ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Είναι η Σαρακοστή καλύτερη ευκαιρία για αποτοξίνωση;

Η σχέση του κόκκινου κρέατος με τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα είναι ένα θέμα που ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο στους επιστήμονες. Παρ' όλα αυτά σύμφωνα με το πρότυπο της Μεσογειακής Διατροφής το κόκκινο κρέας πρέπει να βρίσκεται στο τραπέζι μας 1 φορά στις 15 ημέρες ενώ τα πουλερικά και τα ψάρια από 1 και 2 φορές την εβδομάδα, αντίστοιχα.

Από την διαιτολόγο-διατροφολόγο Βίκυ Μπουκόρου

Επίσης, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας το φθινόπωρο εξέδωσε οδηγία προς αποφυγή του επεξεργασμένου κρέατος καθώς ευθύνεται για την εμφάνιση καρκίνου του πεπτικού. Ο σύγχρονος τρόπος διατροφής φαίνεται να παρεκκλίνει αρκετά από το πρότυπο της Μεσογειακής Διατροφής και έχει αρκετά χαρακτηριστικά του δυτικού τρόπου διατροφής που φαίνεται να σχετίζεται με πολλές ασθένειες . Τελικά, μήπως η σαρακοστή είναι μια ευκαιρία για αποτοξίνωση από το κρέας και ένας τρόπος να υιοθετήσουμε ξανά το μεσογειακό πρότυπο;

Τι πρέπει να περιλαμβάνει ένα νηστίσιμο διαιτολόγιο;

Λαχανικά: τουλάχιστον 2 φλιτζάνια λαχανικά μεσημέρι και βράδυ.

Φρούτα: 3-4 φρούτα καθημερινά. Προτίμησε ολόκληρα φρούτα και όχι χυμούς που ενώ περιέχουν θερμίδες δεν θα σε χορτάσουν.

Δημητριακά: πατάτες/ρύζι/μακαρόνια, μέχρι 2 φέτες ψωμί και 1 φλιτζάνι δημητριακά πρωινού καθημερινά με προτίμηση στα ολικής άλεσης που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες.

Γαλακτοκομικά: 1 ποτήρι γάλα σόγιας/αμυγδάλου/καρύδας και 1 γιαούρτι σόγιας καθημερινά ώστε να προσλαμβάνεις αρκετό ασβέστιο και βιταμίνη D.

Πρωτεΐνη: κατανάλωσε 2 φορές την εβδομάδα ψητά θαλασσινά, 3 φορές την εβδομάδα όσπρια και καθημερινά ανάλατους ξηρούς καρπούς ενώ τις ημέρες που δεν υπάρχει κάποια άλλη πηγή πρωτεΐνης στο γεύμα πρόσθεσε ένα κομμάτι τυρί σόγιας ή κινόα που είναι πλούσια σε πρωτεΐνη.

Λίπη: πρόσθεσε ωμό ελαιόλαδο στο φαγητό και προσπάθησε να αποφύγεις τα τηγανητά θαλασσινά και λαχανικά αντικαθιστώντας τα με ψητά ή βραστά. Κατανάλωσε με μέτρο ελιές και ταχίνι γιατί αν και είναι υγιεινές επιλογές αποδίδουν αρκετές θερμίδες.

Η νηστεία είναι για όλους;

Τα άτομα με σιδηροπενική αναιμία, οι ηλικιωμένοι όπως επίσης οι έγκυες και οι θηλάζουσες δεν θα πρέπει να αποκλείσουν τα ζωικής προέλευσης τρόφιμα από τη διατροφή τους καθώς είναι η καλύτερη πηγή σιδήρου.