ΣΩΜΑ

6 λόγοι που είσαι φουσκωμένη (και δεν έχουν να κάνουν με τη διατροφή σου)

Έχεις κόψει τα γαλακτοκομικά, αποφεύγεις οτιδήποτε έχει γλουτένη ωστόσο η κοιλιά σου εξακολουθεί να είναι φουσκωμένη.

Αυτό το φαινόμενο είναι αρκετά συχνό γιατί σύμφωνα με την επιστήμη υπάρχουν δεκάδες ακόμη λόγοι που ευθύνονται για το ενοχλητικό πρήξιμο και δεν έχουν καμία σχέση με τη διατροφή σου. Παρακάτω θα βρεις μια λίστα με τις πιο κοινές αιτίες, για να μπορέσεις να ελέγξεις αν φταίει κάποια από αυτή στη δική σου περίπτωση. Φυσικά αν το πρόβλημα συνεχίζεται πρέπει να συμβουλευτείς έναν ειδικό για να ξεμπερδέψεις μια και καλή.

1. Χαζεύεις στο κινητό σου όσο τρως

Κάτι ήξερε η μαμά σου όταν σου έλεγε να μην βλέπεις τηλεόραση κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού, γιατί όταν το κάνεις δεν προσέχεις πως τρως με αποτέλεσμα να μην μασάς καλά την τροφή σου και να φουσκώνεις. Στο ίδιο ακριβώς κόνσεπτ εντάσσεται και το scroll down στο instagram ή στο facebook καθώς σου αποσπά εξίσου την προσοχή. Αυτό που κάνεις λέγεται αεροφαγία και αν και δεν είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για την υγεία σου, μπορεί να κάνει πολύ άβολη την καθημερινότητά σου.

Λύση

Άφησε το κινητό στην άκρη και απόλαυσε το φαγητό σου, μάσησε αργά και μην πίνεις υγρά κατά τη διάρκεια του γεύματος.

2. Κατάθλιψη

Τα χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης στο στομάχι μας σχετίζονται άμεσα με την κατάθλιψη, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε δυσκοιλιότητα και πρήξιμο. Αν σκεφτείς δε, ότι τα χάπια που δίνονται για την κατάθλιψη έχουν ως παρενέργεια το πρήξιμο η κατάσταση μπορεί να γίνει γρήγορα αφόρητη και κουραστική.

Λύση

Στην προκειμένη περίπτωση το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να εξερευνήσεις άλλους τρόπους αντιμετώπισης της κατάθλιψης, όπως είναι η ψυχοθεραπεία. Οι ενδορφίνες επίσης βοηθάνε πολύ, οπότε μια ωραία βόλτα που θα σου φτιάξει τη διάθεση είναι ιδανική για την περίπτωση αυτή.

3. Αφυδάτωση

Το ότι πίνεις 8 ποτήρια νερό την μέρα δεν σημαίνει ότι ο οργανισμός σου είναι σωστά ενυδατωμένος. Ο καφές και τα αναψυκτικά που ίσως πίνεις κατά τη διάρκεια της μέρας σε αφυδατώνουν γιατί έχουν καφεΐνη. Σε περίπτωση που παίρνεις αντιισταμινικά ενισχύεις ακόμα περισσότερο την αφυδάτωση όπως και αν βρίσκεσαι συχνά σε χώρους που air condition. Ότα λοιπόν συμβαίνουν αυτά το γαστρεντερολογικό μας σύστημα δεν λειτουργεί σωστά με αποτέλεσμα να μην ενεργείσαι σωστά ΑΡΑ να φουσκώνεις.

Λύση

Θα σου ακουστεί λίγο αηδιαστικό αυτό, αλλά παρατήρησε για λίγο το χρώμα που έχουν τα ούρα σου. Όσο πιο ανοιχτόχρωμα είναι τόσο πιο ενυδατωμένος είναι ο οργανισμός. Επίσης να πίνεις νερό ακόμα και όταν ΔΕΝ διψάς, γιατί μην ξεχνάς ότι το αίσθημα της δίψας δείχνει ότι είσαι ήδη σε κατάσταση αφυδάτωσης.

4. Ξεχνάς γεύματα

Όταν το στομάχι σου μένει άδειο για πολλές ώρες περνάει σε μια φάση ακινησίας, κάτι που αυξάνει τις πιθανότητες να πρηστείς μόλις φας.

Λύση

Μην ξεχνάς να τρως κάθε τρεις ώρες, και δεν μιλάμε για κανονικά γεύματα- ακόμα και ένα σνακ αρκεί να κρατήσει το στομάχι και το υπόλοιπο σύστημα σε κίνηση.

5. Η καθιστική δουλειά

Το να κάθεσαι όλη μέρα στο γραφείο κάνει γενικότερα κακό στον οργανισμό σου και προφανώς επηρεάζει σημαντικά και την σωστή κυκλοφορία του εντέρου σου. Αν παράλληλα δεν πίνεις πολύ νερό και δεν τρως σωστά, όπως είπαμε παραπάνω, καταλαβαίνεις γιατί το πρήξιμο δεν λέει να πέσει.

Λύση

Επειδή δεν μπορείς να έχεις στο γραφείο σου διάδρομο, μπορείς να κάνεις ένα δεκάλεπτο διάλειμμα την μέρα και να περπατάς έστω το τετράγωνο γύρω από τη δουλειά. Θα δεις αμέσως μεγάλη διαφορά.

6. Στρες

Το στρες δυστυχώς είναι υπεύθυνο για πολλές παθήσεις και φυσικά το πρήξιμο δεν γινόταν να μην είναι μια από αυτές. Όταν αγχώνεσαι για διάφορα η ροή του αίματος στο στομάχι μας πέφτει για να ανέβει στα όργανα που το χρειάζονται περισσότερο, άρα υπολειτουργεί το γαστρεντερολογικό σύστημα.

Λύση

Ο διαλογισμός αλλά τσάι από βότανα όπως η βαλεριάνα θα σε βοηθήσουν πολύ να χαλαρώσεις, ωστόσο αν το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο τότε καλό θα ήταν να επισκεφτείς ένα γιατρό.