ΥΓΕΙΑ

Ρώτα τον γιατρό: Τι πρέπει να ξέρω πριν κάνω πλαστική στη μύτη;

Μπορεί να κάνεις πλαστική στη μύτη χωρίς χειρουργείο; Πόση ώρα κρατάει η διαδικασία και πόσο μπορεί να σου κοστίσει; Ο Δρ Δημήτριος Δρακωτός, γράφει στο άρθρο που ακολουθεί, για όλα εκείνα που χρειάζεται να ξέρεις πριν προχωρήσεις.

Η πλαστική στη μύτη ή αλλιώς ρινοπλαστική  είναι μια επέμβαση που μπορεί να αφορά την διόρθωση των εξωτερικών χαρακτηριστικών της μύτης αλλά τις περισσότερες φορές και την σημαντικότατη  λειτουργία της στην αναπνοή.

Ρώτα και εσύ τον γιατρό! Στείλε μας την απορία σου και σύντομα ο ειδικός θα σου δώσει την απάντηση που ψάχνεις.

 Η διόρθωση των εξωτερικών χαρακτηριστικών μιας μύτης που δεν είναι  παραμορφωμένη από τραύμα, επέμβαση ή άλλη αιτία καλείται «αισθητική ρινοπλαστική» και είναι μία πολύ γενική κατηγορία επεμβάσεων, αφού ανάλογα με το πρόβλημα/προβλήματα, στα οποία θα επικεντρωθεί ο χειρουργός, τα χειρουργικά βήματα είναι από ελάχιστα και απλά έως πολυπληθή και εξαιρετικα σύνθετα.

Ως εκ τούτου η κατάταξη της ρινοπλαστικής σε μικρή ή μεγάλη επέμβαση, ή σε απλή ή σύνθετη είναι εξ’ορισμού λανθασμένη.

Οι δύο μεγάλες κατηγορίες ρινοπλαστικής ανάλογα με τη μέθοδο που χρησιμοποιείται είναι η «ανοικτή» και η «κλειστή». Στην κλειστή μέθοδο δεν υπάρχει καμία ορατή τομή, καθώς όλες οι τομές γίνονται εσωτερικά της μύτης. Στην ανοικτή μέθοδο μετά το τέλος της επέμβασης υπάρχει μόνο μία μικρή τομή στο κάτω μέρος της μύτης, λίγο πάνω από το σημείο που συναντά το άνω χείλος (στυλίδα). Η κάθε μέθοδος έχει τις ενδείξεις της αλλά γενικά μπορούμε να πούμε ότι η ανοικτή επιστρατεύεται σε πιο πολύπλοκες περιπτώσεις, με περισσότερα προβληματικά στοιχεία και σχεδόν αποκλειστικά όταν η μύτη έχει ξαναχειρουργηθεί.

 

Με την επέμβαση μπορούν να διορθωθούν ένας ύβος (καμπούρα) στη ράχη της μύτης, μπορεί να ευθειαστεί μια στραβή μύτη, μπορεί να μεταβληθεί το μήκος και τη προβολή της. Επίσης μπορούμε να αλλάξουμε το σχήμα του ακρορρινίου όταν αυτό είναι μυτερό, τετράγωνο ή απλά πολύ ογκώδες και να μεταβάλλουμε και τη γωνία της, φυσικά πάντα με βάση τις αναλογίες του προσώπου, το φύλο του ασθενούς, τις επιθυμίες του και άλλους παράγοντες που μας βοηθούν να αναλύσουμε σωστά μια μύτη προεγχειρητικά και να «καταστρώσουμε» το κατάλληλο χειρουργικό πλάνο.

Η σύγχρονη ρινοπλαστική  δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην διατήρηση του αποτελέσματος στο χρόνο και η αποφυγή της δημιουργίας «στιγμάτων» μιας ρινοπλαστικής. Αυτά είναι στοιχεία που κάνουν μια μύτη να φαίνεται «εγχειρισμένη». Είχε παρατηρηθεί λοιπόν ότι οι η επούλωση  μετά από μία ρινοπλαστική, με τις δυνάμεις συρρίκνωσης που ασκεί, δημιουργούσε ένα σχήμα μετά από κάποιο καιρό στη μύτη που αφενός μεν δεν είχε σχέση με το σχήμα που έβλεπε κάποιος μετά τους πρώτους μήνες και αφετέρου πρόδιδε την επέμβαση που είχε προηγηθεί. Με τις νέες χειρουργικές τεχνικές και την κατάλληλη «στήριξη» του νέου σχήματος, πλέον μπορούμε να πούμε ότι τα  παραπάνω προβλήματα έχουν ξεπεραστεί.

Στο λειτουργικό μέρος της επέμβασης  η προσεκτική προεγχειρητική εξέταση, ο λεπτομερής έλεγχος του διαφράγματος, των ρινικών κογχών και της λειτουργίας του βαλβιδικού μηχανισμού μας δίνει τη δυνατότητα να επέμβουμε κατάλληλα και διορθώσουμε το πρόβλημα.

Αξίζει στο σημείο αυτό να αναφερθεί και η έννοια της «προφιλοπλαστικής», κατά την οποία το προφίλ μελετάται ως σύνολο. Ένας πλαστικός χειρουργός μπορεί να διαπιστώσει αν αυτό που  σε εσάς φαίνεται μια μεγάλη και υπερπροβάλλουσα μύτη είναι στην ουσία ένα πολύ “αδύναμο” πηγούνι και  να σας χαρίσει ένα ιδανικό προφίλ με πολύ απλούς τρόπους.

Η νέα μεγάλη τάση βέβαια στην ρινοπλαστική,( όπως προκύτει και από τις εργασίες του παγκόσμιου συνεδρίου  IMCAS 2016 στο Παρίσι) είναι η μη επεμβατική προσέγγιση.

Με απλά λόγια σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις μπορούμε να διορθώσουμε προβλήματα χωρίς καν να προχωρήσουμε σε χειρουργείο.

Με τη χρήση ειδικών fillers, σε συνδυασμό με χρήση του γνωστού σε όλους botox και πιθανόν ειδικών για την περιοχή νημάτων  μπορούμε να επιτύχουμε αισθητικές αλλαγές, στο ιατρείο, σε ελάχιστο χρόνο και με πολύ μικρότερο κόστος. Η χρήση όμως των fillers στην περιοχή απαιτεί εξαιρετικά μεγάλη προσοχή και εξειδίκευση καθώς σε άπειρα χέρια μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα.  Τα νέα αυτά δεδομένα δίνουν εναλλακτικές στους ανθρώπους-που έχουν φυσικά τις ενδείξεις –και που δεν θέλουν να περάσουν την διαδικασία μιας επέμβασης . Επίσης,  το συγκριτικό πλεονέκτημα είναι ότι  το αποτέλεσμα είναι και “αναστρέψιμο”.

Πόση ώρα κρατάει η διαδικασία;

Ανάλογα με την περίπτωση μια επέμβαση ρινοπλαστικής μπορεί να διαρκέσει από μισή έως και πάνω από 3-4 ώρες. Συνήθως όμως η διάρκεια δεν ξεπερνά τις 2 ώρες. Η μη επεμβατική ρινοπλαστική διαρκεί μερικά λεπτά.

Χρειάζεται νάρκωση;

Η επέμβαση μπορεί να γίνει με τοπική, σε συνδυασμό με μέθη ή με γενική αναισθησία. Αυτό εξαρτάται από τα χειρουργικά βήματα που θα πρέπει να γίνουν κατά τη διάρκεια.

Είναι επίπονη;

Στις  πρώτες μετεγχειρητικές μέρες υπάρχει μία δυσφορία, η οποία όμως οφείλεται περισσότερο στη απόφραξη (μπούκωμα) και λιγότερο στον πόνο, ο οποίος ελέγχεται με παυσίπονα.

Πόσο μπορεί να κοστίσει;

Μια ρινοπλαστική  μπορεί να κοστίσει από 1500 έως και πάνω από 5000 ευρώ ανάλογα με το έιδος του προβλήματος. Αντίστοιχα στην μη επεμβατική ρινοπλαστική το κόστος μπορεί να είναι από 200 έως και 1000 ευρώ.

Ένας πλήρης προεγχειρητικός έλεγχος, με αιματολογικές και πιθανόν ανάλογα με την περίπτωση και κάποιες επεικονιστικές εξετάσεις (πχ αξονική ή μαγνητική τομογραφία) αρκούν συνήθως για να μπορέσετε να προχωρήσετε στην επέμβαση. Μία επίσκεψη στον πλαστικό χειρουργό σας, θα σας βοηθήσει να σας λυθούν  άλλες απορίες και να καθοδηγηθείτε κατάλληλα για να αποκτήσετε τελικά τη μύτη που επιθυμείτε.

Ρώτα και εσύ τον γιατρό! Στείλε μας την απορία σου και σύντομα ο ειδικός θα σου δώσει την απάντηση που ψάχνεις.

Για περισσότερες λεπτομέρειες, μπορείς να επισκεφτείς τον διαδικτυακό τόπο του ART Surgery.