ΑΥΓΟ

5 λόγοι για να τρως ολόκληρα τα αυγά

Κατά καιρούς θα έχεις ακούσει διάφορες θεωρίες για το αυγό και συγκεκριμένα για το αν κάνει ή όχι να το τρως ολόκληρο.

Οι περισσότερες από αυτές τις θεωρίες εστιάζουν στον κρόκο του αυγού και τη χοληστερίνη που αυτός έχει, προτρέποντάς σε να καταναλώνεις μόνο το ασπράδι συχνότερα και πιο αραιά τον κρόκο.

Ωστόσο, αυτό που ίσως αγνοείς (όπως και ο περισσότερος κόσμος) είναι ότι ο κρόκος περιέχει τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά του αυγού, μερικά από τα οποία είναι: αντιοξειδωτικά, βιταμίνη Β (και Β12 συγκεκριμένα), βιταμίνη Α, σίδηρος, σελήνιο, βιοτίνη, φώσφορο, χολίνη κλπ.

Ειδικότερα, η χολίνη είναι ένα πολύ σημαντικό συστατικό για τη λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος.

Όσον αφορά στη χοληστερίνη, εδώ υπάρχει μία παρανόηση. Ο οργανισμός χρειάζεται τη χοληστερίνη για διάφορες λειτουργίες, όπως η κατασκευή και η αναδόμηση κυττάρων. Το πρόβλημα ξεκινά όταν αυτή η χοληστερίνη είναι πολύ ανεβασμένη. Δεν χρειάζεται να αποκλείσεις τους κρόκους των αυγών από το διαιτολόγιό σου, αρκεί να μην το παρακάνεις.

Επιπλέον, τα αυγά είναι μία από τις πιο σημαντικές πηγές πρωτεΐνης, προσδίδοντας στον οργανισμό περίπου 6 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά μεγάλο αυγό. Γι’ αυτό, άλλωστε, το αυγό ως τροφή είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στο χώρο του fitness.

Το ασπράδι των αυγών από μόνο του δεν αποτελεί πλήρη τροφή. Όταν καταναλώνεις μόνο το ασπράδι, το στομάχι σου δεν το επεξεργάζεται ως ολοκληρωμένη τροφή. Αυτό συχνά έχει ως αποτέλεσμα να μην φτάνεις στην αίσθηση της πληρότητας και να πεινάς πάλι γρήγορα.

Όπως και να έχει, το ολόκληρο αυγό είναι σαφώς πιο νόστιμο, οπότε μην τα βγάζεις από το διαιτολόγιό σου. Και, εφόσον αυτό είναι εφικτό, προτίμησε τα βιολογικά από τα απλά.