TRAVEL

Τα αγαπημένα μας μέρη για διακοπές

Από την Αιδηψό μέχρι τη Σαμοθράκη και από τη Νάξο μέχρι την Άνδρο, γράψαμε τα μέρη όπου λατρέψαμε για καλοκαίρι και ξαναπήγαμε ή θα πάμε ξανά σύντομα.

Η Μαριέτα Χριστοπούλου δε ξεκολλάει από την Αιδηψό

Αν δεν παινέψεις το σπίτι σου θα πέσει να σε πλακώσει λέει η παροιμία. Σίγουρα δε φοβάμαι το δεύτερο, αλλά δε μπορώ να θυμηθώ κάποιο προορισμό άλλο που να έχω περάσει καλύτερα καλοκαίρια από το μέρος που μεγάλωσα, την Αιδηψό. Αυτός ο τόπος έχει την ευλογία και την κατάρα μαζί να έχει ιαματικά λουτρά, οπότε το μυαλό πάντα εκεί πάει χωρίς όμως να είναι αυτό το μοναδικό πράγμα που έχει να δώσει σε όποιον την επισκεφτεί. Αιδηψός σημαίνει και φύση, θάλασσα, εκδρομούλες, εναλλαγές και φυσικά όμορφοι άνθρωποι (κάστινγκ φάση).

Δεν αλλάζω με τίποτα τα πρωινά στην “κάτω” Αίγλη δίπλα στη θάλασσα και φυσικά το μεσημεριανό μπάνιο στον Άγιο Νικόλα μου και στη Riviera, με τις καταπληκτικές ξαπλώστρες – κρεβάτι. Επίσης, όσα χρόνια και αν περάσουν δε θα βαρεθώ ποτέ τις κοντινές εξορμήσεις σε Πόρτο Πεύκο, Χρυσή Ακτή και Λιχαδονήσια. Τα τοπία αλλάζουν σα τρελά αλλά η αρμονική συνύπαρξη ζωής και ηρεμίας δεν πάει πουθενά. Και να ήταν μόνο οι μέρες…  οι νύχτες σε αυτόν τον τόπο έχουν μια μαγική ενέργεια. Αφού φάω την αγαπημένη μου γκουρμεδιά (πίτα γύρο χοιρινό) στον κύριο Παντελή στη παραλιακή, ο δρόμος είναι ανοιχτός για ποτό και χορό μέχρι το πρωί. Ναι, εδώ “τα νιάτα” πηγαίνουν για ύπνο το ξημέρωμα, όσο περίεργο και αν ακούγεται. Αίγλη, Αktaion για “χαλαρό” και το πρωί μας βρίσκει στο Me Gusta, ένα club που δε φοβάται την ένταση καθώς βρίσκεται μεταξύ βουνού και θάλασσας. L.A. rules (ναι ναι Loutra Aidipsou rules 🙂

 

H Μάριον Παλιούρα θα ξαναπάει Νάξο!

Ουδεμία σχέση έχω με το νησί, απλώς πήγα, το ερωτεύτηκα, ξαναπήγα, το αγάπησα και θα το επισκεφθώ και φέτος. Η Νάξος είναι τεράστια, γεγονός που σημαίνει ότι δε μπορείς με τη μία φορά που θα πας, να τη γυρίσεις όλη. Ιδανικά να έχεις και αυτοκίνητο μαζί σου γιατί έχει κάτι μικρά χωριουδάκια και παραλίες που οποία αξίζει να επισκεφθείς απ’ ότι μου έχουν πει (κι εγώ φέτος λέω να πάω να τα δω!). Το γεγονός ότι είναι τόσο μεγάλη σημαίνει ότι μπορείς να βρεις δωμάτια για κάθε πορτοφόλι. Επίσης έχει φτηνό και υπέροχο φαγητό. Μην παραλείψετε να πάτε στην ταβέρνα της Μάρως για τεράστιες μερίδες, χαμηλές τιμές και πεντανόστιμα πιάτα. Το βράδυ αν είστε τύποι της funk, soul, jazz, αναζητήστε στα σοκάκια της Χώρας, το “Swing”, ένα πανέμορφο μπαράκι με μοριακά κοκτέιλς και τέλεια μουσική! Γέμισε τη βαλίτσα σου και φύγε!

 

Έλενα Μπουζαλά: Πώς την παντρεύτηκα την Λήμνο, ούτε που το κατάλαβα

Δεν ήταν έρωτας από την πρώτη ματιά, αλλά η γνωριμία μου με την Λήμνο εξελίχθηκε σε αγάπη που κρατάει τώρα χρόνια. Κάθε καλοκαίρι θα πάμε οπωσδήποτε με την οικογένειά μου. Ο γιος μου λατρεύει να παίζει ανέμελα στις πλατείες κι εγώ να μην του φωνάζω: “Γιωργάκη κάπου να σε βλέπω, παιδί μου“. Από τις παραλίες που λατρεύω είναι το Κέρος, επειδή αν βαρεθείς να ξαπλώνεις και να βουτάς, μπορείς να δοκιμάσεις surf, kite και όλα τα θαλάσσια σπορ του αέρα. Από τις πιο γνωστές παραλίες παγκοσμίως που πολλοί ειδικοί του είδους την φοράνε και μπλουζάκι: “I have been to Keros for kitesurf, you;“. Υπέροχα είναι και στο Μικρό Φαναράκι, μια μικρή παραλία, μαζεμένη και cozy ή τον Κάσπακα που βλέπει μέχρι την Χαλκιδική ή και τα Ρηχά Νερά το trendy beach party, που πρέπει να πας από το απόγευμα και μετά. Στην Μύρινα, μπορείς πάντα να πας αν σου έχει λείψει η βαβούρα της πόλης, να βρεις να ψωνίσεις (ωραίες μπουτίκ, αλλά και καταστήματα με κοσμήματα και παραδοσιακή τέχνη) και φυσικά να φας στο παλιό λιμάνι, πρωί ή βράδυ καθώς τα εστιατόρια και τα καφέ είναι τα πιο πολυσύχναστα του νησιού.

Ο “Καραγκιόζης” είναι το πιο παλιό μπαρ της πόλης και hot meeting point, όπου διοργανώνονται θεματικές βραδιές, ακόμα και θεατρικές παραστάσεις. Φοβερά είναι και τα Φεστιβάλ που γίνονται, το φετινό ας πούμε το ανοίγει η Δέσποινα Βανδή, ο Κώστας Μαρτάκης και ο Μηδενιστής. Η νυχτερινή διασκέδαση μου θυμίζει αυτή των παιδικών μου χρόνων, με ντίσκο και κλαμπ τεράστια, φώτα, μουσική από όλες τις εποχές, μπουζούκια τα ξημερώματα. Είναι άνετο νησί, χαλαρό και οι άνθρωποι φιλόξενοι. Για ψαράκι να πας στον Κότσινα το ηλιοβασίλεμα και για τοπικές συνταγές  στις Σαρδές, το παραδοσιακό πέτρινο χωριό. Όταν φύγεις μην ξεχάσεις να πάρεις μαζί σου τυρί κασκαβάλι ή μελίχλωρο και χυλοπίτες φλομάρια. Έκλεισες το εισιτήριό σου για Λήμνο;

 

Νίκη Χάγια: Αφήστε με για πάντα στη Σαμοθρακη

Η αλήθεια είναι πως όταν μιλάς για διακοπές, στο μυαλό σκάνε εικόνες με λευκά σπιτάκια, πλακόστρωτα στενάκια που λιώνουν στο λιοπύρι, αιγαιοπελαγίτικα νερά. Δύσκολα ένας Αθηναίος θα “μεταναστεύσει” για τα μπάνια του στο βορρά και συγκεκριμένα σε ένα μέρος, που δεν φημίζεται τόσο για τις θάλασσές του, αλλά για το βουνό του. Αλλά Σαμοθράκη να ξέρεις πως εγω σε αγάπησα. Ερωτεύτηκα το Σάος, το ψηλό σου βουνό με τις βάθρες και τους καταρράκτες και την κορυφή του, που από πίσω της κρυβόταν το ντροπαλός φεγγάρι. Λάτρεψα την ορεινή σου χώρα με το παραδοσιακό το φούρνο και το Στενάκι, που ακουγόταν το soundtrack της Αμελί. Μαγεύτηκα από τη χρωματική παλέτα του ηλιοβασιλέματός σου και την κατακόκκινη πανσέληνό σου. Ένιωσα την ενέργεία σου όταν περπάτησα στο ιερό των μεγάλων θεών και δάκρυσα όταν σκέφτηκα ότι η Νίκη σου βρίσκεται χιλιόμετρα μακριά. Σαμοθράκη μου είσαι η ομορφότερη όλων.

 

Η Ιωάννα Μαμάη αγαπά την Άνδρο

Θα είμαι ειλικρινής. Από την Άνδρο είναι η καταγωγή μου, την έχω γυρίσει όσο δεν πάει και έχω περάσει πολλά καλοκαίρια εκεί.  Ένα από τα μεγαλύτερα θετικά της είναι πως βρίσκεται αρκετά κοντά στην Αθήνα. Μόλις δύο ώρες με πλοίο από τη Ραφήνα. Η Άνδρος απευθύνεται σε εκείνους που τα έχουν βρει με τον εαυτό τους και δεν διστάζουν να κάνουν διακοπές ήρεμα, χωρίς τρελά ξενύχτια, ξέφρενη νυχτερινή ζωή. Θα σηκωθείς, θα πιεις τον καφέ σου με θέα το Αιγαίο, ίσως να φυσάει, θα βάλεις το μαγιό σου και μέχρι το απόγευμα θα είσαι με την παρέα σου στην παραλία. Η ηρεμία που θα λάβεις όλες εκείνες τις μέρες θα γεμίσουν τις μπαταρίες σου και θα ξεφύγεις από τη φασαρία της πόλης. Στη Χώρα θα νιώσεις μια αίγλη να σε θαμπώνει περπατώντας στα σοκάκια της και αν έχεις δει την ταινία “Μικρά Αγγλία” θα συγκινηθείς. Επίσης, αν έχεις αυτοκίνητο μπορείς να πας σε πολλές παραλίες του νησιού, όπως Βιτάλι, Ζόργκος, Άχλα, Της γριάς το πήδημα και Ατένι. Αξίζει να την επισκεφτείς και να τη γυρίσεις. Κλείσε εισιτήριο και φύγε!