Τα πρότυπα ομορφιάς σήμερα
- 21 ΜΑΡ 2016

Η 24MEDIAδίνει για μια μέρα το τιμόνι στο AD&PR Lab του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Το κείμενο που θα διαβάσεις παρακάτω αποτελεί μέρος μίας ενέργειας κατά την οποία 40 φοιτητές του AD&PR Lab πρότειναν, έγραψαν και δημοσιεύουν το δικό τους κείμενο στα sites του Ομίλου (Huffington Post Greece, News247, Oneman, Ladylike, Sport24 & Contra). Κάθε φοιτητής του AD&PR Lab στο πλαίσιο του μαθήματος "Δημόσιες Σχέσεις: The art of storytelling" πρότεινε κάποια θέματα και έγραψε ένα από αυτά εν είδη εργασίας εξαμήνου. Μπορείς να διαβάσεις όλα τα κείμενα των φοιτητών στο microsite που δημιουργήσαμε για την ενέργεια.
της Έλενας Ρούσσου
Όλοι ξέρουμε ότι τα πρότυπα ομορφιάς μεταβάλλονται συνέχεια στο πέρασμα των χρόνων και τις περισσότερες φορές, όπως και να το κάνουμε, δυσκολευόμαστε κι εμείς οι κακόμοιρες να ταυτιστούμε. Κι αυτό γιατί όσο κι αν αλλάζουν, συνήθως κυμαίνονται μεταξύ της υποσιτισμένης γυναίκας με τα άψογα χαρακτηριστικά προσώπου και της αθλητικής καλλονής με πλούσιου μπούστο και σαρκώδη χείλη.
Τα τελευταία χρόνια, όμως, έχει γίνει μια στροφή σε κάποια εναλλακτικά πρότυπα ομορφιάς στο σώμα και στο πρόσωπο. Οι καμπύλες κάνουν δυναμικό comeback και μάλιστα σε υπερβολικά επίπεδα. Τα ”πλαστικά” οπίσθια κυριαρχούν στον κόσμο της showbiz με πρώτες και καλύτερες τις αδερφές Kardashian. Πέρα από αυτό, όμως, επιτέλους (!) μπαίνουν δυναμικά τα plus size μοντέλα στο χώρο της μόδας και μάλιστα σε μεγάλους οίκους υψηλής ραπτικής.
Στο πρόσωπο τώρα, έχει γίνει της μόδας η «φρυδούμπα», βλ. Cara Delevingne, και μια πιο fun διάθεση για χρωματιστά μαλλιά σε παστέλ, κυρίως, αποχρώσεις.
Επίσης, μας χαροποιεί πολύ το ότι βλέπουμε να φωτίζονται πρότυπα ομορφιάς, που μέχρι πρόσφατα βρίσκονταν στο σκοτάδι λόγω παθήσεων που επηρεάζουν την εμφάνισή τους. Τα πρότυπα ομορφιάς εμπλουτίζονται και διαμορφώνονται κάπως έτσι:
Μπιγκ μπιγκ μπούτι
Ψεύτικα ή αληθινά (μάλλον ψεύτικα), βλέπουμε τη μία διάσημη περσόνα μετά την άλλη να προβάλλει τις καμπύλες της όσο περισσότερο γίνεται, ενώ παράλληλα γράφονται ύμνοι για το μεγαλείο τους, όπως το Big booty της J.Lo ή το Anaconda της Nicki Minaj. Φυσικά, το να έχει κανείς τέτοιες καμπύλες, συνοδεύεται από επίπεδους κοιλιακούς στο στομάχι και κανένα ίχνος κυτταρίτιδας.
Παρόλο που οι τάσεις αυτές κυριαρχούν χιλιάδες χιλιόμετρα μακρυά από μας, ο πλαστικός χειρουργός Ζήσης Μπουκουβάλας, σε σχετική συνέντευξη μαζί του, μας επιβεβαιώνει ότι, παρά την κρίση, η Ελληνίδα γυναίκα την ζητάει την αισθητική επέμβαση και τη λιποπλαστκή στους γλουτούς, περισσότερο από κάθε άλλο σημείο του σώματος.
All about that bass
Είμαστε σε μια εποχή που τα ανορεξικά πρότυπα έχουν αντικατασταθεί από στρογγυλά, υπερμεγέθη οπίσθια, τα οποία δίνουν και μία επιπλέον ώθηση στην άνοδο των plus size models. Τα μοντέλα αυτά, διαθέτουν πιο ρεαλιστικές καμπύλες και προβάλλουν την ομορφιά ενός αληθινού γυναικείου σώματος. Πολλοί σχεδιαστές όπως ο Marc Jacobs έχουν επιχειρήσει να δουλέψουν με τέτοια μοντέλα, χωρίς, βέβαια, να υπάρχει ακόμα ισορροπία ανάμεσα στον αριθμό αυτών των μοντέλων και των «κανονικών». Η απεικονιζόμενη στα δεξιά, Ashley Graham είναι ένα μοντέλο με εξαιρετική πορεία στο χώρο, καθώς προβάλλει την αληθινή ομορφιά ενός σώματος και παράλληλα πρεσβεύει ένα πολύ υγιεινό και αθλητικό lifestyle. Χαρακτηριστικό είναι το βίντεο που κυκλοφορεί στο ίντερνετ, όπου η ίδια προκαλεί τις γυναίκες με καμπύλες να ντυθούν με «απαγορευμένα» ρούχα για το σώμα τους, όπως οριζόντιες ρίγες και crop tops.
It comes naturally (or doesn’t it?)
Τα λεπτά, καλλίγραμμα φρύδια αντικαθίστανται από πιο φυσικά μεγέθη και σχήματα που σε κάποιες extreme περιπτώσεις μοιάζουν με ανδρικά. Υπάρχει, επομένως, μια στροφή σε πιο φυσικά, πρωτόγονα looks. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το μοντέλο Cara Delevingne με το διαπεραστικό βλέμμα της καθώς και άλλα μοντέλα και ηθοποιοί που ενστερνίζονται το συγκεκριμένο πρότυπο ομορφιάς.
Από την άλλη μεριά, αναπτύσσεται και μια τάση κάθε άλλο παρά φυσική, που έχει να κάνει με το χρώμα των μαλλιών. Πολλές celebrities αναδεικνύουν ένα πιο διασκεδαστικό και χαριτωμένο πρότυπο, με μαλλιά σε χρώματα όπως παστέλ ροζ, γαλάζιο ή mint green. Η Kylie Jenner το έχει κάνει επιστήμη, καθώς τον τελευταίο καιρό τη βλέπαμε κάθε μέρα και με διαφορετικό χρώμα.
Born this way
Μέσα από το America’s Next Top Model γνωρίσαμε την Chantelle Brown-Young aka Winnie Harlow ή Chantelle Winnie, ένα εξαιρετικής ομορφιάς μοντέλο, με μία πάθηση στο δέρμα της που την κάνει ταυτόχρονα μειονότητα και ιδιαίτερα ξεχωριστή. Πάσχει από λεύκη. Η απόλυτα συμμετρική διχρωμία που έχει δημιουργηθεί σε όλο το κορμί της είναι ένα χαρακτηριστικό που ενώ στο παρελθόν μπορεί να την έκανε δακτυλοδεικτούμενη, πλέον την κάνει μοναδική! Σταδιακά, εισέρχονται στο χώρο της μόδας πρότυπα ομορφιάς με αντισυμβατικό χαρακτήρα και γίνεται αποδεκτή η ομορφιά όλων των ειδών. Αντίστοιχο παράδειγμα αποτελεί και το πρώτο μοντέλο με Down Syndrome, η Madeline Stuart. Από μικρό παιδάκι την είχε συνεπάρει ο κόσμος του μόντελινγκ και με την υποστήριξη της μητέρας της, το όνειρό της έγινε πραγματικότητα! Η Maddy έχει καταφέρει, μεταξύ άλλων, να γίνει το πρόσωπο της εταιρίας καλλυντικών Glossigirl και να περπατήσει στην εβδομάδα μόδας της Νέας Υόρκης.
Στον κόσμο της μόδας και της showbiz, τα πρότυπα συνεχώς ανακυκλώνονται, όμως πάντα παραμένουν ίδια στο βασικό τους κομμάτι. Ωραίο είναι να ακολουθούμε τις τάσεις, αλλά το σημαντικό είναι να ξεχωρίζουμε τα ρεαλιστικά και τα ιδανικά πρότυπα ομορφιάς από τα εικονικά, τα ψεύτικα. Δε λέω, πλάκα έχει να παρακολουθείς τις selfie της Kim, αλλά η πρόοδος μας σαν κοινωνία φαίνεται στα πρότυπα ομορφιάς που θα καταπολεμήσουν τις κοινωνικές διακρίσεις και θα αλλάξουν τον κόσμο.