ΥΓΕΙΑ

Πως θα κάνεις το στομάχι σου χαρούμενο

Έχεις φάει πολλά γαλακτοκομικά; Έχεις ξεφύγει με τα γλυκά; Το έχεις παρακάνει με το αλάτι ή χθες τα έτσουξες με την φίλη σου; Τι πρέπει να κάνεις για να ισορροπήσεις το στομάχι σου και το πεπτικό σου σύστημα; Απλώς να φας τα σωστά τρόφιμα.

Δεν φαντάζομαι να μην θες να αποφύγεις τον πόνο και την αδιαθεσία; Όταν φας τα πιο κάτω, να προσέχεις τι τρως μετά γιατί το στομάχι σου δεν θα είναι καθόλου μα καθόλου χαρούμενο.

1. Όταν φας γαλακτοκομικά

Συγκεκριμένα: Τυρί, σοκολάτα, κρέμα και γάλα.

Λύση: Δημητριακά ολικής άλεσης, νερό με λεμόνι, όσπρια και ξηροί καρποί(άψητοι).

Γιατί; Έχεις φάει το τυράκι σου σήμερα αρκετά. Το πεπτικό σου σύστημα θα είναι λίγο ανισόρροπο. Για να φέρεις μια ισορροπία καλό θα ήταν να φας ένα μπολ δημητριακών ολικής άλεσης που έχουν φυτικές ίνες για να μπορέσεις να επαναφέρεις το πεπτικό σύστημα σε φυσιολογικό επίπεδο.

2. Όταν έχεις φάει αλάτι

Συγκεκριμένα: Σχεδόν σε κάθε εστιατόρια τα γεύματα και οι πατάτες είναι ”βουτηγμένες” μέσα στο αλάτι.

Λύση: Νερό, μα πολύ νερό, μπανάνες, σπανάκι, αγγούρι και μαρούλι.

Γιατί; Στα εστιατόρια να το ξέρεις γεμίζουν τα πιάτα μας με αλάτι γιατί όντως τα κάνουν πιο νόστιμα και ειδικά αν τρως σαλάτες. Τα λαχανικά για να αποκτήσουν ωραία γεύση θέλουν το αλατάκι τους. Όμως το σώμα σου θα αφυδατωθεί και η λύση στην αφυδάτωση είναι το νερό, μα πολύ νερό. Να σε βλέπω τουλάχιστον να πίνεις 2 μπουκάλια νερό 1λίτρου.  Το κάλιο θα σε βοηθήσει να πας τουαλέτα για να διώξεις την αφυδάτωση και αυτό το συστατικό θα το βρεις στις μπανάνες και το σπανάκι.

3. Όταν έχεις φάει ζάχαρη

Συγκεκριμένα: Σοκολάτα, παγωτό, καραμέλες.

Λύση: Μήλο, βατόμουρο και βούτυρο.

Γιατί; Ε με μια σοκολάτα λογικό είναι να εκτοξευθεί το σάκχαρο σου στο αίμα και το σώμα σου θα ζητά όλο και περισσότερα γλυκά. Η λύση σου σε αυτό το πρόβλημα είναι φρούτα χαμηλού GI όπως τα μήλα ή τα βατόμουρα και κάποια τρόφιμα που έχουν πρωτεΐνη για να σταθεροποιήσεις το σάκχαρο σου.

4. Όταν έχεις πιει αλκοόλ

Συγκεκριμένα: Για παράδειγμα ένα ποτήρι κρασί. Τα σφηνάκια τεκίλα σου λένε κάτι;

Λύση: Νερό, φρούτα, λαχανικά, μέντα και τσάι τζίντζερ.

Γιατί; Ήτανε καλό το χθεσινό ποτάκι ε; Τα ήπιες τα σφηνάκια σου αλλά σήμερα νιώθεις τα μάτια σου στεγνά, να καίγονται και όλο το σώμα σου αφυδατωμένο. Τι μου το ήθελες το χθεσινό, μου λες; Η λύση σου φίλη μου για να συνέλθεις το ξέρεις πως είναι πρώτα πρώτα το νερό! Δεν είναι κάτι που δεν γνωρίζεις. Τα φρούτα θα αποκαταστήσουν την ανισορροπία σου ενώ η μέντα ή το τσάι τζίντζερ θα απαλύνουν το αναστατωμένο σου στομάχι.

5. Όταν έχεις φάει τηγανητά

Συγκεκριμένα: Όπως οι τηγανητές πατάτες για παράδειγμα.

Λύση: Λαχανικά, χυμό μήλου, φρέσκα φρούτα και δημητριακά ολικής αλέσεως.

Γιατί; Εντάξει μην νιώθεις ενοχές. Τελικά υπέκυψες στον πειρασμό της τηγανητής πατάτες και άφησες στην άκρη την σαλάτα. Ήταν πάνω από τις δυνάμεις σου. Μην κατηγορεί τον εαυτό σου. Επανέφερε το σύστημα σου με κάτι ”καθαρό” όπως λαχανικά, φρέσκα φρούτα, ή ένα χυμό μήλου για πρωινό και για μεσημεριανό δημητριακά θα έλεγα καλύτερα. Και όλοι υποκύπτουμε σε πειρασμούς μην κατηγορείς τον εαυτό σου εκτός κι αν το έχεις κάνει πολλές φορές ενώ δεν πρέπει.