WOMEN TODAY

Virginia Johnson: Α master of sex ή απλά σεξ με το αφεντικό;

Η Mary Virginia Eshelman, κόρη αγρότη, γεννήθηκε το 1925 στο Springfield του Missouri. Από την εφηβεία της έδειξε ότι δεν ήταν ένα ακόμα συνηθισμένο κορίτσι από μια μεσοδυτική Πολιτεία της Αμερικής.

Στα 16 της ξεκίνησε το κολλέγιο, για να το παρατήσει σχεδόν αμέσως και να εργαστεί ως γραμματέας. Λίγα χρόνια μετά επέλεξε να επιστρέψει στο πανεπιστήμιο, για να ασχοληθεί με τις μουσικές σπουδές. Κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου, ήταν ήδη τραγουδίστρια σε μπάντα. Στο μεταξύ, παντρεύτηκε έναν συμπατριώτη της πολιτικό, από τον οποίο χώρισε αμέσως κι ύστερα παντρεύτηκε έναν δικηγόρο, με τον οποίο είχαν μεγάλη διαφορά ηλικίας (κι από τον οποίο χώρισε επίσης αμέσως). Με τον τρίτο της σύζυγο, που ήταν μουσικός και του οποίου το επίθετο κράτησε και μετά το διαζύγιό τους, απέκτησαν ένα κορίτσι κι ένα αγόρι.

Masters of Sex

Καμία από τις παραπάνω πληροφορίες δε θα παρουσίαζε ενδιαφέρον, αν το αμερικανικό κανάλι “Showtime” δεν προέβαλε και αυτό το καλοκαίρι τη σειρά “Masters of Sex”. Η σειρά, που διανύει ήδη τον δεύτερο επιτυχημένο κύκλο της, πραγματεύεται τη ζωή του γιατρού William (Bill) Masters και της συνεργάτιδάς του Virginia Johnson. Το δίδυμο Masters – Johnson πραγματοποίησε την πρώτη εργαστηριακή έρευνα πάνω στο σεξ και ειδικότερα στην ανθρώπινη σεξουαλική συμπεριφορά. Ο Bill Masters, που είχε ειδικευθεί στη γυναικολογία και τη μαιευτική, είχε αποφασίσει να ασχοληθεί με το συγκεκριμένο αντικείμενο – ταμπού για την εποχή, ήδη από τα φοιτητικά του χρόνια.

Όταν, το 1957, συνάντησε τη Virginia Johnson στους διαδρόμους του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Washington του Missouri, βρήκε τον κατάλληλο άνθρωπο για να στήσει το ερευνητικό του πρόγραμμα και – κυρίως – να το φέρει εις πέρας. Η Virginia εργαζόταν στη γραμματειακή υποστήριξη του νοσοκομείου για να συντηρήσει τη μονογονεϊκή οικογένειά της, μέχρι που ο Masters την προσέλαβε ως βοηθό ερευνήτρια. Η ίδια, ενώ δεν είχε καμία ιατρική γνώση, μελέτησε σκληρά κι αφοσιώθηκε αμέσως στην πρωτοποριακή αυτή έρευνα. Virginia Johnson 1 Στην έρευνά τους αυτή, τα πρώτα 8 χρόνια, συμμετείχαν περίπου 700 εθελοντές, οι οποίοι είχαν δεχτεί να κάνουν σεξ ανά ζευγάρια ή να αυνανιστούν στο εργαστήριο του νοσοκομείου, προκειμένου οι Masters και Johnson να παρατηρήσουν τη σωματική συμπεριφορά τους σε όλες τις φάσεις της σεξουαλικής πράξης, από τη διέγερση ως τον οργασμό.

Τα στάδια του ανθρώπινου οργασμού

Το ερευνητικό δίδυμο κατάφερε να εκδώσει το 1966 την πρώτη εμπεριστατωμένη μελέτη σχετικά με τα στάδια του ανθρώπινου οργασμού. Η έρευνά τους είχε συμπεριλάβει θέματα για τα οποία εκείνη την εποχή δε μιλούσε σχεδόν κανείς: ένα από τα πιο σημαντικά τέτοια θέματα ήταν η σεξουαλική ανικανότητα και η έρευνα των αιτιών της.

Η επιλογή του συγκεκριμένου τρόπου ζωής και του εν λόγω αντικειμένου ενασχόλησης από μια γυναίκα με “άστατο” παρελθόν, δημιούργησε πολλά προβλήματα στην καθημερινότητα της Johnson. Η συντηρητική κοινωνία του Missouri της ψυχροπολεμικής Αμερικής δεν ήταν έτοιμη να δεχτεί τη συμπεριφορά της (δηλαδή το να ζει όπως θέλει) ως “πρέπουσα”. Ακόμα και οι συνάδελφοί της στο νοσοκομείο είχαν για χρόνια “σηκωμένο φρύδι”, απέναντί της, εξαιτίας της συμμετοχής της στην έρευνα του Masters.

 

Ωστόσο, η “Gini” δεν έδινε ούτε cent για το τι έλεγε ο κόσμος. Συνέχισε την έρευνά της με τον Masters, με τον οποίο εξέδωσαν συνολικά έξι μελέτες πάνω στη σεξουαλική συμπεριφορά. Μαζί ίδρυσαν και το ερευνητικό ινστιτούτο Masters and Johnson. Με την εξαίρεση ενός ατυχέστατου στη σύλληψη προγράμματος του εν λόγω ινστιτούτου, με το οποίο προσπαθούσαν να “θεραπεύσουν” ομοφυλόφιλους και το οποίο αργότερα αποκήρυξε πλήρως η Johnson, η συμβολή της με τον Masters στη σεξουαλική απελευθέρωση της δεκαετίας του ’70 ήταν μνημειώδης. Η επιστημονική κοινότητα ξεκίνησε να μιλάει ελεύθερα για το σεξ, να το ερευνά και να το αντιμετωπίζει χωρίς προκαταλήψεις. Έτσι, ξεκίνησε δειλά να το αντιμετωπίζει και ένα μικρό μέρος της κοινωνίας. Το οποίο με την πάροδο των ετών όλο και μεγάλωνε.

Κάνοντας σεξ με το αφεντικό

Κι ενώ η Johnson ήταν διαχρονικά συνεπής στις απόψεις της περί αντιμετώπισης του σεξ ως μιας δραστηριότητας που πρέπει να γίνεται με σκοπό τη χαρά και την ικανοποίηση και των δυο συμμετεχόντων, η κοινή της βιογραφία με τον Bill Masters, που γράφτηκε από τον Tomas Maier το 2009, έριξε φως στις “ασυνέπειες” και αντιφάσεις της προσωπικής της ζωής.

Χωρίς κανένα δισταγμό εξομολογήθηκε στον βιογράφο της ότι το να παίρνει και η ίδια μέρος στην έρευνα, κάνοντας σεξ με το αφεντικό της, αποτελούσε εξαρχής όρο της συμφωνίας τους. Τον οποίο είχε θέσει ο ίδιος ο Masters. Η ίδια προσελήφθη επειδή ήταν απολύτως ικανή να διεξάγει μέρος της έρευνας. Κατά δήλωσή της, όμως: “Δεν τον ήθελα τον Masters. Είχα μια δουλειά και ήθελα να την κρατήσω”. Η περίεργη σχέση τους κατέληξε σε γάμο πολύ αργότερα, το 1971. Ο Masters δε φημιζόταν ως άνθρωπος για τις κοινωνικές του δεξιότητες ή την τρυφερότητά του. Η Gini, όμως, έμεινε μαζί του, με την ίδια αφοσίωση στη δουλειά τους, επωμιζόμενη πρώτα απ’ όλα το κόστος της παραμέλησης των παιδιών της και δευτερευόντως του εαυτού της. Μεταξύ άλλων, δεν κατάφερε ποτέ να πάρει το πτυχίο της στην κοινωνιολογία.

Το 1993 το ζευγάρι χώρισε σε καλό κλίμα. Ο Masters παντρεύτηκε μια γυναίκα την οποία είχε ερωτευτεί, κατά δήλωσή του, όταν ακόμα σπούδαζε. Συνέχισαν τη συνεργασία τους, μέχρι να αποσυρθούν και οι δυο από την ενεργή δράση. Ο Masters πέθανε το 2001.

Mary Masters

Η Gini πέρασε τον τελευταίο καιρό της ζωής της σε έναν οίκο ευγηρίας. Χρησιμοποιούσε το όνομα Mary Masters. Μάλλον ήθελε να παραμένει άγνωστη ανάμεσα σε αγνώστους. Virginia Johnson 2 Κάνοντας τον απολογισμό της ζωής της, εξομολογήθηκε στον βιογράφο της: “Θυμάμαι να λέω συνειδητά – και σοκάρομαι καθώς το θυμάμαι – ότι ήμουν πολύ ευχαριστημένη, επειδή μπορούσα να είμαι οτιδήποτε ήθελε ένας άντρας. Αναδρομικά, αναρωτιέμαι: Θεέ μου, πράγματι τόσο πολύ είχα χάσει τον εαυτό μου;”. Με λίγα λόγια, δεν αγάπησε ποτέ τον Masters.

 

Τι συνέβη, λοιπόν, στην πραγματικότητα; Μια γυναίκα – πρότυπο για τη γυναικεία χειραφέτηση έπεσε στην “παγίδα” του πρώην αφεντικού, μετέπειτα συζύγου και πάντοτε προϊσταμένου στη δουλειά της; Δυσκολεύομαι να πιστέψω μια τόσο απλοϊκή εκδοχή του προσωπικού απολογισμού της Johnson.

Μήπως ο Masters ήταν ο Πυγμαλίωνάς της; Πράγματι, της έδωσε μια πολύτιμη ευκαιρία απασχόλησης και την είδε να μεταμορφώνεται από απλή γραμματέα σε επιστήμονα χωρίς ακαδημαϊκούς τίτλους, που δεν είχε όμως τίποτα να ζηλέψει από όσους κατείχαν τίτλους. Και πάλι, βέβαια, η Gini δεν ήταν το άγαλμα του μύθου, που απλά ζωντάνεψε. Virginia Johnson 3 Η ερμηνεία του χαρακτήρα της από τη Lizzy Caplan στη σειρά, η οποία έχει βασιστεί στο βιβλίο του Maier, είναι εξαιρετική και αναδεικνύει πολλές πτυχές της προσωπικότητάς της.

Το σημαντικότερο απ’ όλα είναι, ίσως, το ότι έχει σημασία να διαμορφώνεις τη ζωή σου όπως τη θέλεις.