ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Γέμισε το χοιρινό με δαμάσκηνα και τυριά και θα με θυμηθείς

Το madameginger.com σας προτείνει μια διαφορετική συνταγή για να ξεκινάτε την κάθε σας μέρα.

Ποτέ δεν ήμουν από τους ανθρώπους που περιμένουν με ανυπομονησία τα Χριστούγεννα, που κάνουν countdown στο Facebook από τον Δεκαπενταύγουστο και παθαίνουν Xmas Frenzy την πρώτη Δεκέμβρη. Εκτός από φέτος…Φέτος νιώθω ότι τα Χριστούγεννα θα είναι μια μεγάλη γιορτή, για να κλείσει μια υπέροχη χρονιά. Φέτος τα Χριστούγεννα θα τα περάσω με ανθρώπους που αγαπώ, θα κάνουμε χαζά Χριστουγεννιάτικα κλισέ πράγματα, θα τους περιποιηθώ, θα τους χαρώ και θα βάλω όλη αυτή την αγάπη και την χαρά, στα φαγητά που θα τους μαγειρέψω για το εορταστικό μας τραπέζι. Και εκεί δίπλα στο τζάκι, αποκαμωμένοι από το φαγητό και το ποτό, θα σηκώσουμε τα ποτήρια μας για να πιούμε στην τύχη (ή την μοίρα, ανάλογα που πιστεύει κανείς) που μας έφερε κοντά.

 

Σε αυτό λοιπόν το-σαν-από-ταινία τραπέζι που ονειρεύομαι να στρώσω για να τους ευχαριστήσω, πρωταγωνιστής θα είναι ένα γεμιστό χοιρινό με δαμάσκηνα και τυριά: κεφαλογραβιέρα & πρόβεια γραβιέρα ΔΩΔΩΝΗ. Θα το δέσω προσεκτικά με σχοινί, θα το αργοψήσω και θα το αφήσω ζουμερό. Μόλις το κόψω, καυτά τυριά ανακατεμένα με τη σάρκα από τα δαμάσκηνα θα ξεχυθούν από το κέντρο του. Μετά από την κολοκυθόσουπα, θα είναι το τέλειο κυρίως πιάτο για το δείπνο μας.

Γεμιστό Χοιρινό με δαμάσκηνα και τυριά

Μερίδες: 4-5, Χρόνος Προετοιμασίας: 15′, Χρόνος Ψησίματος: 1 ώρα

Υλικά

1 κιλό χοιρινό σπάλα ή μπούτι, ξεκοκκαλισμένο

10-12 δαμάσκηνα

150 γρ. κεφαλογραβιέρα ΔΩΔΩΝΗ

150 γρ. γραβιέρα πρόβεια ΔΩΔΩΝΗ

Ελαιόλαδο

2 κλαδάκια δεντρολίβανο

Αλάτι & Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

Εκτέλεση

1) Απλώνουμε σε ένα κομμάτι λαδόκολλα το χοιρινό και το αλατοπιπερώνουμε.

2) Κόβουμε τα δαμάσκηνα κατά μήκος και τα αραδιάζουμε στο χοιρινό.

3) Κόβουμε τη γραβιέρα σε μπαστουνάκια και τα μοιράζουμε κατά μήκος του κρέατος. Τρίβουμε την κεφαλογραβιέρα και καλύπτουμε τα υπόλοιπα υλικά.

4) Τυλίγουμε το χοιρινό και το δένουμε σφιχτά με σπάγκο ψησίματος.

5) Αλείφουμε το χοιρινό με ελαιόλαδο και το αλατοπιπερώνουμε. Το βάζουμε σε ταψί μαζί με τα κλαράκια δεντρολίβανου και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180oC για 1 ώρα, γυρίζοντας το στην μισή ώρα.

Διαβάστε ακόμα στο madameginger.com:

Τραχανόπιτα χωρίς φύλλο

Ατομικές τάρτες με σαλάμι, γραβιέρα & αυγό