα τελευταία χρόνια, όμως, μπορούμε να βρούμε και έτοιμες, εναλλακτικές πηγές δροσιάς, αν αναζητούμε την ποικιλία στην ενυδάτωσή μας, όπως είναι το ανθρακούχο νερό με μαστίχα, το έτοιμο παγωμένο τσάι χωρίς ζάχαρη και τα smoothies με άπαχα γαλακτοκομικά και φρούτα! Κάποια ροφήματα θα σας βοηθήσουν και στην καλύτερη χώνευση μετά από ένα πλούσιο βραδινό γεύμα, όπως στην περίπτωση της μαστίχας.

Αν θέλουμε, λοιπόν, να αποφύγουμε τις δυσάρεστες επιπτώσεις της αφυδάτωσης τώρα το καλοκαίρι, την κόπωση, τη ζάλη και τους πονοκεφάλους, αλλά θέλουμε και διαφορετικές γεύσεις στην ενυδάτωσή μας με ευεργετικές ιδιότητες στην υγεία μας, επιλογές υπάρχουν.

 

Φωτογραφίες: ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΝΤΑΜΟΥΡΗΣ