ΚΑΡΙΕΡΑ

Ειρήνη Χαραλαμπάκη, ξεναγός: Κάποιες φορές νιώθω ότι δίνω παράσταση

Μιας και ανέκαθεν ήμουν σκράπας στην ιστορία, οι ξεναγήσεις ποτέ δε μου ήταν τόσο ελκυστικές. Λίγο η ζέστη, λίγο η κούραση και λίγο οι πληροφορίες που μου έμοιαζαν σαν να έχουν έρθει από τον Άρη, θεωρούσα χαμένες ώρες εκείνες που στο πλαίσιο κάποιας εκδρομής ένας ιστορικός, ξεναγός ή ό,τι άλλο μοιραζόταν τις γνώσεις του μαζί μου.

Μέχρι που συνάντησα την Ειρήνη στη Σάμο. Είχε αναλάβει να ξεναγήσει το group στο οποίο ήμουν μέλος. Ανεβήκαμε στο λεωφορείο, ξεκινήσαμε και εκείνη από τη θέση του συνοδηγού συστήθηκε με ένα μεγάλο, γλυκό χαμόγελο, από αυτά που έχουν όσοι απολαμβάνουν τη ζωή.

Ιστορία, πολιτισμός, μύθοι και επικαιρότητα. Έμπλεκε τα πάντα σε όσα έλεγε, κάνοντας τα όχι βαρετά αλλά άκρως ενδιαφέροντα. Σκέψου να σου λένε παραμύθια, ενώ κοιτάς γύρω σου όμορφα τοπία. Αυτό.  Η ιστορία της, είναι τόσο ενδιαφέρουσα όσο αυτές που διηγείται. Έφυγε από την Αυστραλία για να κάνει το όνειρο της πραγματικότητα και τα έχει καταφέρει.

Ταξίδεψα από την Αυστραλία μέχρι την Ελλάδα για να γίνω ξεναγός. Ήταν κάτι που ήθελα να κάνω από μικρή. Σπούδασα στη σχολή ξεναγών. Ήταν δυόμιση χρόνια γεμάτα ταξίδια και μαθήματα με σπουδαίους καθηγητές.

Αγαπώ την ιστορία. Είναι η παράδοση, είναι αυτό που είμαστε και αυτό που μας έφερε εδώ.

Σίγουρα η ιστορία δεν είναι μια. Είναι ανάλογα με το ποιός την γράφει, ποιός την διαβάζει και τα βιώματα που έχει. Εγώ οφείλω να μοιραστώ όσες πιο πολλές μπορώ με τρόπο τέτοιο που να προκαλέσω το ενδιαφέρον του ακροατή.

Η δουλειά του ξεναγού δεν είναι τόσο απλή όσο ίσως φαίνεται. Προϋποθέτει ώρες προετοιμασίας και θέλει πολλά στοιχεία για να είναι επιτυχημένη. Είμαστε η πρώτη επαφή με έναν ξένο στη χώρα και μέσα σε λίγη ώρα πρέπει να δώσουμε πολλές πληροφορίες με σωστό τρόπο.

parastasi 

Ο κόσμος οδηγεί την πορεία της ξενάγησης. Για να είναι καλή, πρέπει να δίνεις σημασία στον συνομιλητή και να ξέρεις να ελίσσεσαι.

Αγαπώ τη δουλειά του ξεναγού. Ίσως γιατί δυσκολεύτηκα να γίνω, καθώς έπρεπε να μάθω και πάρα πολύ καλά τη γλώσσα.  Ίσως επίσης γιατί για εμένα ήταν ένα σκαλοπάτι πιο κοντά στην αρχαιολογία την οποία είχα όνειρο εξαρχής.

Νομίζω ότι στον κλάδο είμαστε περισσότερες γυναίκες, χωρίς όμως να μπορώ να σκεφτώ το λόγο. Ίσως επειδή είμαστε πιο επικοινωνιακές.

Καλύτερη στιγμή σε όλα αυτά τα χρόνια δε μπορώ να ξεχωρίσω. Έχω κάνει 15 χρόνια ξεναγήσεις σε Ελλάδα, Ιταλία, Έφεσο και τόσα άλλα μέρη. Τι να θυμηθώ.

Οι δυσκολίες φυσικά και υπάρχουν και στον κλάδο μας. Οι επίσημοι ξεναγοί κινδυνεύουν να εξαφανιστούν αν συνεχιστεί η λογική των ταχύρρυθμων εκπαιδεύσεων.

Ζω στη Σάμο γιατί από την πρώτη στιγμή που την είδα, κάτι με τράβηξε σε αυτό το νησί. Έχω ρίζες εδώ, αλλά είναι και η φυσική του ομορφιά. Έχει επίσης πολλά αρχαιολογικά μνημεία και σημαντικά ευρήματα, σπάνιο για ένα νησί. Είναι ένα υπέροχο τουριστικό outsider”.