ΣΩΜΑ

24χρονη γυναίκα πέθανε κάνοντας κρυοθεραπεία

Σίγουρα τον τελευταίο καιρό, θα έχεις πέσει πάνω σε κάποια εικόνα ανθρώπου που έχει μπει μέσα σε ένα μεγάλο τύπου καζάνι που όπως δείχνει το θερμόμετρο πίσω του, έχει θερμοκρασία πολύ, πολύ, κάτω από το μηδέν. - 240 βαθμούς Φάρεναιτ ή -100 βαθμούς Κελσίου.

Η ολόσωμη κρυοθεραπεία, γίνεται σιγά σιγά μόδα. Τα κέντρα που την προσφέρουν, υποστηρίζουν ότι κάνει καλό σε όλο το σώμα, στο κυκλοφορικό αλλά και στο νευρικό σύστημα.  Επίσης, ότι με αυτές τις θεραπείες μπορείς να αποκτήσεις καλό δέρμα και να χάσεις κιλά. 

Όμως, πόσο καλή είναι για την υγεία μας και πόσο ακίνδυνη είναι; Ένα νέο τραγικό παραστατικό έρχεται να προστεθεί στα επιχειρήματα εκείνων που θεωρούν ότι η μέθοδος δεν είναι ασφαλής. Μια υπάλληλος σε κέντρο κρυοθεραπείας – κρυοσάουνας, βρέθηκε νεκρή μέσα σε ένα δωμάτιο ψύχους (cyrotherapy chamber), με τους ιατροδικαστές να τονίζουν ότι ουσιαστικά πέθανε από το κρύο. Πρόκειται για την Chelsea Ake- Salvacion, που ήταν μόλις 24 χρονών.

Η Ake-Salvacion δούλευε στο Rejuvenice spa, στα περίχωρα του Las Vegas. Όταν είχε ελεύθερο χρόνο, έμπαινε να κάνει η ίδια κρυοθεραπεία και ήλπιζε μια μέρα ανοίξει το δικό της κέντρο. Μάλιστα, λίγες μέρες πριν βρει τραγικό θάνατο, είχε μιλήσει σε εφημερίδα, για τα οφέλη που έχει να εκτίθεται το σώμα σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες.

Σήμερα, δεν υπάρχει κανένας Οργανισμός Υγείας που να εγκρίνει και να έχει αναγνωρίσει τα οφέλη αυτής της μεθόδου. Οι έρευνες που έχουν γίνει είναι ελάχιστες. Η κρυοθεραπεία σε μεμονομένα μέρη του σώματος έχει αποδειχτεί οφέλιμη, ειδικά σε αθλητές και σε περιπτώσεις τραυματισμών, όμως οι γιατροί για τα συγκεκριμένα δωμάτια ψύχους και τις κρυοσάουνες, δείχνουν επιφυλακτικοί.

*Φωτογραφία: Getty