ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γιατί πρέπει να σταματήσεις να τρως μόνο το ασπράδι του αυγού

Τα αυγά είναι μια διατροφική βόμβα καθώς προσφέρουν πολλές θρεπτικές ουσίες στον οργανισμό σου και η ημερήσια κατανάλωσή τους, όπως έχουμε ήδη πει συμβάλλει κατά 11% στην ποσότητα πρωτεΐνης που χρειάζεται το σώμα σου.

Θα έχεις παρατήρησει μάλιστα ότι πολλά άτομα τρώνε την ομελέτα μόνο με ασπράδι για να πάρουν όσο το δυνατόν περισσότερη πρωτεΐνη και να αποφύγουν τον κρόκο που, όπως λένε, αυξάνει την χοληστερίνη. Προσωπικά βρίσκω ιδιαίτερα άγευστη και βαρετή αυτή την ομελέτα, αλλά εγώ δεν μετράω γιατί θεωρώ τα αυγά μάτια (και τη βούτα στον κρόκο) το καλύτερο πράγμα στον κόσμο.

Υπάρχει όμως ένας πολύ καλός λόγος που εξηγεί γιατί δεν πρέπει να αποφεύγεις τους λαχταριστούς κρόκους των αυγών. Πρόσφατες έρευνες αποκάλυψαν ότι η κατανάλωση χοληστερόλης δεν έχει καμία πραγματική επίδραση στο μεταβολισμό της. Δηλαδή η κατανάλωση τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη δεν σημαίνει ότι θα σου ανεβάσει την χοληστερίνη.

Ορισμένα στοιχεία μάλιστα δείχνουν ότι η κατανάλωση των αυγών ευνοεί την αύξηση της καλής χοληστερόλης που είναι συνδεδεμένη με την μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων. Οι κρόκοι περιέχουν σε αφθονία καροτενοειδή, θρεπτικά συστατικά  που βρίσκεις σε φυτά και ζωικά λίπη, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη τα οποία βοηθούν στην υγεία των ματιών και προστατεύουν τον οργανισμό σου από φλεγμονές.

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα πάρεις ομελέτα φρόντισε να ζητήσεις μια κανονική και όχι μια χωρίς κρόκους!