LIFE

15 λόγοι που χαίρομαι γιατί είμαι γυναίκα το 2015

Το δικαίωμα στην εκπαίδευση, η παρουσία στο κοινοβούλιο και ένα Νόμπελ Ειρήνης είναι τρεις μόνο λόγοι, που οι Κάλλια Καστάνη το γιορτάζει σήμερα. Ας δούμε όμως αναλυτικά τόσο αυτούς, όσο και 13 ακόμα.

1. Έχω δικαίωμα στη ζωή. Γεννιέμαι χωρίς να φέρω το «στίγμα» ή την ενοχή του φύλου μου. Κανένας δεν υποχρέωσε τη μάνα μου να κάνει έκτρωση επειδή περίμενε κορίτσι. Στην Ινδία, ακόμα το κάνουν.

2. Ακόμα και αν στην πράξη, μένει να γίνουν πολλά βήματα για να καταπολεμηθεί η φτώχεια, ο επαγγελματικός διαχωρισμός στην αγορά εργασίας, η γυναικεία ανεργία, η ανισότητα στις αμοιβές κ.λπ., η ισότητα των δύο φύλων είναι σήμερα θεσμικά κατοχυρωμένη. Άντρες και γυναίκες περπατάμε μαζί.

3. Έχω δικαίωμα ψήφου. Εκλέγω και εκλέγομαι σε όλες τις αιρετές θέσεις και τα αξιώματα που προβλέπει το πολίτευμα. Ακόμα και στα ανώτατα. Πρόσφατα, όταν, συζητήθηκε το όνομα της Ιωάννας Καρυστιάνη για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, κανένας δεν προέβαλλε αντιρρήσεις λόγω του φύλου της. Μπορεί να μην φαίνεται σημαντικό, αλλά είναι.

4. Σε – τουλάχιστον 2 – χώρες του κόσμου το ποσοστό εκπροσώπησης των γυναικών στο Κοινοβούλιο είναι ίσο ή υπερβαίνει το 50%.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν στον κόσμο 22 γυναίκες πρωθυπουργοί και αρχηγοί κρατών – διορισμένες ή εκλεγμένες- και 4 βασίλισσες. Είναι ένας αριθμός ρεκόρ.

6. Ζώντας στην Ελλάδα, έχω πρόσβαση σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, σε όλη τη διάρκεια της ζωής μου. Κάθε χρόνο, η πλειοψηφία των εισακτέων στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, είναι γυναίκες.

7. Η νεότερη κάτοχος βραβείου Νόμπελ Ειρήνης είναι γυναίκα – ή μάλλον ένα κορίτσι: η 18χρονη Μαλάλα Γιουσαφζάι, η έφηβη που τρομοκράτησε τους τρομοκράτες και δεν σταματά να μάχεται για το δικαίωμα όλων των παιδιών στην εκπαίδευση. Το 2014, παίρνοντας το βραβείο Νόμπελ δήλωσε ότι θέλει να γίνει πρωθυπουργός του Πακιστάν. Ποιος αμφιβάλλει ότι θα τα καταφέρει ;

8. Έχω δικαίωμα στην εργασία – ακόμα και σε θέσεις που ως πρόσφατα θεωρούνταν καθαρά «αντρικές». Πρόσφατα η Ελλάδα καλωσόρισε την νεότερη γυναίκα πρόεδρο της Βουλής – και τη δεύτερη, ιστορικά μετά την Άννα Ψαρούδα- Μπενάκη. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου είναι μόλις 39 χρονών.

Αν γεννιόμουν 35 χρόνια πριν, θα είχα έρθει σε έναν κόσμο σε μια χώρα όπου η έκτρωση και η μοιχεία ήταν ποινικά αδικήματα, και ο πατέρας ήταν δια νόμου ο αρχηγός της οικογένειας. Αυτό δεν ισχύει πια. Δεν είμαι του πατρός μου, δεν είμαι του αντρός μου. Ορίζω το σώμα μου.

10. Η προίκα έχει καταργηθεί. Ο θρησκευτικός ή ο πολιτικός γάμος, πλέον, δεν με «νομιμοποιεί» κοινωνικά. Μπορώ να συζώ με τον σύντροφό μου χωρίς να θεωρούμαι παρίας, αμαρτωλή, πόρνη ή «σπιτωμένη».

11. Το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης κερδίζει έδαφος – είναι θέμα χρόνου να συμπεριλάβει (στην πράξη και όχι στην θεωρία) και τις ομοφυλόφιλες γυναίκες.

12. Γίνομαι μάνα. Και όταν η βιολογική «οδός» είναι κλειστή, διεκδικώ τη μητρότητα με περισσότερους από έναν τρόπους. (Παρεμπιπτόντως, το πρώτο παιδί που γεννήθηκε στην Ελλάδα με τεχνητή γονιμοποίηση, στις 20-1 -1982 ήταν κορίτσι.)

13. Η υιοθεσία δεν είναι πια κοινωνικό «στίγμα» και η παρένθετη μητρότητα, αντιμετωπίζεται νομοθετικά εδώ και 13 χρόνια.

14. Η Όπρα Γουϊνφρεϊ. Η Μέριλ Στριπ. Η Τόνι Μόρισον και η Τζόις Κάρολ Όουτς. Η Άλκη Ζέη. Η Κοκό Σανέλ. Η Κάλλας και η Μελίνα. Η Μαντόνα. Η 27χρονη ερευνήτρια της NASA Ελένη Αντωνιάδου- επιστήμονας της χρονιάς το 2013. Η γιαγιά μου – μάνα και χήρα στα 27 της, που έζησε, πάλεψε, ανέστησε παιδιά και εγγόνια. Οι δικές μου αγαπημένες Όλες τους, γυναίκες.

Έχω πρόσβαση σε αναρίθμητες πηγές πληροφόρησης. Ξέρω ότι ζω σε έναν κόσμο, που αναγκάζει τις γυναίκες να κρύβουν το πρόσωπο και το σώμα τους, που τις ακρωτηριάζει, τις περιθωριοποιεί, τις κακοποιεί. 500 εκατομμύρια γυναίκες, παγκοσμίως δεν γνωρίζουν,γραφή και ανάγνωση. 129 εκατομμύρια έχουν υποστεί κλειτοριδεκτομή στις 29 χώρες όπου διαπράττεται αυτή η εφιαλτική, πανάρχαια και απάνθρωπη πρακτική. Μία στις δύο γυναίκες που δολοφονήθηκε το 2012, πέθανε από τα χέρια του συντρόφου της. Δεν ξεχνώ.