ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Το πορτοκάλι κάνει καλό στην υγεία

Το mamapeinao.gr σου λέει τους λόγους που το πορτοκάλι σου κάνει καλό.

Το πορτοκάλι είναι φρούτο και ανήκει στην οικογένεια των εσπεριδοειδών, μαζί με το μανταρίνι και το γκρέιπφρουτ. Η εξωτερική επιφάνεια της φλούδας είναι σχετικά ανώμαλη και φέρει μικρά αδενώδη στίγματα που παράγουν αρωματικό αιθέριο έλαιο.

Όταν σκεφτόμαστε το πορτοκάλι σχεδόν πάντα το μυαλό μας πάει στην βιταμίνη C! Ένα πορτοκάλι, μας προμηθεύει με σχεδόν το 100% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε βιταμίνη C. Εκτός αυτής, τα πορτοκάλια περιέχουν και άλλα θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνη Α, Β1, αμινοξέα, β-καροτένιο, φυλλικό οξύ και μικρότερες ποσότητες σε σίδηρο, κάλιο, ασβέστιο και ψευδάργυρο.

Ένα πορτοκάλι έχει πάνω από 170 διαφορετικά φυτοθρεπτικά συστατικά και περισσότερα από 60 φλαβονοειδή, τα οποία έχει αποδειχθεί ότι έχουν αντικαρκινική και αντιφλεγμονώδη δράση, αλλά και ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Ο συνδυασμός του υψηλού ποσοστού αντιοξειδωτικών, δηλαδή βιταμίνης C, και φλαβονοειδών που περιέχει, καθιστά το πορτοκάλι ως ένα από τα καλύτερα φρούτα που συμβάλλει στην προώθηση της βέλτιστης υγείας.

Στα 100 γρ. πορτοκάλι καταναλώνουμε περίπου 50 θερμίδες και 13 γρ. υδατάνθρακα. Είναι προτιμότερο να φάμε το φρούτο ολόκληρο σε σχέση με το χυμό του γιατί έτσι προσλαμβάνουμε όλες τις φυτικές ίνες του φρούτου τις οποίες χάνει όταν το στύψουμε! Αν όμως το προτιμούμε τον χυμό πορτοκαλιού, τότε το μικρό ποτήρι (120 ml) αντιστοιχεί σε μια μερίδα φρούτου.

Διαβάστε ακόμη στο mamapeinao.gr

9 μπαχαρικά που κάνουν καλό στην υγεία σου

To cronut ήρθε στην Ελλάδα