ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αναρωτιέσαι πόσο πρέπει να ζυγίζεις; Εδώ θα βρεις την απάντηση

Βλέπεις περιοδικά μόδας, τις φίλες σου, τα ρούχα στα μαγαζιά, το παλιό σου τζιν και μετά το κέικ σοκολάτας πάνω στον πάγκο της κουζίνας. Το θες, αλλά δεν πρέπει. Ξέρω ακριβώς πώς είναι αυτή η μάχη μέσα σου γιατί όσο κι αν στηρίζω τα plus size κορίτσια, το βασικό είναι να νιώθεις καλά με τον εαυτό σου - κι αν πιστεύεις πως δεν είσαι στα σωστά κιλά, τότε καλά κάνεις και διαβάζεις αυτές τις γραμμές.

Η εικόνα

Ας ξεκινήσουμε από το γεγονός ότι ΔΕΝ πρέπει να σκέφτεσαι πόσα κιλά πρέπει να χάσεις βασιζόμενη αποκλειστικά και μόνο σε αυτό που βλέπεις στον καθρέφτη σου ή στη ζυγαριά. Υπάρχουν λοιπόν πολλοί διαφορετικοί σωματότυποι και δεν υπάρχει μόνο ένας που να είναι υγιής ή κάποιος πιο υγιής από τον δικό σου. Το βασικό είναι να μην είσαι λιποβαρής ή υπέρβαρη, γεγονός που θα σε οδηγήσει σε προβλήματα υγείας μακροπρόθεσμα. Ακολουθούν μερικοί δείκτες για να σε βοηθήσουν να προσδιορίσεις αν το βάρος σου είναι το σωστό για σένα.

Ξέχνα το ΔΜΣ

Ο Δείκτης Μάζας Σώματος είναι, σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες των ψυχολόγων του UCLA, ένας τρομερά αναξιόπιστος δείκτης υγείας. Επίσης δημιούργηθηκε από μια ασφαλιστική εταιρεία, οπότε ξέρεις πώς πάνε αυτά. Πιο ασφαλές είναι να μετρήσεις τον Δείκτη Σχήματος Σώματος, ο οποίος είναι μάλλον πιο αξιόπιστος και λαμβάνει υπόψιν το βάρος, το ύψος και την περιφέρειά σου. Αν η περιφέρεια της μέσης σου είναι πάνω από 90 εκατοστά και το ποσοστό του λίπους στο σώμα σου ξεπερνά το 32 τοις εκατό, αυτή είναι μια ένδειξη ότι βρίσκεσαι σε μια όχι και τόσο υγιή σφαίρα.

Η αλλαγή στο βάρος σου δεν είναι απαραίτητα κάτι κακό

Ένα υγιές βάρος είναι αυτό που αλλάζει συνεχώς. Μπορεί να είσαι μια χαρά τώρα, να χάσεις 3 κιλά και να είσαι πάλι μια χαρά. Αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό. Οι μικροαλλαγές στα κιλά σου δεν είναι ανησυχητικές, αυτές που πρέπει να σου χτυπήσουν καμπανάκι κινδύνου είναι τα πιο μεγάλα σκαμπανεβάσματα σητη ζυγαριά. Τότε πρέπει να μιλήσεις με τον γιατρό σου.

Αν μπορείς να γυμναστείς, όλα καλά

Αν είσαι ικανή να κινηθείς και να έχεις μια κάποια ευλυγισία, όλα καλά. Δε χρειάζεται να ανεβάζεις συνέχεια selfies από το γυμναστήριο για να νιώθεις ότι είσαι υγιής. Αν λοιπόν παλιά έτρεχες 5 χιλιόμετρα, αλλά τώρα δυσκολεύεσαι να σκύψεις να δέσεις τα κορδόνια σου, υπάρχει πρόβλημα. Δεν είναι θέμα μεγέθους, αλλά ικανότητας.

Μίλα με τον γιατρό σου

Μπορείς να είσαι χοντρή και υγιής; Υπάρχει τελικά το “Skinny fat”; Ναι και στα δύο. Κάνε λοιπόν τους απαραίτητους ελέγχους και αν νιώθεις καλά με τον εαυτό σου και ο οργανισμός σου δεν βαρυγκομά, τότε πιθανότατα, έχεις το κατάλληλο βάρος – αυτό που σε κάνει χαρούμενη και σου επιτρέπει να είσαι υγιής. Συγχαρητήρια!