TIPS

10 τρόφιμα που δεν χρειάζεται να βάλεις στο ψυγείο

Θα μπορούσαμε να γράψουμε τόμους για τη σωστή συντήρηση των τροφίμων, κυρίως γιατί η μαμά και η γιαγιά της καθεμίας μας έχουν διαφορετικές απόψεις. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να πετάμε κάθε εβδομάδα πολλά λαχανικά, φρούτα και άλλα τρόφιμα γιατί δεν ξέρουμε πως πρέπει να τα διατηρήσουμε. Παρακάτω θα βρεις μια λίστα με τα 10 πιο συνηθισμένα τρόφιμα που διατηρούμε στο ψυγείο, ενώ κανονικά δεν θα έπρεπε.

1. Ντομάτες

Μια καινούρια μελέτη που έγινε στο Πανεπιστήμιο της Florida απέδειξε ότι η χαμηλή θερμοκρασία του ψυγείου δεν επιτρέπει στην ντομάτα να αποκτήσει αυτή την πλούσια γεύση της. Διατήρησέ τις ντομάτες σου σε ένα μπολ πάνω στο τραπέζι και θα δεις αμέσως τη διαφορά στη γεύση.

2. Αυγά

Όπως θα έχεις παρατηρήσει τα αυγά στο σούπερ μάρκετ είναι εκτός ψυγείο, αλλά για κάποιο παράξενο λόγο εμείς μετά τα βάζουμε στο ψυγείο. Από τη στιγμή που στο σπίτι σου δεν έχει ακραίες θερμοκρασίες τα αυγά μπορούν να συντηρηθούν και εκτός ψυγείου.

3. Μέλι

Το μέλι αν το διατηρείς σε ένα καλά κλεισμένο βάζο δεν πρόκειται να πάθει ποτέ τίποτα- άντε, το πολύ να ζαχαρώσει αλλά και πάλι μόλις το ζεστάνεις θα επανέλθει στην αρχική του κατάσταση. Αν λοιπόν το τοποθετήσεις στο ψυγείο το μόνο που θα καταφέρεις είναι να το παγώσεις και να χάσεις χρόνο προσπαθώντας να το ξεπαγώσεις.

4. Κέτσαπ

Η κέτσαπ έχει πάντα μια θέση στα ψυγεία μας ενώ κανονικά θα έπρεπε να βρίσκεται στο ντουλάπι και όχι σε υγρό μέρος- τα συστατικά που περιέχει αλλά και η ζάχαρη την διατηρούν μια χαρά.

5. Πατάτες

Οι πατάτες δεν μπαίνουν στο ψυγείο για κανένα λόγο- αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να τις τοποθετήσεις σε ένα μπολ που θα έχεις μόνιμα σε σκοτεινό και δροσερό μέρος, έτσι θα διατηρηθούν φρέσκες περισσότερο καιρό.

6. Βασιλικός

Πόσες φορές έχεις πετάξει φρέσκο βασιλικό, μαϊντανό ή σέλινο γιατί σάπισε ενώ το είχες στο ψυγείο; Εγώ θα σου πω, πολλές. Ο βασιλικός δεν επιβιώνει σε κρύο περιβάλλον- σκέψου μόνο ότι ανθίζει το καλοκαίρι (!) για αυτό αν θέλεις να διατηρήσεις φρέσκο το ματσάκι που πήρες το Σάββατο στη λαϊκή βάλτο σε ένα ποτήρι με λίγο νερό και σκέπασέ το με ένα polypack. Έτσι θα ζήσει τουλάχιστον μια εβδομάδα, φρόντισε μόνο να αλλάζεις το νερό ανά 2 μέρες.

7. Ψωμί

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν πως αν βάλουν το ψωμί στο ψυγείο δεν θα μουχλιάσει, αλλά αυτό που συμβαίνει τελικά είναι ότι ξηραίνεται τόσο πολύ που δεν τρώγεται. Αν θέλεις να διατηρηθεί, βάλτο σε μια σακούλα και μετά στην κατάψυξη, έτσι θα αντέξει περισσότερο καιρό και μετά θα μπορέσεις να το ζεστάνεις στο φούρνο μικροκυμάτων για να το φας.

8. Μήλα

Τα μήλα αντέχουν μέχρι και 2 εβδομάδες σε θερμοκρασία δωματίου (!) ενώ αν τα βάλεις στο ψυγείο θα μαυρίσουν πιο εύκολα- και θα σου πιάσουν και τζάμπα χώρο.

9. Αγγούρια

Δίπλα στις ντομάτες φυσικά βρίσκονται τα αγγούρια, τα οποία επίσης στο σούπερ μάρκετ είναι εκτός ψυγείου! Αυτό το λαχανικό είναι εξαιρετικά ευαίσθητο και όταν το βάζεις στο ψυγείο χαλάει πολύ πιο γρήγορα, μαραίνεται γιατί παγώνει και δεν τρώγεται με τίποτα. Αν θέλεις οπωσδήποτε να τα βάλεις στο ψυγείο φρόντισε να τα διατηρείς σε χάρτινη σακούλα, ώστε να μην κρυώνουν πολύ. (τρελό το ξέρω).

10. Καυτερή σάλτσα

Τα μπαχαρικά, το αλάτι και το ξύδι που περιέχει αυτή η σάλτσα λειτουργούν ως συντηρητικά και δεν την αφήνουν να χαλάσει. Από τη στιγμή που διατηρείς το μπουκάλι της καλά κλειστό στο ντουλάπι, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.