ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ

Ποιο είδος γυμναστικής σου ταιριάζει;

Η τακτική άσκηση έχει πολλά οφέλη τόσο για τη σωματική όσο και για την ψυχική υγεία. Οι επιλογές για τον τρόπο που θα επιλέξεις να βάλεις την άσκηση στη ζωή σου είναι πολλές και σίγουρα μπορείς να βρεις αυτόν που σου ταιριάζει.

Οι βασικές κατηγορίες άσκησης είναι δύο. Η αερόβια και η μυϊκής ενδυνάμωσης.

Αερόβια άσκηση

Η αερόβια άσκηση είναι η μορφή άσκησης η οποία στοχεύει στη βελτίωση της κατανάλωσης οξυγόνου από το σώμα κατά τη διάρκεια των διαδικασιών του μεταβολισμού. Ποια είναι όμως τα βασικά οφέλη για τον οργανισμό;

Οφέλη

Βάρος: η αερόβια άσκηση είναι η πλέον κατάλληλη μορφή άσκησης για να πετύχεις την απώλεια λιπώδους ιστού και κατ’ επέκταση βάρους, πάντα σε συνδυασμό με σωστή διατροφή.

Αντοχή: η αντοχή σου θα βελτιωθεί και μετά από μερικές προπονήσεις η κόπωση και η εξάντληση θα περιοριστούν σε μεγάλο βαθμό.

Πνευματική υγεία: με την άσκηση εκκρίνονται ενδορφίνες, οι οποίες μειώνουν το άγχος και αποτρέπουν την κατάθλιψη.

Καρδιά: ο καρδιακός μυς ενδυναμώνεται μέσω της άντλησης περισσότερου αίματος με λιγότερους παλμούς.

Ερυθρά αιμοσφαίρια: αυξάνονται τα ερυθρά αιμοσφαίρια με αποτέλεσμα την καλύτερη μεταφορά οξυγόνου στο σώμα.

Ανοσοποιητικό σύστημα: η συχνή αερόβια άσκηση βελτιώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και σε προστατεύει από ιώσεις.

Μείωση κινδύνου ασθενειών: μέσω της άσκησης χτίζεις ένα δυνατό σώμα χωρίς επιπλέον βάρος, το οποίο και ευθύνεται για πολλές ασθένειες, π.χ. καρδιακά νοσήματα.

Χρήσιμες συμβουλές

Αν είσαι στην κατηγορία των αρχαρίων καλό θα είναι να ξεκινήσεις με ένα πρόγραμμα ήπιας άσκησης και σιγά – σιγά να αυξήσεις την ένταση.

Προσέχεις πάντα την καρδιακή σου συχνότητα κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Οι αλλαγές στο πρόγραμμα αερόβιας άσκησης που ακολουθείς θα μεγιστοποιήσουν τα αποτελέσματα. Για αυτό αλλάζεις την ένταση και την κλίση κάθε προγράμματος που ακολουθείς..

Για να πετύχεις το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα καλό είναι να ασκείσαι περίπου 20 λεπτά όταν είσαι αρχάριος και 40 – 45 λεπτά σε άλλη περίπτωση, κάθε 2 ημέρες.

Δεν ξεχνάς σε καμία περίπτωση τις ασκήσεις διατάσεων, για να αποφύγεις τους τραυματισμούς.

Η εύρεση του οργάνου αερόβιας άσκησης που σου ταιριάζει, όπως ο διάδρομος, το ελλειπτικό και το στατικό ποδήλατο, παίζει καταλυτικό ρόλο στην υιοθέτηση και τήρηση ενός τακτικού προγράμματος άσκησης.

Μυϊκή ενδυνάμωση

Η άσκηση μυϊκής ενδυνάμωσης αφορά την προπόνηση κυρίως με βάρη και αντιστάσεις. Το συγκεκριμένο είδος γυμναστικής στοχεύει τόσο στη βελτίωση της δύναμης όσο και στο ”χτίσιμο” μυϊκού ιστού.

Οφέλη

Μεταβολισμός: με τις ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης αυξάνεται ο μεταβολισμός διότι ο οργανισμός συνεχίζει να καίει θερμίδες ακόμα και για 48 ώρες μετά την άσκηση.

Μυϊκός ιστός: βελτιώνεται ο μυϊκός ιστός, αποφεύγεται η χαλάρωση και επομένως επιτυγχάνεται η σταδιακή δημιουργία ενός υγιούς και δυνατού σώματος.

Μείωση των τραυματισμών: με τη συστηματική εκγύμναση, οι μύες δυναμώνουν, μειώνοντας με αυτό τον τρόπο τον κίνδυνο τραυματισμού.

Σωματική υγεία: μέσω της γυμναστικής μυϊκής ενδυνάμωσης αυξάνεται η ”καλή” χοληστερόλη (HDL), μειώνεται ο κίνδυνος οστεοπόρωσης, βελτιώνεται η ικανότητα ισορροπίας και τέλος ενδυναμώνεται ο μυϊκός ιστός.

Πνευματική υγεία: με την άσκηση μυϊκής ενδυνάμωσης, όπως και συμβαίνει και με την αερόβια άσκηση εκκρίνονται ενδορφίνες, οι οποίες ευθύνονται για την καλή πνευματική υγεία.

Χρήσιμες συμβουλές

Επιλέγεις μικρό βάρος ή χαμηλή αντίσταση αν είσαι αρχάριος και αυξάνεις σταδιακά ακούγοντας το σώμα σου, χωρίς να κάνεις υπερπροσπάθεια και τραυματιστείς.

Συμβουλεύεσαι ειδικό σε περίπτωση που έχεις κάποιο μυοσκελετικό πρόβλημα για να μάθεις αν υπάρχουν ορισμένες ασκήσεις οι οποίες επιβαρύνουν το πρόβλημά σου..

Δεν ξεχνάς ούτε σε αυτό το είδος άσκησης τις διατάσεις για να αποφευχθούν οι τραυματισμοί.

Μια καλή συχνότητα άσκησης είναι 3 με 4 φορές την εβδομάδα.

*Συμπέρασμα

Είτε επιλέξεις αερόβιο πρόγραμμα είτε πρόγραμμα μυϊκής ενδυνάμωσης, είσαι σίγουρα κερδισμένος. Ο συνδυασμός ωστόσο των δύο ειδών είναι η βέλτιστη επιλογή, αφού σου εξασφαλίζει ολοκληρωμένο αποτέλεσμα.

Τι λες; Έτοιμη;

Δες μεγάλη ποικιλία σε όργανα γυμναστικής εδώ

Δες tips και συμβουλές για γυμναστική εδώ