ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ

Χορεύοντας bachata θα καταλάβεις τι σημαίνει “απόσταση αναπνοής”

Λίγα πράγματα μπορούν να σε κάνουν να νιώσεις υπερβολικά άβολα. Να σου δώσω μία λίστα προσωπική με τα τρία πρώτα. Για την προοικονομία της διήγησης να ενημερώσω πως μου έχουν συμβεί και τα τρία. Στο νούμερο 1: Να πιαστεί η φούστα στο καλσόν και να κυκλοφορήσεις σε δημόσιο χώρο. Βάλε τσεκ. Στο νούμερο 2: Να ακουστεί γουργούρισμα κοιλιάς σε αίθουσα συσκέψεων με νεκρική σιωπή. Βάλε τσεκ. Στο νούμερο 3: Να βρεθείς σε απόσταση αναπνοής με κάποιον άγνωστο. Βάλε τσεκ.

 

Η πρόκληση ήταν μεγάλη κι εγώ ανίδεη. Βγήκε από το στόμα μου ένα ωραιότατο ”σιγά μωρέ, δεν είναι και τίποτα” και πήγα στη σχολή χορού Latin4U στο Κολωνάκι για το πρώτο μου μάθημα bachata. Δεν είχα προετοιμαστεί περισσότερο πέρα από το ότι πρόκειται για έναν latin χορό. Φυσικά και δεν περίμενα όσα με βρήκαν μετά την πρώτη χειραψία με τον δάσκαλο Φίλιππο.

 

Μέσα σε ελάχιστα λεπτά είχαμε βρεθεί σε κάτι παραπάνω από απόσταση αναπνοής. Σκέψου πώς ήσουν το πρώτο δίμηνο με τον έρωτα που σε συγκλόνισε. Κάνε εικόνα την απόσταση που κρατούσατε ο ένας από τον άλλο και τότε θα το νιώσεις το Δεσποινάκι.

Με το καλησπέρα σας βρέθηκε η μύτη μου πάνω στη δική του και αλληθώρισα. Ωραία εικόνα έδωσα και μπράβο μου. Πρόκειται ξεκάθαρα για έναν πολύ ερωτικό χορό που απαιτεί ψυχολογική προετοιμασία και στοματικό διάλυμα CB12. Αν τολμάς πήγαινε να κάνεις πρόβα χωρίς δροσερή αναπνοή. Με διάρκεια φρεσκάδας τουλάχιστον για 12 ώρες ήταν το όπλο μου μαζί με την ευλύγιστη κορμοστασιά μου. Δε μου αρέσει που γελάς γιατί θα χαλάσουμε τις καρδιές μας και δεν το θέλω.

 

Την απόσταση ”φιλί Εσκιμώων” δεν κατάφερα να την ξεπεράσω. Ούτε και το έντονο κοίταγμα. Στο μετρό είσαι και σε κοιτάει επίμονα η κυρία που μπήκε στην Πανόρμου με μία σακούλα χόρτα και αποστρέφεις το βλέμμα σε 3 δευτερόλεπτα. Δεν είναι θέμα ντροπής αλλά απουσίας οικειότητας.

Θα αναφέρω όλη την αλήθεια. Όσο κινούνται του ρολογιού οι δείκτες νιώθεις πιο σίγουρη. Μαθαίνεις την βασική κίνηση και μετά την διανθίζεις με φιγούρες. Το πολύ σημαντικό είναι να αφεθείς στα έμπειρα χέρια του δασκάλου σου και να μη φοβάσαι. Το σώμα πρέπει να είναι σταθερό και εσύ έτοιμη να νιώσεις πως το βάρος σου δεν αποτελεί εμπόδιο.

 

Το κορμί βρίσκεται κολλημένο στο κορμί του παρτενέρ σου, τα πόδια σας κινούνται συνεργατικά, τα χέρια σας αγκαλιάζουν το σώμα και τα πρόσωπά σας σε απόλυτη επαφή. Τον αφήνεις να σε κινήσει όπως εκείνος ξέρεις. Ακολούθησε τα βήματά του και μην σκέφτεσαι την τεχνική. Ένας χορός καρδιάς και συναισθήματος που θα σε ταξιδέψει αρκεί να είσαι έτοιμη να βάλεις στην άκρη τις αναστολές που πολύ φυσικά προκύπτουν.

 

Λίγη ακαδημαϊκή γνώση

H bachata που προέκυψε τη δεκαετία του ’60 προέρχεται από τη λατινοαμερικάνικη παράδοση κιθαριστικής μουσικής, αρχικά εντοπιζόμενη σε μπαρ και κλαμπ που έπαιζαν κιθαρίστες και τραγουδιστές. Σύμφωνα με ένα ντοκιμαντέρ, τo κομμάτι των Beatles “Till There Was You” βοήθησε στην έμπνευση του ύφους. Ακόμα κι αν μερικοί έθεσαν την προέλευση της Bachata στις αρχές της δεκαετία του ’60.

Η bachata δημιουργήθηκε στην επαρχία και τις αγροτικές γειτονιές της Δομινικανής Δημοκρατίας. Τα θέματά της είναι συχνά ρομαντικά. Ιδιαίτερα επικρατούσες είναι οι ιστορίες αγάπης και της θλίψης για αυτό και ο αρχικός όρος που χρησιμοποιήθηκε για να εκφράσει το ύφος ήταν ”amargue” (πικρία ή πικρή μουσική).

 

Τα οφέλη του χορού

-Δυναμώνει το σώμα

-Κάνει καλό στην καρδιά

-Βελτιώνει την αντοχή

-Χαρίζει ισορροπία

-Τονώνει την αυτοπεποίθηση

-Προκαλεί ευεξία

-Γυμνάζει χωρίς να κουράζει

-Ωφελεί την ψυχική υγεία

-Βοηθά στην αυτογνωσία

-Σε βοηθά να αποκτήσεις κοινωνικότητα

-Είναι επικοινωνία

 

Να κεράσω μία bachata και μία τσίχλα CB12 boost χωρίς ζάχαρη που εμποδίζει την εμφάνιση κακοσμίας;

 

Μπορείτε να πάρετε μέρος στον διαγωνισμό που κάνει το Ladylike και το Oneman και να κερδίσετε ένα life coaching session με τη Νάνσυ Μαλλέρου (http://www.lifecoachinggreece.gr/) αλλά και προϊόντα CB12.

 

Φωτογραφίες: Αλεξάνδρα Μένογλου/Actionimages/Eurokinissi

Ευχαριστούμε τη σχολή χορού Latin4U (Σόλωνος και Δημοκρίτου 9, Κολωνάκι)