ΑΝΤΗΛΙΑΚΟ

Με ποιο τρόπο η λάθος επιλογή αντηλιακού μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα

Ξέρεις ότι είναι απαραίτητο να προστατεύεσαι από τον ήλιο, χρησιμοποιώντας τόσο αντηλιακή κρέμα για το σώμα, όσο και για το πρόσωπο, ακόμα και όταν ο ήλιος δεν είναι και αυτό που λέμε "εκτυφωλτικός".

Κατά καιρούς, υπήρχαν διάφορες ενστάσεις από ειδικούς για το κατά πόσο τα αντηλιακά που προωθούνται ως αδιάβροχα είναι πράγματι και τέτοια. Φαίνεται, όμως, ότι ήρθε ακόμη μία διάσταση να προστεθεί στη χρήση ορισμένων αντηλιακών (και μάλιστα αρνητική).

Ερευνητές στο πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης ανακάλυψαν ότι συγκεκριμένα στοιχεία στις αντηλιακές κρέμες πιθανό να σχετίζονται με τη μείωση της αντρικής γονιμότητας. Το εύρημα αυτό γίνεται πιο ανησυχητικό αν αναλογιστεί κανείς ότι τα συστατικά αυτά εμπεριέχονται σε αντηλιακά που πωλούνται τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Είναι σαφώς μια περίεργη στιγμή να συνειδητοποιείς ότι εκείνες οι χημικές ουσίες που φτιάχτηκαν για να σε προστατεύουν από τον καρκίνο του δέρματος, μπορεί και να έχουν αρνητική επίπτωση στην ευρύτερη υγεία σου και στο ενδοκρινολογικό σου σύστημα πιο συγκεκριμένα.

Ουσίες όπως η οξυβενζόνη (γνωστή και ως ΒΡ -3), οι οποίες βρέθηκαν σε προϊόντα προσωπικής φροντίδας μακιγιάζ, ενυδάτωσης και αντηλιακής προστασίας, έχει αποδειχτεί ότι διαταράσσουν την εύρυθμη λειτουργία του σπέρματος και ενδεχομένως να παρεμβαίνουν στην ανδρική γονιμότητα.

Αυτές οι ουσίες επεμβαίνουν στο ενδοκρινολογικό σύστημα, μειώνοντας ή αυξάνοντας (ανάλογα με την ουσία) την παραγωγή ορμονών και ως εκ τούτου ενδέχεται να έχουν αρνητικό αντίκτυπο μακροπρόθεσμα στο αναπτυξιακό, αναπαραγωγικό και ανοσοποιητικό σύστημα.

Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να διαβάζεις προσεκτικά τις ετικέτες των σκευασμάτων που αγοράζεις και όχι μόνο των αντηλιακών, καθώς αυτές οι ουσίες βρίσκονται σε πολλά προιόντα (όπως καθαρισμού) που υπάρχουν σε κάθε νοικοκυριό.

Επιλέον, προτίμησε αντηλιακά των οποίων η σύνθεση βασίζεται σε μέταλλα όπως το οξείδιο του ψευδαργύρου και το διοξείδιο του τιτανίου.

Τέλος, έχε κατά νου ότι για την πρόληψη από τον καρκίνο του δέρματος δεν αρκούν μόνο τα αντηλιακά, χρειάζεται και η χρήση συγκεκριμένων αξεσουάρ και ρούχων όπως το καπέλο.