ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΥΓΕΙΑΣ

Πόσο κακό κάνεις στον οργανισμό σου όταν δεν πηγαίνεις τουαλέτα όποτε θέλεις;

Οι επισκέψεις στην τουαλέτα είναι μέρος της καθημερινότητάς μας και γίνονται κυρίως ασυναίσθητα- βέβαια υπάρχουν πολλές φορές που δεν καταφέρνουμε να πάμε τη στιγμή που θέλουμε. ''Θα τελειώσω αυτό που κάνω και θα πάω μετά τουαλέτα''- όλοι το έχουμε πει και όλοι έχουμε καταλήξει να τρέχουμε τελευταία στιγμή νιώθοντας αυτό το έντονο γαργαλητό στην κοιλιά μας.

Όταν η κύστη σου γεμίσει με 150- 200 ml ούρα (περίπου 1,2 με 3,4 φλυτζάνια νερό δηλαδή) αρχίζεις να αισθάνεσαι ότι θέλεις να πας τουαλέτα ενώ στα 500 ml η ανάγκη να ανακουφιστείς είναι μεγάλη. Αν δεν πας στο μεταξύ το μόνο που θα καταφέρεις είναι να πιέσεις αρκετά την ουροδόχο κύστη και να νιώσεις έντονους πόνους χαμηλά στην κοιλιά σου όταν ουρήσεις επιτέλους- το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα εκραγεί η κύστη σου, το χειρότερο που μπορεί να συμβεί είναι να χάσεις τον έλεγχο της κύστης σου και να πάθεις κάποιο άβολο ατύχημα.

Εξαιτίας της μικρής χωρητικότητας που έχει η κύστη μας, ένας μέσος άνθρωπος πρέπει να πηγαίνει στην τουαλέτα τουλάχιστον 6 φορές. Σε περίπτωση που την επισκέπτεσαι λιγότερο τότε ή δεν πίνεις αρκετό νερό (κάτι που κάνει κακό στα νεφρά σου) ή κρατιέσαι αρκετές ώρες.

Αν ισχύει το δεύτερο τότε μακροπρόθεσμα θα βλάψεις τους εσωτερικούς και εξωτερικούς σφιγκτήρες της ουρήθρας σου αλλά και τους μύες του πυελικού εδάφους με αποτέλεσμα να πονάς αλλά και να αποκτήσεις προβλήματα ακράτειας.