ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑ

Οι μύθοι που σε οδηγούν στη λάθος αντιμετώπιση ενός κρυολογήματος

Παντού χαρτομάντηλα, μυξούλες, χάπια, βιταμίνες, αποσυμφορητικά, θερμόμετρα, γκρίνια αρρωστημένη. Κάθε φορά τα ίδια. Κολλάς την ίωση και τη γρίπη για πλάκα- εσύ και το φανταστικό σου ανοσοποιητικό. Μάλλον κάποια πραγματάκια στο κεφάλαιο "υγεία" τα κάνεις λαθος και άλλα τόσα τα ξέρεις λάθος. Όπως:

Το ότι όλοι παθαίνουν γρίπη δεν σημαίνει ότι δεν είναι επικίνδυνη

Η γρίπη είναι μια οξεία ιογενής λοίμωξη της μύτης, του λαιμού και των πνευμόνων. Αποτελεί κοινή αιτία της οξείας αναπνευστικής νόσου και μπορεί να επηρεάσει άτομα όλων των ηλικιών. Οι περισσότεροι την ξεπερνούν μετά από κάποιες μέρες. Ωστόσο τα μωρά κάτω των 2 και άνω των 65 των οποίων και οι έγκυες, των οποίων το ανοσοποιητικό είναι πολύ ευαίσθητο ή σε καταστολή πρέπει να προσέχουν λίγο παραπάνω.Περίπου 36.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από επιπλοκές της γρίπης. 

 Η περίοδος έξαρσης της γρίπης αλλάζει

Σύμφωνα με τον καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Harvard, Martin Hirsch, η γρίπη είναι στα  “ντουζένια” της από τον Οκτώβρη μέχρι τον Μάη με το peak να γίνεται από Δεκέβρη μέχρι Μάρτη. Γενάρης- Φλεβάρης “γδέρνουν” κανονικά, αλλά όλα αυτά, λέει ο επιστήμων, δεν είναι στανταράκια κάθε χρόνο. Αλλάζει ανάλογα με τις διαθέσεις του καιρού.

 Το εμβόλιο δεν σε προστατεύει 100% από τη γρίπη

Στην καλύτερη έχεις κατά 60% λιγότερες πιθανότητες να κρεβατωθείς. Όταν κάποιος ιός είναι σε έξαρση, το ποσοστό πέφτει κι άλλο. Ωστόσο το εμβόλιο μειώνει δραστικά τις θανατηφόρες επιπτώσεις της γρίπης στον πληθυσμό. 

Έχεις πάρει τον ιό μια μέρα πριν σου εκδηλωθεί

Αρχίζεις να φτερνίζεσαι Πέμπτη; Έχεις αρρωστήσει από Τετάρτη. Θέλει τον χρόνο της η γριπούλα.

 Το να μην πάρεις φάρμακα δεν είναι πάντα σωστό

Μερικές φορές το κρυολόγημα είναι ισχυρό και άρα δεν περνάει μόνο με πορτοκαλάδες, καραμέλες, ζεστά ροφήματα και ξεκούραση. Απαιτούνται φάρμακα. Μην υποτιμάς ποτέ μια γρίπη και μην παίρνεις πρωτοβουλίες για την αντιμετώπισή της. Γι’ αυτά υπάρχουν οι γιατροί. Φυσικά ισχύει και το αντίστροφο. Δεν μπορείς να χαπακώνεσαι αυτοβούλως. Μπορεί να κάνεις μεγαλύτερο κακό στον ήδη καταπονημένο οργανισμό σου απ’ ό,τι καλό.