ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τα pronuts πριν τα φας

Ακόμα και η διατροφή έχει τα Trends της. Το 2016 ξεκινά δυναμικά και είναι πολλά υποσχόμενο, αν κρίνουμε από την τρομερή συνταγή που θα σε χορτάσει με donuts χωρίς τύψεις, donuts χωρίς θερμίδες και γλάσο που θα μετανιώσεις λίγα μόλις δευτερόλεπτα αφού το γευτεί ο ουρανίσκος σου.

Το όνομα αυτού είναι “Pronut” και είναι μια σύνθετη λέξη που βγαίνει από την πρωτεΐνη και το Donut. Αυτό σημαίνει ότι πλέον μπορείς να τρως υγιεινά ντονατσάκια, πλούσια σε πρωτεΐνη, που αντί για ζάχαρη έχουν αγαύη ή σιρόπι σφενδάμου, ενώ τα ψήνεις στο φούρνο, αντί να τα τηγανίσεις μέσα σε μπόλικο λάδι. Εσύ, οι αρτηρίες και η μεσούλα δαχτυλίδι σου, μπορείτε να με ευχαριστήσετε στέλνοντάς μου στα γραφεία του Ladylike (Συγγρού 166, Καλλιθέα), μερικά από τα… προνατσάκια που θα φτιάξεις.

Τα pronuts αντί να διαλύσουν κάθε σου προσπάθεια για μια υγιεινή διατροφή, θα σε χορτάσουν, θα σε γεμίσουν ενέργεια και καθόλου ενοχές.

Η συνταγή έχει ήδη αρχίσει να κυκλοφορεί στα ξένα foodblogs και – φυσικά – είναι εδώ για να τη δοκιμάσεις κι εσύ.

Υλικά για τα Pronuts

½ φλιτζάνι αλεύρι χωρίς γλουτένη για κάθε χρήση

1 πακέτο αποψυγμένα Acai

¼ φλιτζάνι σκόνη πρωτεΐνης (την αγαπημένη σου!)

2 κουταλιές της σούπας λιναρόσπορο

½ κουταλάκι μαγειρική σόδα

½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

½ φλιτζάνι χλιαρό νερό

½ φλιτζάνι σιρόπι σφενδάμου ή νέκταρ αγαύης

1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

Φόρμες για ντόνατ

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 240 βαθμούς και βουτυρώνουμε καλά το ταψάκι για τα ντόνατ. Σε ένα μεγάλο μπολ, συνδυάζουμε τα ξηρά συστατικά (αλεύρι, σκόνη πρωτεΐνης, λιναρόσπορο, τη σόδα, το αλάτι) και ανακατεύουμε καλά. Σε ένα ξεχωριστό μπολ ανακατεύουμε καλά τα υγρά συστατικά (Acai, νερό, σιρόπι σφενδάμου ή αγαύης, τη βανίλια). Προσθέτουμε τα υγρά συστατικά στα ξηρά και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένα μείγμα λείο και παχύ. Απλώνουμε ομοιόμορφα βούτυρο σε φόρμες για ντόνατ και ψήνουμε για 8-10 λεπτά. Τ’ αφήνουμε να κρυώσουν για 5 λεπτά και στη συνέχεια τα βγάζουμε σε μια σχάρα για να τους ρίξουμε το γλάσο.

Για το γλάσο

½ φλιτζάνι ζάχαρη άχνη

2 κουταλιές της σούπας βούτυρο από ηλιέλαιο

2 κουταλιές της σούπας σκόνη πρωτεΐνης (την αγαπημένη σου!)

2 κουταλιές παξιμάδι γάλα από καρύδα, φουντούκι ή από όποιον καρπό προτιμάς

Ανακατεύουμε τα συστατικά σε ένα μικρό μπολ ή στο blender. Χτυπάμε ελαφρά μέχρι να μαλακώσει, προσθέτοντας επιπλέον κουταλάκια του γλυκού γάλα, όπως απαιτείται μέχρι να έχεις πετύχει την τέλεια υφή για το γλάσο. Και περιχύνεις τα προνατσάκια!

Matcha

 

Το 2015 – περισσότερο στο εξωτερικό – το matcha προστέθηκε δυναμικά στη λίστα με τα superfoods. Είναι ουσιαστικά κάτι σαν πράσινο τσάι σε σκόνη, μόνο που έρχεται μαζί με πολλά οφέλη για την υγεία, είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και βοηθά στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού σου. Δε χρειάζεται σακουλάκι όπως το κανονικό τσάι όταν το βράζεις, ενώ με μια αναζήτηση στο διαδίκτυο θα βρεις ακόμα και βάφλες με βάση το matcha. Φυσικά μπορείς απλά να το πιείς: στη γεύση μοιάζει λίγο με τσάι, αλλά δεν είναι τόσο πικρό. Σου λέει οι Σαμουράι το έπιναν πριν από τη μάχη και οι Βουδιστές μοναχοί πριν το διαλογισμό. Κάτι παραπάνω θα ξέρουν!

Αβοκάντο

 

Αν όμως δεν είσαι τόσο του γλυκού, αλλά προτιμάς κάτι αλμυρό, η διατροφική μόδα έχει φροντίσει και για σένα. Το 2014 ήταν η χρονιά του αβοκάντο, είναι εξωτικό κι όμως εμείς μάθαμε να το βάζουμε σε πολλές καθημερινές συνταγές, ακόμα και στο τοστ. Είναι υγιεινό, και παρά τις πολλές θερμίδες του, είναι πλούσιο σε ωφέλιμα λιπαρά, ενώ είναι καλή πηγή βιταμίνης Ε, καλίου και φυτικών ινών. Ταιριάζει τέλεια με αυγά και σολωμό!

Kale

 

Το kale έφερε πανικό το 2013, όταν όλοι έτρεχαν σωρηδόν να το συμπεριλάβουν στις σαλάτες τους. Ανήκει στην κατηγορία των λαχανικών, μοιάζει με μαρούλι, ενώ αν φας μια κούπα ωμό kale, θα λάβεις Βιταμίνη Α, Κ, C, Β6, μαγγάνιο, ασβέστιο, κάλιο, μαγνήσιο, σίδηρο και φώσφορο. Ένα φαρμακείο σε ματσάκι δηλαδή.

Διατροφή χωρίς Γλουτένη

 

Το κατά πόσο τελικά το να μην καταναλώνεις γλουτένη σε βοηθάει να αδυνατίσεις είναι αμφισβητήσιμο. Όμως ότι τα gluten-free τρόφιμα έγιναν μόδα, είναι γεγονός. Επειδή κακό δε θα μας κάνει να κόψουμε οτιδήποτε περιττό (γιατί το μόνο σίγουρο είναι πως η γλουτένη κάτι ωφέλιμο για τον οργανισμό σου δεν έχει να σου χαρίσει), θα φτιάξουμε και τηγανίτες, και πίτσα, αλλά και τσουρέκι χωρίς γλουτένη.

Αποτοξίνωση

Η μόδα της αποτοξίνωσης κρατάει πολλά χρόνια κι έχει φανατικούς ακόλουθους και όχι άδικα. Μια μέρα μόνο σούπες, μια μέρα μόνο νερό, μια μέρα μόνο φρούτα ή μόνο σαλάτες, ή νερό με λεμόνι κάθε πρωί, γιατί όπως υποστηρίζουν και οι ειδικοί, ο οργανισμός μας πρέπει να συνέρχεται από τις διατροφικές ατασθαλίες πού και πού. Θες να σου θυμίσω τι έπαθε η Νίκη όταν δοκίμασε να ζει για τρεις μέρες πίνοντας μόνο χυμούς;

 

Όχι δεν ήταν τόσο εύκολο όσο φαίνεται στις φωτογραφίες (ρώτα κι εμάς που τη ζούσαμε στο γραφείο).