ΥΓΕΙΑ

4 λόγοι που νιώθεις συνέχεια κουρασμένη (και δεν φταίει η έλλειψη ύπνου)

Pexels

Αν η ζωή σου είναι τόσο γεμάτη ώστε ξεχνάς ή δεν προλαβαίνεις να κοιμηθείς όσο πρέπει, είναι λογικό να κυκλοφορείς σαν το ζόμπι. Αν όμως κοιμάσαι 7-8 ώρες που σου είναι απαραίτητες ημερησίως, τότε δεν είναι και πολύ φυσιολογικό να ξυπνάς κουρασμένη.

Μήπως πρέπει να ψαχτείς λίγο παραπάνω και να αναρωτηθείς γιατί ξυπνάς δίχως ενέργεια, αλλά με κούραση; Ίσως φταίει κάτι από τα παρακάτω:

Αναιμία

Η αναιμία εμφανίζεται όταν δεν έχεις αρκετά ερυθρά αιμοσφαίρια, τα οποία είναι σημαντικά επειδή μεταφέρουν οξυγόνο από τους πνεύμονες στους ιστούς και τα κύτταρα. Η αναιμία προκαλεί κόπωση, επειδή τα κύτταρά μας δεν λαμβάνουν αρκετό οξυγόνο. Η σιδηροπενική αναιμία είναι ο πιο κοινός τύπος αναιμίας και μπορεί να προκληθεί από έλλειψη βιταμινών, εσωτερική αιμορραγία, ρευματοειδή αρθρίτιδα, ή από τη νόσο του μυελού των οστών. Ένα σημαντικό σύμπτωμα της αναιμίας είναι η κόπωση, αλλά και η αδυναμία, η δύσπνοια, η ζάλη, και τα κρύα χέρια και πόδια. Για να δεις αν είσαι αναιμική, μπορείς να κάνεις απλές εξετάσεις αίματος και συνήθως η θεραπεία περιλαμβάνει συμπληρώματα σιδήρου.

Προβλήματα του θυρεοειδούς

Ο θυρεοειδής είναι υπεύθυνος για την απελευθέρωση των ορμονών του θυρεοειδούς, και τον έλεγχο του μεταβολισμού σου. Ο υποθυρεοειδισμός ή χαμηλή λειτουργία του θυρεοειδούς, είναι μια κοινή αιτία της κούρασης. Η δυσκοιλιότητα, ξηροδερμία, αύξηση βάρους, λέπτυνση των μαλλιών, και η κατάθλιψη είναι μερικές μόνο από τις άλλες παρενέργειες της υπολειτουργίας του θυρεοειδούς. Εάν έχεις αυτά τα συμπτώματα, καλύτερα να επικοινωνήσεις με τον γιατρό σου.

Διαβήτης

Οι διαβητικοί δεν επεξεργάζονται σωστά τη γλυκόζη, το οποίο αποτελεί σημαντικό πρόβλημα, δεδομένου ότι αυτή είναι η κύρια πηγή καυσίμων του σώματος. Ως αποτέλεσμα, τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα είναι υψηλά, με αποτέλεσμα την υπερβολική ούρηση, αφυδάτωση, θολή όραση, και δίψα. Αυτό οδηγεί σε κόπωση και εξάντληση, οπότε καλύτερα να μιλήσεις με τον γιατρό σου αν νιώθεις κάποιο από αυτά τα συμπτώματα.

Κατάθλιψη

Είναι μια κοινή αιτία της κούρασης και της χαμηλής ενέργειας και μπορεί να πάρει πολλές μορφές. Για κάποιους είναι υπερβολικός ύπνος, κούραση, και αδυναμία να σηκωθούν από το κρεβάτι. Η κατάθλιψη είναι κάτι περισσότερο από αίσθημα θλίψης. Αν νιώθεις ότι δεν έχεις καμία ενέργεια να σηκωθείς από το κρεβάτι το πρωί και να αντιμετωπίσεις τη μέρα ή κοιμάσαι για πάρα πολλές ώρες, καλύτερα να μιλήσεις με κάποιον γιατρό.