CELEBRITIES

Οι πιο παράξενες συνήθειες έξι μεγάλων καλλιτεχνών

Καλλιτέχνης και διαταραγμένο μυαλό είναι ένα ζεύγος σχεδόν άρρηκτα συνδεδεμένο. Κι όταν λέω διαταραγμένο, δεν το εννοώ με την έννοια της αρρώστιας, άλλωστε ποια είμαι εγώ που θα κρίνω τους καλλιτεχνικούς εγκεφάλους και τα διαφορετικά μήκη κύματος στα οποία εκπέμπουν; Το μόνο σίγουρο είναι πως οι άνθρωποι που έχουν λίγο πιο αναπτυγμένη την καλλιτεχνική τους φύση, απ΄χουν κατάτι από το ''φυσιολογικό" και το τετριμμένο.

Αυτές οι τρομερά γοητευτικές – τουλάχιστον στα δικά μου μάτια – προσωπικότητες, συχνά έχουν ενσωματώσει στη ρουτίνα τους κάποιες συνήθειες, που μπορεί για εκείνους να ακούγονται νορμάλ, αλλά στα αυτιά ενός τρίτου, μοιάζουν μάλλον παράξενες.

Ορισμένοι από τους διασημότερους καλλιτέχνες του κόσμου λοιπόν είχαν μερικές αλλόκοτες συνήθειες.

Salvador Dalí

 

Ο σημαντικότερος ίσως σουρεαλιστής της τέχνης, είχε δηλώσει ουκ ολίγες φορές, πόσο σημαντικός ήταν για την τέχνη του ο κόσμος των ονείρων. Γι’ αυτό λοιπόν ο ίδιος επινόησε μια στρατηγική που θα του άνοιγε τις πόρτες του υπναγωγικού βασιλείου: όταν έπεφτε να πάρει έναν υπνάκο, κρατούσε ένα κλειδί πάνω από μια μεταλλική πλάκα και μόλις τον έπαιρνε ο ύπνος, ο ήχος από την πτώση του κλειδιού θα τον ξυπνούσε. Έτσι είχε κερδίσει και την ελάχιστη ξεκούραση που χρειαζόταν, αλλά και τη δυνατότητα να καταγράψει αμέσως όλα όσα βίωσε στην πύλη του ασυνείδητου.

Grant Wood

 

Ο δημιουργός του διάσημου American Gothic ήταν εξίσου παράξενος με τους ανθρώπους που έχει ζωγραφίσει στον πιο διάσημο πίνακά του. Για σχεδόν μια δεκαετία (κατά τη διάρκεια της οποίας ζωγράφιζε το American Gothic) έμενε στη σοφίτα ενός γραφείου κηδειών, όπου λέγεται ότι είχε αντικαταστήσει την εξώπορτα με το καπάκι ενός φέρετρου το οποίο είχε μια ταμπέλα που ενημέρωνε τους επισκέπτες για το πού βρίσκεται ο ζωγράφος: “Μέσα, “Εκτός πόλης”, “Κάνει μπάνιο”, ή “Κάνει πάρτι”.

Francis Bacon

 

O Bacon ήταν σχεδόν εμμονικός με το να ακολουθεί ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα κάθε μέρα: σηκωνόταν νωρίς το πρωί και ζωγράφιζε πολλές ώρες τη μέρα για να το ρίξει μετά στο ποτό, το φαγητό και τις κοινωνικές εκδηλώσεις, από το μεσημέρι μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Του άρεσε να δουλεύει υπό την επήρεια hangover, επειδή το μυαλό του τότε είχε περισσότερη ενέργεια και μπορούσε να σκεφτεί πιο καθαρά. Αυτό που είναι λιγότερο γνωστό όμως για τον Bacon, είναι η μάχη του με την αϋπνία. Έπαιρνε χάπια για να κοιμηθεί και προκειμένου να τα καταφέρει δεν ήταν λίγες οι φορές που διάβαζε και ξαναδιάβαζε κλασικά βιβλία μαγειρικής.

Ηenri Matisse

 

Όταν ο Matisse διαγνώστηκε με καρκίνο το 1941, αναγκάστηκε να αλλάξει τις συνήθειές του, σε καμία περίπτωση όμως δεν σταμάτησε να δημιουργεί. Άρχισε να κάνει χειροτεχνίες και χαρτοκοπτική γιατί του ήταν πιο εύκολο από το να ζωγραφίζει. Το 1949, ενώ σχεδίαζε την εκκλησία Chapelle du Rosaire de Vence στη Γαλλική Ριβιέρα, αρρώστησε και έπρεπε να μείνει στο κρεβάτι. Έτσι μετέτρεψε το δωμάτιο του ξενοδοχείου που έμενε (το οποίο είχε το ίδιο μέγεθος με το εκκλησάκι) σε “εργοστάσιο”. Όσο ήταν στο κρεβάτι, έκοβε διάφορα σχήματα σε χαρτί και ζητούσε από τους βοηθούς του να τα τοποθετήσουν στον χώρο, ώστε να οραματιστεί το αποτέλεσμα στον πραγματικό, ιερό χώρο. Ιδιοφυΐα.

Αndy Warhol

 

O Warhol ήταν φανατικός συλλέκτης πολλών άχρηστων αντικειμένων, γεγονός που χρησιμοποίησε στη δημιουργία των διάσημων έργων του “Time Capsules”. Την πρώτη την δημιούργησε το 1974, όταν έχοντας μετακομίσει σε ένα νέο στούντιο, αποφάσισε ότι με το να βάζει όλα του τα “συλλεκτικά πράγματα” σε χάρτινες κούτες, θα τον βοηθούσε να τα αρχειοθετήσει πιο εύκολα. Από τότε μέχρι το 1987 που πέθανε, γέμισε 610 κουτιά, που περιείχαν τα πάντα από φωτογραφίες, επιστολές, χριστουγεννιάτικες κάρτες, ένα μουμιοποιημένο πόδι, τούρτα από τα γενέθλια της Caroline Kennedy και ένα γερμανικό βιβλίο του 17ου αιώνα για την πάλη.

Gilbert & George

 

Το καλλιτεχνικό ντουέτο των Gilbert Prousch και George Passmore ακολουθούν μια συγκεκριμένη ρουτίνα εδώ και χρόνια. Σηκώνονται στις 6:30 κάθε μέρα και φορούν και οι δύο τα καλοραμμένα τους κοστούμια. Τρώνε στα ίδια μέρη πάντα και αλλάζουν το πιάτο που παραγγέλνουν ανά τρίμηνο. Επισκέπτονται το σουπερ μάρκετ περίπου 5-6 φορές το χρόνο προκειμένου να εφοδιαστούν με τα απαραίτητα. Ακολουθούν με ευλάβεια το ίδιο πρόγραμμα προκειμένου να μεγιστοποιηθεί η ώρα που έχουν για καλλιτεχνικές αναζητήσεις.