LIFE

7+ πράγματα που λείπουν από την Αθήνα

Εδώ και μερικές ημέρες, έχουμε μπει και εμείς στη διαδικασία να ξεχωρίσουμε εκείνα που αγαπάμε στην Αθήνα και δεν τα αλλάζουμε με τίποτα.

Την ευθύνη για αυτή την “αναστάτωση” έχει η Heineken, που μας ζητάει να κάνουμε ερωτική εξομολόγηση στην πόλη μας και να βάλουμε τη ψηφίδα μας στο Athens Mosaic, ένα μωσαϊκό – έργο τέχνης που θα μπει στην καρδιά της πόλης. Οι συζητήσεις δίνουν και παίρνουν. Άλλες δε θα αλλάζαμε με τίποτα το ΜΕΤΡΟ (!) και άλλες τις βόλτες στο κέντρο.

Είναι κάποια μέρη, που δεν θα τα αλλάζαμε με τίποτα, γιατί βλέπεις την Αθήνα.. στο πιάτο!

Μια φωτογραφία που δημοσίευσε ο χρήστης @heineken_gr στις

 

Όμως πάνω στην κουβέντα, προκύπτουν διαφωνίες. Και παράπονα. “Πόσο πιο όμορφη θα ήταν αν δεν είχαμε σκουπίδια” ή “τι καλά να μπορούσαμε να κάνουμε ποδήλατο χωρίς να φοβόμαστε για τη ζωή μας” για παράδειγμα.

Όσο, λοιπόν, το #openathens και η Heineken υμνούν την πόλη εμείς είπαμε να καταγράψουμε όλα εκείνα που θα θέλαμε να δούμε στην Αθήνα. Όλα εκείνα που της λείπουν. Όχι για να γκρινιάξουμε, αλλά γιατί όταν αγαπάς κάτι θέλεις να το βλέπεις όπως του αξίζει. Στα καλύτερα του.

Πάρκα

Νίκη Χάγια: Η Αθήνα. νιώθεις ότι είναι μία πόλη που βράζει. Για να μην βράζουμε όμως στο καζάνι μας κάθε καλοκαίρι και για να γίνει πιο fun τι θα λέγατε να της βάζαμε και λίγα πάρκα, πέντε δέκα χιλιάδες δέντρα εδώ και εκεί; Ποδηλατόδρομους μέσα στο κέντρο της; Ένα ωραίο και μεγάλο skate park (μαζεύονται ωραία αγόρια εκεί). Γιατί να μην κάναμε το παλιό αεροδρόμιο στο Ελληνικό ένα Golden Gate Park; Ή την πλατεία της Ομόνοιας να την μεταμορφώναμε σε ένα τεράστιο bowl. Ε; Πώς σου φαίνεται όλο αυτό;

Eυγένεια καθημερινότητας

Κάλλια Καστάνη: Μου λείπει χώρος πρασίνου αλά Central Park στο αθηναϊκό κέντρο, μια προσομοίωση παραλίας στην Πανεπιστημίου και ένας μίνι διαστημικός σταθμός – εντάξει, αστειεύομαι. Το μόνο που πραγματικά χρειάζομαι, ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΙ σε αυτή την πόλη είναι ό,τι συνιστά μια απλή, αυτονόητη κανονικότητα στις περισσότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες : καθαριότητα και περισσότερους πεζόδρομους. Χώρο όπου ένας άνθρωπος μπορεί να περπατήσει. Όπου χωράνε παρέες, καροτσάκια μωρών και αναπηρικά αμαξίδια. Και αγάλματα, επιφάνειες, τοίχους καθαρούς . Λίγη, τόση δα ευγένεια καθημερινότητας. Αυτό μου λείπει στην πόλη μας.

Ποδηλατόδρομοι

Μαριέτα Χριστοπούλου: Αν με ρωτήσεις πραγματικά τι μου λείπει από την Αθήνα, το πρώτο πράγμα που μου έρχεται στο μυαλό είναι οι ποδηλατόδρομοι, ενώ παραδόξως δεν έχω ποδήλατο. Ο λόγος είναι ότι συχνά βλέπω αυτούς που κάνουν, να μπερδεύονται μέσα στα αμάξια και να μην απολαμβάνουν την πόλη, όπως της αξίζει. Με σωστούς, μεγάλους, ποδηλατόδρομους η πρωτεύουσα θα αλλάξει προς το καλύτερο. Θα πάρουμε κι όσοι δεν έχουμε ποδήλατα, θα μετακινούμαστε πιο όμορφα και με λιγότερο άγχος στην Αθήνα.

Καθαριότητα

Σάββια Σιάτη: Από αυτήν την υπέροχη πόλη θα έλεγα πως μου λείπει η καθαριότητα και το πράσινο. Είναι τόσο όμορφη, έχει τόσα πράγματα να δεις και να κάνεις και είναι κρίμα να είναι τόσο λερωμένη. Θα μπορούσε να ήταν ακόμα πιο όμορφη, αν την φροντίζαμε λιγάκι και αν δίναμε λίγο πράσινο στις όμορφες της πλατείες!

Χρώμα

Δέσποινα Δημά: Χρώμα. Ρίξτε χρώμα. Η Αθήνα χρειάζεται χρώμα. Σε κάθε γειτονιά, σε κάθε πλατεία, σε κάθε στενό. Φτάνεις στο πιο κεντρικό σημείο της πόλης, στο Σύνταγμα, και βλέπεις κάτι μουντό. Ναι στα γκράφιτι με προσωπικότητα. Στα γκράφιτι που είναι τέχνη και ομορφαίνουν τους άχαρους τοίχους από μπετόν. Ναι στις χρωματιστές προσόψεις των εκατοντάδων πολυκατοικιών. Οι πλατείες να γεμίσουν με συντριβάνια και χρώμα.

Αγάπη

Μαρία Τζωρτζάκη: Η πρώτη αυθόρμητη απάντησή μου στο τι λείπει από την Αθήνα είναι να πω τίποτα.

Την αγαπάω την πόλη μου, τα φεγγάρια της πάνω από τους λόφους, τα τραπεζάκια της στους πεζόδρομους, τα συνθήματα στους τοίχους της, τους ωραίους ανθρώπους της, την πολυπολιτισμικότητά της.

Αν με ζόριζες κομματάκι βέβαια θα σκεφτόμουν λίγο παραπέρα και θα σου έλεγα πως θα ήθελα να δω λιγότερα σκουπίδια, πιο ειλικρινείς προσπάθειες να βρεθεί καταφύγιο για τους πρόσφυγες και τους άστεγους, περισσότερο χρώμα, πιο πολλές παραστάσεις και χορούς στους δρόμους, λιγότερα αυτοκίνητα, περισσότερα ζωάκια.

Η μεγαλύτερη ευχή μου όμως είναι να γεμίσουν τα κενά τούτης της πόλης με αγάπη. Ό,τι κι αν σημαίνει αυτό.

Προσοχή

 

Ναταλί Σαϊτάκη: Η Αθήνα μας χρειάζεται νέα πεζοδρόμια – και οδηγούς που δε θα παρκάρουν πάνω τους – περισσότερους χώρους πρασίνου, λιγότερο tagging στους τοίχους και περισσότερη καθαριότητα. Δεν της λείπει τίποτα, παρά μόνο το φινίρισμα. Και δεν είναι δύσκολο να το καταφέρουμε, αν αποφασίσουμε ν’ ασχοληθούμε σοβαρά μαζί της.

 

”Eδώ είμαστε όμως για να υμνήσουμε τα πράγματα εκείνα που κάνουν την πόλη μας μοναδική” και το κάνουμε παρέα με την Heineken. #athensmosaic #Heineken #openathens