ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ

Γιατί δεν μπορείς να χάσεις βάρος όσο και αν γυμνάζεσαι;

Για να έχει αποτέλεσμα η γυμναστική σου και να πέσεις στα κιλά που θέλεις θα πρέπει να καταλάβεις τη σημασία των θερμίδων και πως να υπολογίζεις πόσες χρειάζεται να παίρνει το σώμα σου ώστε να χάσεις βάρος. Η διατροφή σου παίζει φοβερά σημαντικό λόγο καθώς σχεδόν το 80% της προσπάθειάς σου εξαρτάται από αυτήν.

Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι ένα έντονο πρόγραμμα γυμναστικής αρκεί για να αδυνατίσουν ωστόσο αυτό που θα έπρεπε να κάνουν είναι να καταλάβουν το ΠΩΣ πρέπει να καίνε τις θερμίδες που παίρνουν μες στην μέρα. Στην ουσία αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να γυμνάζεσαι τόσο ώστε να καις τις παραπάνω θερμίδες.

Για να βρεις ακριβώς τον αριθμό των θερμίδων που πρέπει να τρως ώστε να χάσεις βάρος πρέπει να ακολουθήσεις τα παρακάτω βήματα.

1. Υπολόγισε τον βασικό μεταβολικό σου ρυθμό

Όπως διαβάζουμε και στο www.calories.com.gr ο βασικός μεταβολικός ρυθμός (BMR) καθώς και ο ενεργός μεταβολικός ρυθμός μας δείχνουν πόσες θερμίδες καταναλώνει το σώμα μας σε μια μέρα. Για να τα υπολογίσεις βάζεις την ηλικία σου, το πόσο δραστήρια είσαι, το ύψος και το βάρος.

Για να βρεις τον BMR σου κάνε την παρακάτω πράξη:

655 + (9.6 x βάρος σε κιλά) + (1.8 x ύψος σε εκατοστά) – (4.7 x ηλικία σε χρόνια)

2. Καθόρισε την ένταση της δραστηριότητα που κάνεις

Αφού βρεις τον βασικό μεταβολικό σου ρυθμό πολλαπλασίασε τον με το νούμερο που αντιστοιχεί στο είδος της άσκησης που κάνεις.

Πολύ Μικρή – Σπάνια Άσκηση  BMR x 1.2

Μέτρια – Άσκηση μέχρι 3 φορές την εβδομάδα BMR x 1.375

Έντονη – Άσκηση 3-5 φορές την εβδομάδα BMR x 1.55

Καθημερινή – Άσκηση κάθε μέρα BMR x 1.725

Αθλητική – Πολύ έντονη άσκηση κάθε μέρα BMR x 1.9

3. Βρες τις θερμίδες πρέπει να αφαιρέσεις

Για να κάψεις 0,45 κιλά λίπος πρέπει να αφαιρέσεις 3.500 θερμίδες από την διατροφή σου. Άρα πρέπει κάθε μέρα να λαμβάνεις 500 θερμίδες λιγότερες ώστε κάθε εβδομάδα να καις μισό κιλό λίπος. Το ίδιο κόλπο (στο αντίστροφό του) ισχύει όταν θέλεις να αυξήσεις το μυϊκό ιστό, προσθέτεις δηλαδή 500 θερμίδες σε αυτές που χρειάζεσαι.