LIFE

7 πράγματα που πρέπει να κάνεις όταν μένεις μόνη σου

Οι περισσότεροι ονειρευόμαστε από μικροί τη στιγμή που θα μετακομίσουμε στο δικό μας σπίτι, μακριά από τους κανόνες της μαμάς μας, το πρόγραμμα καθαριότητας και τις ώρες κοινής ησυχίας. Όταν είσαι all by yourself έχεις όλο το σπίτι για σένα, το μπάνιο είναι αποκλειστικά δικό σου, επιλέγεις εσύ τη διακόσμηση και δεν έχεις κανένα πρόβλημα με τα πόδια πάνω στο τραπέζι.

Καλά όλα αυτά, αλλά το να μένεις μόνη σου έχει και κάποια πράγματα που δεν είναι *τόσο* ευχάριστα, όπως ότι είσαι ΜΟΝΗ, πραγματικά μόνη σε ένα άδειο σπίτι και δεν έχεις κανέναν να μιλήσεις.

Ειδικά αν έχεις μεγάλη οικογένεια και είχες συνηθίσει να μένεις σε ένα σπίτι με 5 άτομα είναι πολύ εύκολο να νιώσεις μοναξιάς και να αποκτήσεις συνήθειες που κάνουν κακό στον οργανισμό σου επειδή δεν έχεις κάποιον να σε προσέχει. Για αυτό και είναι σημαντικό να βάλεις ένα πρόγραμμα στο εαυτό σου και να δημιουργήσεις κάποιους κανόνες, οι οποίοι θα κάνουν τη συμβίωση με τον εαυτό σου παιχνιδάκι.

1. Να κλειδώνεις πάντα την πόρτα

Μπορεί να σου φαίνεται χαζό που ξεκινάω τη λίστα με αυτό, αλλά πραγματικά η ασφάλειά σου είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να σε απασχολεί. Όταν μπεις σε καινούριο σπίτι φρόντισε να αλλάξεις κλειδαριά ώστε να έχεις μόνο εσύ πρόσβαση και δώσε ένα κλειδί σε κάποιον δικό σου άνθρωπο για ώρα ανάγκης. Επειδή είναι πολύ πιθανό το διαμέρισμα που νοίκιασες να μην έχει πόρτα ασφαλείας (γιατί hello στην Ελλάδα ζούμε) ένας έξτρα σύρτης δεν είναι κακή ιδέα.

2. Να έχεις πάντα κάποιον που μπορεί να σε βοηθήσει ό,τι ώρα χρειαστείς

Εντάξει, όχι να τον ξυπνάς στις 5 το πρωί όταν ακούσεις κάτι, αλλά να είναι εκεί όταν π.χ πάθει κάτι ο γενικός και ψάχνεις σαν τρελή ηλεκτρολόγο στις 11 το βράδυ. Αν μένεις κοντά στους δικούς σου αυτό δεν θα είναι πρόβλημα, αλλά αν σπουδάζεις σε άλλη πόλη φρόντισε να πιάσεις φιλίες στην πολυκατοικία με την γειτόνισσα που σου φαίνεται λιγότερο κουτσομπόλα.

3. Να έχεις πάντα ένα κουτί με εργαλεία

Αν έμαθα κάτι την πρώτη χρονιά που έμενα μόνη μου ήταν ότι έπρεπε να έχω τα βασικά εργαλεία σε ένα κουτί στο ντουλάπι της κουζίνας μου. Σφυρί, πένσα, καρφάκια, χαρτοταινία, έξτρα μπαταρίες και λάμπες είναι μόνο μερικά από τα αντικείμενα που πρέπει να έχεις στο σπίτι για να μην τρέχεις τελευταία στιγμή

4. Να αφιερώνεις μια μέρα στην καθαριότητα

Σε περίπτωση που βαριέσαι φριχτά την καθαριότητα αλλά από την άλλη δεν θέλεις να πιάσεις και μούχλα στο σπίτι όρισε μια μέρα της εβδομάδας στην οποία θα κάνεις τα βασικά- σκούπισμα, σφουγγάρισμα, αλλαγή σε σεντόνια και πετσέτες, πλύσιμο πιάτων και πλυντήριο. Έτσι και θα έχεις καθαρό σπίτι και δεν θα σπαταλάς πάνω από μια μέρα σε κάτι που δεν αντέχεις.

5. Να βρίσκεις πάντα κάτι να κάνεις

Το ξέρω ότι περιμένεις πως και πως να γυρίσεις σπίτι για να λιώσεις στον καναπέ με την αγαπημένη σου σειρά, αλλά για να μην καταλήξεις couch potato χωρίς κανένα ενδιαφέρον βρες κάποιο άλλο ενδιαφέρον που θα σε κρατάει σε εγρήγορση.

6. Να μαγειρεύεις

Αν σου αρέσει η μαγειρική αυτό που σου προτείνω μπορεί να μην σε αφορά γιατί το κάνεις έτσι και αλλιώς, αν όμως οι γνώσεις σου περιορίζονται στο βραστό αυγό τότε ήρθε η ώρα να μάθεις κάποιες βασικές συνταγές. Γιατί καλό το delivery και η πίτσα για πρωινό, αλλά τίποτα δεν συγκρίνεται με την σπιτική μακαρονάδα φτιαγμένη από τα χεράκια σου.

7. Να έχεις έξτρα μαξιλάρια και κουβέρτες

Ποτέ δεν ξέρεις αν θα χρειαστεί να μείνει σε σένα για ύπνο η κολλητή σου ή αν θα έρθουν ταυτόχρονα γονείς και τα αδέρφια σου στο σπίτι. Για αυτό καλό είναι να έχεις πάντα παραπάνω λευκά είδη, γιατί αφενός είναι αγένεια να βάζεις τον άλλον να κουβαλάει τα δικά του σεντόνια και αφετέρου γιατί θέλεις να είσαι καλή οικοδέσποινα.