ΥΓΕΙΑ

Γιατί δεν πρέπει να αγοράσεις ποτέ ξανά φτηνά γυαλιά ηλίου

Όλες έχουμε λυγίσει κάποια στιγμή μπροστά σε ένα cute και όμορφο ζευγάρι γυαλιών ηλίου που κοστίζει ελάχιστα ευρώ.

Εντάξει, γνωρίζουμε ότι είναι φτιαγμένα από φτηνό πλαστικό αλλά είναι αρκετά φτηνά ώστε να μην ενδιαφερθούμε ιδιαίτερα με το γεγονός ότι δεν μας προφυλάσσουν από τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου. Όσο και να ταιριάζει όμως το ζευγάρι που εντόπισες με το μαγιό σου σκέψου καλά πριν τα αγοράσεις γιατί στην πραγματικότητα οι φακοί που έχει κάνουν περισσότερο κακό από όσο φαντάζεσαι. Αν μάλιστα τα γυαλιά που σου αρέσουν έχουν σκούρο φακό, τότε τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά.

Σε αντίθεση με ό,τι πιστεύεις, όταν διαλέγεις γυαλιά με σκούρο φακό δεν προστατεύεις τα μάτια σου για τον απλό λόγο ότι οι κόρες των ματιών σου διαστέλλονται αντί να συστέλλονται όταν έρχονται σε επαφή με το φως, με αποτέλεσμα να περνάει περισσότερη UV ακτινοβολία.

Η UV ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει ανωμαλίες στην επιφάνεια του ματιού ενώ το φως ευνοεί την ανάπτυξη του καταρράκτη, προκαλεί  εκφυλισμό της ώχρας κηλίδας και καρκίνο του βλεφάρου.

Οπότε τι πρέπει να κάνεις την επόμενη φορά; Να τσεκάρεις ότι τα γυαλιά έχουν ταμπέλα που γράφει ότι παρέχουν 100% UVA/ UVB προστασία αλλά και  “UV absorption up to 400 nm” για να είσαι σίγουρη ότι θα καλύψουν πλήρως τις ανάγκες σου.