ΥΓΕΙΑ

5 ανορθόδοξα tips που θωρακίζουν την υγεία σου (τώρα που ο καιρός είναι αψυχολόγητος)

Unsplash

Διάγουμε εκείνη την εποχή που ο καιρός εμφανίζει συμπτώματα διπολικού με απότομες εκρήξεις ζέστης, ξαφνικές δροσιές και εκνευριστικές μπόρες. Το dress code είναι στα πιο χαοτικά του, εσύ δεν ξέρεις να κρυώνεις ή αν ζεσταίνεσαι, τρελαίνεσαι. Μέσα σ’ όλο αυτό το αμήχανο του καιρού λοιπόν, αρχίζεις και φτερνίζεσαι, βήχεις, κρυώνεις, αγχώνεσαι (για προφανείς λόγους) και φτου και αψού κι απ’ την αρχή. Καμία υγεία.

Εσύ συνέχισε να πίνεις την πορτοκαλάδα σου αλλά δοκίμασε και κάτι πιο εναλλακτικό που εγγυάται να σε κάνει πιο άτρωτη απέναντι στο κρυολόγημα και δεν έχει καμία σχέση με ματζούνια και χαπάκια. Τα εξής παράδοξα πέντε:

Κρύα Ντους

Ω ναι. Ομοιοπαθητικής (και μαζοχιστικής) λογικής να ρίχνεις παγωμένο νερό πάνω σου όταν είσαι κρυωμένη, αλλά η αλήθεια είναι πως οι ιατρικές έρευνες επιβεβαιώνουν ότι ένα κρύο ντους το πρωί ενισχύει το ανοσοποιητικό μας κι αυτό γιατί σοκάρει το σώμα που εν συνεχεία αντανακλαστικά προσπαθεί να ανεβάσει θερμοκρασία για να ζεσταθεί αυξάνοντας τον μεταβολικό ρυθμό, το οποίο και ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό διεγείροντας την παραγωγή των λευκών αιμοσφαιρίων. Εδώ κάπου να πούμε ότι το παγωμένο νερό «τσιτώνει» και το δερματάκι.

 

Νηστεία

Κι όμως, έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνα κατέληξε στο εξής βάρβαρο συμπέρασμα: Η εκούσια αποχή από την τροφή για τρεις μέρες σα να γυρνάει τον «διακόπτη» στο σώμα και να δίνει το ok στα βλαστοκύτταρα ώστε ν’ αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται και να ανοικοδομούν όλο το σύστημα. Η κατανάλωση υγρών είναι απολύτως απαραίτητη. Εντάξει, σκληρή και εξαιρετικά κόντρα τακτική.

Eπαφή με μικρόβια

Αρρώστησες; Πάρε αγκαλιά ένα γουρουνάκι. Αστειάκι. Ίσως και όχι βασικά. Θυμάσαι που όταν ήσουν μικρή ο μπαμπάς σου έλεγε στη μαμά «άσε το παιδί να λερωθεί καλό του κάνει»; Πόσο δίκιο είχε. Όταν ερχόμαστε σε επαφή με μικρόβια και βρωμίτσες γινόμαστε λιγότερο ευάλωτοι στα μικρόβια. Όσο πιο αποστειρωμένα τα περιβάλλοντα που ζούμε τόσο το χειρότερο. Λερώσου, κάνε καλό. Αν δεν τρελαίνεσαι στην ιδέα του get dirty, κατανάλωσε τουλάχιστον προβιοτικές τροφές πλούσιες σε βακτήρια, όπως γιαούρτι, λαχανικά που έχουν υποστεί ζύμωση και ανεπεξέργαστο γάλα. Και χάιδεψε τον άπλυτο σκύλο σου χωρίς αύριο.

Μουσική

Υπέροχο ε; Η μουσική μειώνει τα επίπεδα της κορτιζόλης (ορμόνη του στρες εδώ) και αυξάνει τα επίπεδα της ανοσοσφαιρίνης Α, τονώνοντας με τον πιο φυσικό και φιλικό τρόπο το ανοσοποιητικό.

 

Μασάζ

Δεν είναι μόνο χαλαρωτικό για τους μύες και παράγοντας ψυχικής ευεξίας, αλλά επιβεβαιώνεται ότι κάνει πραγματικό καλό στην υγεία σου. Αυτό υποστηρίζει μελέτη του Ερευνητικού Ινστιτούτου Υγείας του Σιάτλ κατά την οποία το μασάζ «μπουστάρει» τον οργανισμό κι αυτό γιατί αυξάνει τα επίπεδα της ντοπαμίνης, ρίχνοντας ταυτόχρονα την αγχωτική κορτιζόλη. Κλείσε ένα μασαζάκι άμεσα, είναι ζήτημα υγείας.