DIANA

Πριγκίπισσα Νταϊάνα: Όλοι οι άντρες της ζωής της

Σωματοφύλακες, playboys, επιχειρηματίες, έναν Αμερικανό ''πρίγκιπα'' της πολιτικής και έναν πραγματικό βασιλιά – τους είχε όλους. Αλλά ίσως η μεγάλη, η πραγματική αγάπη της ζωής της να ήταν ένας γιατρός από το Πακιστάν που του σιδέρωνε τα πουκάμισα.

Μια τρύπα στην καρδιά

Το καλοκαίρι του 1995 ήταν το πρώτο καλοκαίρι μετά τον επίσημο χωρισμό της, το πρώτο καλοκαίρι που η ”πεταλούδα” το περνούσε επιτέλους έξω από το κουτί της. Τότε, άρχιζε να επανεφευρίσκει την εικόνα της: την εικόνα-σύμβολο της διεθνούς διασημότητας, της φιλάνθρωπης πριγκίπισσας, που αγκάλιαζε ασθενείς με ΑΙDS, χάιδευε φτωχά παιδιά στην Αngola και εξεγειρόταν για τα ναρκοπέδια στα Βαλκάνια.

Aλλά όλα αυτά ήταν μια ωραία βιτρίνα. Οι πιο πρόσφατες βιογραφίες της υπαινίσσονται πως η Diana μπορεί να έπασχε από οριακή διαταραχή της προσωπικότητας – μια ”ιδιαιτερότητα” που ήταν υπεύθυνη για την παρορμητικότητα, τη μελαγχολία, τη συναισθηματική αστάθεια και το κενό, τη βουλιμία, το φόβο της μοναξιάς και τα αισθήματα εγκατάλειψης, τους αυτοτραυματισμούς της και τη σύγχυση που είχε σχετικά με την εικόνα της.

Σε τελική ανάλυση, αυτό σήμαινε ένα πράγμα: η Di ήθελε αγάπη, συνέχεια και πάντα και μεγαλύτερη αγάπη, περισσότερη απ’όσο ο άντρας της – ή οποιοσδήποτε άντρας – μπορούσε να της δώσει. Ο λόγος ήταν η χρόνια συναισθηματική ανασφάλειά της, μια παλιά, ορθάνοιχτη ”τρύπα” στην καρδιά της, ”κληρονομιά” του διαζυγίου των γονιών της και του φευγιού της μητέρας της.

Σχεδόν τίποτα, σχεδόν κανείς δεν μπορούσε να γεμίσει αυτό το κενό – σίγουρα όχι o ψυχρός, φλεγματικός Charles o οποίος (σύμφωνα με δήλωση της ίδιας), ήταν ”νεκρός από τη μέση και κάτω” ή ζητούσε τη συντροφιά της μόνο μια φορά κάθε τρείς βδομάδες.

Όχι, ο πρίγκιπας της Ουαλίας, δεν ήταν ο prince charming που η Di ονειρευόταν από παιδί, το παλικάρι που θα τα ‘βαζε με το δράκο για το χατίρι της.

Το αντίθετο – αυτός ο πρίγκιπας είχε βάλει τον ”δράκο” στο κρεβάτι τους. Την Camilla Parker Bowles. Την αιώνια ερωμένη του.

Και η Diana; Διψασμένη γι’ αγάπη και προσοχή, στράφηκε γρήγορα εκεί όπου της ήταν πιο εύκολο να τα βρεί: στην επιδοκιμασία των media. Και σε θερμούς, περιστασιακούς εραστές.

So many men, so little time

Όπως φαίνεται, μέχρι το τραγικό της τέλος, μεσολάβησαν κάμποσοι άντρες. Πρώτος απ’όλους,  ο ταγματάρχης James Hewitt: σκληρός, δεινός παίκτης του πόλο, δάσκαλος της ιππασίας και εραστής της. (Αλλά όχι πατέρας του Harry, παρά τον διαδεδομένο αστικό μύθο – σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η σχέση τους ξεκίνησε στις αρχές του 1986, ενώ ο Harry γεννήθηκε το 1984).

Ύστερα, ήρθαν κι άλλοι: ο σωματοφύλακάς της  Barry Mannakee, o οποίος μετατέθηκε όταν έγινε γνωστή η σχέση τους και οκτώ μήνες αργότερα σκοτώθηκε σε μυστηριώδες τροχαίο με τη μηχανή του. Ο παιδικός της φίλος, επιχειρηματίας James Gilbey (και ”πρωταγωνιστής” του σκανδάλου ”Squidgygate” με τις υποκλοπές των τηλεφωνημάτων τους, που δημοσίευσε σε συνέχειες η ”Sun”).

O ”αστέρας” του ράγκμπι Will Carling. Ο παντρεμένος art dealer Oliver Hoare, ο οποίος, σύμφωνα με μια από τις δεκάδες ”πριγκιπικές” βιογραφίες, ήταν υπεύθυνος για μια μυστική εγκυμοσύνη – και μια έκτρωση – της Diana, το 1994.

Στο βιβλίο ”Τhe real Diana”, η συγγραφέας Lady Colin Campbell κάνει λόγο ακόμα και για ένα ”μυστικό ειδύλλιο” της πριγκίπισσας των Ρόδων με τον βασιλιά της Ισπανίας Don Juan Carlos, το 1986, στη διάρκεια μιας κρουαζιέρας των δύο ζευγαριών στη Μεσόγειο. (”Η Diana το έκανε μάλλον για να ζηλέψει ο Charles όμως το κόλπο δεν έπιασε – ο Charles δεν έδινε φράγκο…”).

Η – αληθινή; φανταστική;- σχέση τους τερματίστηκε με το τέλος των διακοπών. Την επόμενη χρονιά, όταν ο Juan Carlos και η Sofia ξαναπροσκάλεσαν την Diana και τον Charles στο ανάκτορό τους στη Μαγιόρκα, το ”παράνομο ζευγάρι” επιχείρησε – πάντα σύμφωνα με το βιβλίο – να συνεχίσει αυτό που είχε αφήσει στη μέση.

Όμως αυτή τη φορά, η Sofia που ως τότε είχε φανεί ανεκτική με αυτό που θεωρούσε ”αθώο φλερτ” του Ισπανού βασιλιά, επενέβη δυναμικά. Το ”ειδύλλιο”, τελείωσε άδοξα.

Η περιπέτεια με τον John F. Kennedy Jr.

Σε μια άλλη απ’αυτές τις δεκάδες dirty gossip βιογραφίες, το ”Diana: Τhe Last Word”, η συγγραφέας, Simone Simmons, αστρολόγος, ενεργο-θεραπεύτρια, ”φίλη” και τακτική επισκέπτρια της Diana στο Kensigton Palace ισχυρίζεται πως ένας από τους εραστές της πριγκίπισσας ήταν και ο John F. Kennedy Jr. Σύμφωνα με τη Simmons, η Diana και ο John John συναντήθηκαν το 1995, ένα χρόνο πριν το γάμο του με την Carolyn Bessette – την ίδια εποχή, η πριγκίπισσα βρισκόταν σε διάσταση με τον Charles. Ο Κennedy προσπαθούσε τότε να την πείσει να δώσει συνέντευξη στο ”George”.

Εκείνη, αρνήθηκε ευγενικά, δέχτηκε όμως να τον συναντήσει στη σουίτα της στο ”Carlyle Hotel”, στο Μανχάταν. Με την πρώτη χειραψία, η Di γοητεύτηκε. ”Αρχίσαμε να μιλάμε, το ένα πράγμα έφερε το άλλο…και βρεθήκαμε στο κρεβάτι. Ήταν καθαρή χημεία…”. O John John – ”the sexiest man alive” όπως συνήθιζε να τον αποκαλεί ο Τύπος – ήταν θερμός εραστής  (ένα καθαρό ”δεκάρι”, κατά την εκτίμηση της πριγκίπισσας) που την έκανε να νιώσει ”γυναίκα, όμορφη και επιθυμητή”.

Επιστρέφοντας στο Λονδίνο, η Diana είχε αρχίσει ήδη να φαντασιώνεται το είδος του power couple που θα μπορούσαν να γίνουν οι δυο τους.

Εκείνος θα μπορούσε να ακολουθήσει τα χνάρια του πατέρα του στην πολιτική, κι εκείνη θα μπορούσε να μπει ”στα παπούτσια” της Jackie, να γίνει μια υπέροχη, στιλάτη, ”πριγκιπική”, Πρώτη Κυρία. Οι δυο τους, μαζί, ήταν ένα match made in heaven. Αλλά στη γη, δυστυχώς, η ”σχέση” δεν πήγε πολύ πέρα από το κρεβάτι μιας luxury suite σε ένα ξενοδοχείο του Μανχάταν. Λίγα τηλεφωνήματα μόνο, κάποια θερμά μηνυματάκια. Ύστερα, σιγά σιγά το πράγμα ξεθώριασε. Άλλωστε, η Di, εκείνη την εποχή, το καλοκαίρι του 1995, είχε μόλις γνωρίσει εκείνον. Τον ”Ένα”. Τον ”κύριο Υπέροχο”, όπως συνήθιζε να τον αποκαλεί.

Η αγάπη της ζωής της

Δεν ήταν πολύ ψηλός και είχε αρχίσει ήδη να παίρνει βάρος στην κοιλιά. Κάπνιζε πολύ, τρελαινόταν για κρύα μπίρα, junk food και late night jazz βραδιές σε απόμερα κλαμπάκια του Λονδίνου. Ο 36χρονος, τότε, καρδιοχειρουργός Dr Hasnat Khan, o μεγαλύτερος από τα τέσσερα αδέλφια μιας συντηρητικής, αγαπημένης, μεγαλοαστικής οικογένειας στο Jhelum, του Πακιστάν, δεν ήταν ακριβώς το ”υλικό” του playboy ούτε του ρομαντικού ήρωα. Κι όμως, όταν η Diana έριξε τα μάτια της πάνω του η καρδιά της άρχισε να χτυπάει σαν τρελή.

Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του ”Vanity Fair”, οι δυό τους πρωτοσυναντήθηκαν σε ένα ασανσέρ στο Royal Brompton Hospital – η Di επισκεπτόταν τον σύζυγο της νοσοκόμας, φίλης και βελονίστριάς της, Οonagh Shanley-Toffolo, τον Joseph Toffolo που νοσηλευόταν εκεί με επιπλοκές ύστερα από μια επέμβαση τριπλού bypass.

Ο Hasnat Κhan ήταν ο επιβλέπων γιατρός, βοηθός του διακεκριμένου χειρουργού Μagdi Yacoub – ένας νεαρός, εξωτικός Οmar Sharif, με άσπρη ιατρική ρόμπα. Ήρεμος, γλυκός, με ήπιους τρόπους και βελούδινα καστανά μάτια, στα οποία μπορούσες να πέσεις και να πνιγείς. Η Di ξετρελάθηκε ”Μα πες μου Oonagh δεν είναι κούκλος;” ”Θα έλεγα – θα δήλωνε αργότερα η φίλη της στο περιοδικό – πως ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά. Ήταν τόσο ενθουσιασμένη, σαν να είχε μόλις βρει την αδελφή ψυχή της…”.

Η σχέση τους ήταν κρυφή, στραγγαλισμένη από τις απαιτήσεις της μυστικότητας, όμως η Di, ένιωθε σαν να πετούσε πάνω σε ένα σύννεφο.

Πριν περάσει ένας μήνας, οι ντουλάπες της στο Kensigton Palace είχαν γεμίσει με σαλβάρια, μεταξωτές τουνίκ και μακριά, κεντητά καφτάνια, τα δωμάτια μύριζαν με ανατολίτικα αρωματικά sticks, τα τραπεζάκια έγερναν από το βάρος ιατρικών βιβλίων και περιοδικών – η πριγκίπισσα μελετούσε με πάθος καρδιολογία, διάβαζε στα κρυφά το Κοράνι. Σκεπτόταν σοβαρά να ασπαστεί το Ισλάμ.

Το ζευγάρι συναντιόταν αργά, μετά τα μεσάνυχτα, στο μικρό δωματιάκι-ιατρείο του Khan στο Royal Brompton Hospital, μετά το τέλος της βάρδιας του, σε απόμερες pub στο Soho ή στο Camden Town, σε ήσυχα jazz κλαμπάκια – επειδή ο ”Natty” σιχαινόταν τη δημοσιότητα, η Diana έμαθε να μεταμφιέζεται με περούκες και τεράστια γυαλιά.

Όταν ήταν μόνη της, ο Dr Khan ”γλιστρούσε” στα διαμερίσματά της στο Kensigton Palace (σ.σ συνήθως κρυμμένος μες στο πορτ μπαγκάζ του έμπιστου μπάτλερ της Paul Burrell) για να περάσουν μια ήσυχη βραδιά με πίτσες και μπίρες μπροστά στην τηλεόραση. Τα Σαββατοκύριακα, που το προσωπικό της έλειπε, η Di έμπαινε στην κουζίνα και επιχειρούσε να μαγειρέψει, κι άλλες φορές χανόταν για ώρες στη γκαρσονιέρα του Khan στο Chelsea, για να καθαρίσει, να σκουπίσει, να πλύνει τα πιάτα, να βάλει πλυντήριο και να σιδερώσει τα πουκάμισά του ”άντρα” της – ακριβώς όπως θα έκανε, κάθε κοινή, ερωτευμένη γυναίκα. Άλλωστε, στο βάθος της καρδιάς της, το μόνο που λαχταρούσε η ”πριγκίπισσα του λαού” ήταν ένας άντρας που θα την αγαπούσε σαν καθημερινό κορίτσι.

Η εμμονική αγάπη της Πριγκίπισσας

Όμως η αγάπη που ζητούσε και που έδινε η Diana ήταν – όπως πάντα – παράφορη, εμμονική. Μια μαύρη τρύπα που την ”κατάπινε” ολόκληρη. Ήθελε να ξέρει που είναι ο Hasnat κάθε μέρα, κάθε στιγμή, απαιτούσε διαρκώς τη φροντίδα, την προσοχή του, έτρεμε μήπως την απορρίψει.΄Όταν εκείνος μιλούσε στο τηλέφωνο με τα αδέλφια του στο Πακιστάν, για περισσότερο από δέκα λεπτά, η Diana δυνάμωνε τη μουσική και χόρευε μπροστά του.

Ένας κάποιος ”Dr Armani” – δηλαδή η ίδια – βομβάρδιζε καθημερινά τον Dr Khan με μηνύματα και τηλεφωνήματα, τις ώρες του ιατρείου του. Όταν εκείνος δεν απαντούσε (είτε γιατί εξέταζε ασθενείς, είτε γιατί χειρουργούσε) η Diana εκνευριζόταν κι όταν η σιωπή παρατραβούσε, ένα οργισμένο ή παρακλητικό σημείωμα από τον Dr Armani κατέφτανε στη ρεσεψιόν του νοσοκομείου, δια χειρός Paul Burrell.

Πολύ γρήγορα, η Di άρχισε να ονειρεύεται πως ίσως, κάποτε θα μπορούσαν να ζήσουν μαζί – αφελή ρομαντικά όνειρα για μια κοινή ζωή στη Νότια Αφρική, στην Αυστραλία ή αλλού, κάπου όπου δεν θα υπήρχαν εφημερίδες και παπαράτσι.

Οι δυo τους, έλεγε, θα άνοιγαν νοσοκομεία, θα αφιέρωναν τη ζωή τους στα άρρωστα παιδιά, θα έκαναν ίσως μια όμορφη κόρη, με σοκολατί δέρμα, που θα τη φώναζε ”Allegra”. Κάποτε, μάλιστα, έβαλε τον Burrell, να συμβουλευτεί έναν καθολικό ιερέα για την πιθανότητα ενός μυστικού γάμου με τον Dr Khan. Όταν ο τελευταίος το έμαθε, έγινε έξαλλος: ”Στ’αλήθεια πιστεύεις”, ούρλιαξε ”πως θα μπορούσες να φωνάξεις εδώ έναν ιερέα και να μας παντρέψει;”

Ήταν ένα μοτίβο που θα επέστρεφε ξανά και ξανά στη σχέση τους: όσο εκείνη προσπαθούσε να τον τραβήξει κοντά της, τόσο ο Hasnat γλιστρούσε μακριά. Ήταν ένας σοβαρός γιατρός, ένας επιστήμονας, αφοσιωμένος στη δουλειά του, όχι το ”Di’s new thing” των tabloids. Και το ενδεχόμενο ενός γάμου φαινόταν απίθανο. Ο Ηasnat Κhan, ήταν ένας Pathan, μέλος μιας φυλής συντηρητικής, σχολαστικής σχετικά σε ό,τι αφορά την τήρηση των παραδόσεων, τη θρησκεία και τον γάμο. H Diana που ήξερε από πρώτο χέρι τι σημαίνει να ζεις με έναν άντρα και να ”παντρεύεσαι” την οικογένειά του, έκανε τα πάντα για να κερδίσει την έγκριση των γονιών του – μάταιος κόπος.  Έμοιαζε –σχεδόν- με ένα κακό αστείο: για τους Windsors ήταν κατάλληλη, αλλά δεν ήταν επιθυμητή. Για τους Khans ήταν επιθυμητή, αλλά δεν ήταν κατάλληλη

Κι έπειτα, ακόμα και χωρίς όλα αυτά τα προβλήματα δεν θα μπορούσαν να ξεπεράσουν το ύστατο εμπόδιο: τους δύο πιο σημαντικούς άντρες στη ζωή της Diana. O William ήταν τότε μόλις 14 ετών, ο Harry 12, δυο αγόρια στην αρχή της εφηβείας τους, που είχαν ανάγκη τη μητέρα τoυς. Δεν θα μπορούσε να τα εγκαταλείψει, ή να ζει σε δύο μέρη και να τα βλέπει μια βδομάδα τον μήνα.

Και όσο η γη γύριζε ο ήλιος έβγαινε από την ανατολή, δεν υπήρχε ελπίδα η βασίλισσα να επιτρέψει ο διάδοχος του αγγλικού στέμματος να ζήσει στο εξωτερικό, ως θετός γιος ενός μουσουλμάνου γιατρουδάκου.

Tο τέλoς μιας σχέσης και ο Dodi

Το – περίπου προδιαγεγραμμένο – φινάλε, γράφτηκε στο Hyde Park, αργά ένα βράδυ τη δεύτερη βδομάδα του Ιουλίου του 1997, με αφορμή ένα άρθρο της ”Sunday Mirror”, που έκανε αναφορά στην επίσκεψη της Diana στη Λαχώρη τον Μάιο του ’97 και επέμενε πως η Diana και ο Dr Khan είχαν αρραβωνιαστεί μυστικά.

Ο Hasnat την κατηγόρησε πως η Di είχε φροντίσει να διαρρεύσουν οι πληροφορίες στον Τύπο, εκείνη το αρνήθηκε με κλάματα, η συζήτηση έγινε καυγάς, αντάλλαξαν πικρά λόγια. Ήταν η τελευταία φορά που βρέθηκαν.

Λίγες μέρες αργότερα, εκείνη θα έφευγε για διακοπές στη βίλα του Mohamed Al Fayed στη Μεσόγειο και στη ζωή της θα έμπαινε ο Dodi, οι paparazzi πόζες με μαγιό και τα πρωτοσέλιδα φιλιά – ένα ειδύλλιο, που μέχρι σήμερα, οι φίλες της Di πιστεύουν πως είχε ”στηθεί” με σκοπό να κάνει τον Dr Khan να ζηλέψει. Kαι, ίσως, να το κατάφερε.

Τα ρεπορτάζ λένε πως ο Ηasnat επιχείρησε να της τηλεφωνήσει στις 31 Αυγούστου 1997, λίγες ώρες πριν πεθάνει, αλλά δεν πήρε καμιά απάντηση. Η Diana είχε αλλάξει νούμερο.

Θα άλλαζε κάτι αν την έβρισκε; Αν μιλούσαν; Μπορεί ναι, μπορεί και όχι – αυτό θα είναι για πάντα μέρος του μύθου της αδικοχαμένης πριγκίπισσας. Η Di σκοτώθηκε το ίδιο βράδυ, σε ένα παρισινό τούνελ. Ο Dr Khan σήμερα μοιράζει το χρόνο του μεταξύ Λονδίνου και Μαλαισίας. Το 2006 παντρεύτηκε την 29χρονη Ηadia Sher Ali, μια Πακιστανή, με αριστοκρατικές αφγανικές ρίζες.

Ο γάμος τους διήρκεσε μόλις 18 μήνες. Στις λιγοστές συνεντεύξεις του ο Khan περιγράφει την Diana ως μια ”πολύ κανονική γυναίκα, με σπουδαίες αρετές και κάποιες κακές συνήθειες”. Μέχρι σήμερα δεν έχει μιλήσει σε κανέναν για τις λεπτομέρειες  της σχέσης τους, δεν έχει γράψει κανένα βιβλίο. Όταν οι παραγωγοί της τελευταίας, βιογραφικής ταινίας της Diana που αναφέρεται στο δραματικό τους love story τον πλησίασαν, ζητώντας την συνδρομή του, την αρνήθηκε ευγενικά.

Η Diana, πάντα πίστευε πως ο κ.Υπέροχος είναι ”ο μοναδικός άνθρωπος που δεν θα με ξεπουλήσει ποτέ”. Σ αυτό, τουλάχιστον, είχε δίκιο.