ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πόσες θερμίδες έχει το πασχαλινό τραπέζι

Είτε αποφάσισες να κάνεις νηστεία 40 ημερών, είτε μίας εβδομάδας, είτε και καθόλου, το πασχαλινό τραπέζι είναι κάτι που περίμενες με ανυπομονησία. Δώσε όμως ιδιαίτερη προσοχή γιατί μπορεί να σε φορτώσει με θερμίδες και θυμήσου ότι το καλοκαίρι έχει σχεδόν φτάσει.

Από την διαιτολόγο-διατροφολόγο Βίκυ Μπουκόρου

Η σωστή διατροφή πρέπει να έχει ήδη ξεκινήσει και άσε τις δίαιτες εξπρές, που θα σε επιβαρύνουν με περισσότερα κιλά από τον Σεπτέμβρη.

Μαγειρίτσα

H μαγειρίτσα θεωρείται η μετάβαση από τη νηστεία στην κατανάλωση κρέατος. Ένα πιάτο μαγειρίτσας περιέχει 450-600 θερμίδες ανάλογα με τη ποσότητα ελαιολάδου, κρέατος και αυγών που θα περιέχει. Προτίμησε μία συνταγή με πολλά λαχανικά και με λιγότερο κρέας.

Αρνί, κατσίκι και κοκορέτσι

Τα κύρια κρέατα του πασχαλινού τραπεζιού εάν και είναι καλές πηγές πρωτεΐνης και σιδήρου, είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά. Μία μερίδα κατσικιού (150γρ) αποδίδει 255 θερμίδες, μία μερίδα αρνιού (150γρ) αποδίδει 440 θερμίδες ενώ μία μερίδα κοκορέτσι (150γρ) 230 θερμίδες. Εάν θες να συνοδεύσεις το κρέας με κάποια σος ή με πατάτες τότε οι θερμίδες του πιάτου μπορεί να ανέβουν κατά 240-370.

Αυγά

Ένα αυγό περιέχει μόλις 75 θερμίδες και έτσι θα μπορούσε να θεωρηθεί υγιεινό. Πρόσεχε όμως μην ξεχαστείς και καταναλώσεις υπερβολικά μεγάλη ποσότητα.

Τσουρέκι και κουλουράκια

Ένα κομμάτι τσουρέκι περιέχει 150-200 θερμίδες ενώ ένα κουλουράκι 100-150 θερμίδες. Πρόσεχε μην το παρακάνεις με τα κουλουράκια στο πρωινό, ενώ προτίμησε να είναι το τσουρέκι το επιδόρπιο και όχι κάποιο σιροπιαστό ή σοκολατένιο γλυκό.

Επειδή οι ημέρες είναι γιορτινές τίποτα δεν απαγορεύεται, αλλά επιβάλλεται το μέτρο. Συνόδευσε όλα τα γεύματα σου με σαλάτα, πολύ νερό και μην ξεπεράσεις τα 1-2 ποτήρια κρασί.