TRAVEL

Τα πιο περίεργα έθιμα γάμου στον κόσμο

Το travelblog maryhop.gr, επίσημος συνεργάτης του Ladylike.gr, γράφει για τα πιο παράξενα έθιμα γάμου που θα συναντήσεις στον κόσμο.

Το πόσο μου αρέσει να κάνω βόλτες στον κόσμο, το ξέρεις.

Το πόσο μου αρέσει να ψαχουλεύω περίεργα έθιμα και γιορτές, επίσης το έχεις δει σε αυτό το blog. Το να γράψω για τα πιο περίεργα έθιμα γάμου του κόσμου, ήταν μια πρόκληση μοναδική, για δύο λόγους βασικά. Πρώτον γιατί τρελαίνομαι για κάτι τέτοια περίεργα και αλλόκοτα θεματάκια και δεύτερον, είναι ένα θέμα που ετοίμασα για το φοβερό Wedding Portal Yes I do, της Μυρτώς Κάζη. Ό,τι είναι γάμος, θα το βρεις εκεί. Kαι νυφικά και ιδέες και tips και συμβουλές και μια βελονίτσα με κλωστή, έτοιμη να ράψει όλες τις υπέροχες στιγμές σου. Και οι ιδέες είναι σα να μην τελειώνουν ποτέ, νομίζω.

Πες μου όμως, και ο γάμος ένα υπέροχο ταξίδι δεν είναι άλλωστε;

Έκανα, λοιπόν, μια βόλτα στον κόσμο και σου φέρνω τα 8 πιο περίεργα έθιμα γάμου. Θα έχουν ξύλο, βρωμιά, πάχος, κλάμα, δέντρα, σούπες, τουαλέτες και γέλιο, πολύ γέλιο. Λέμε κι εμείς στην Ελλάδα ότι έχουμε περίεργα έθιμα…

1. ΜΑΥΡΙΤΑΝΙΑ: Slim bride #NOT.

The bigger the bride, the better it is. Ναι, ναι, η νύφη θα πρέπει να τα έχει τα κιλά της, προτού παντρευτεί. Ενώ στα περισσότερα μέρη του κόσμου οι νύφες πασχίζουν να γραμμώσουν, σε αυτήν την πόλη της Αφρικής λειτουργούν ακόμη και Fat Farms. Σε αυτές τις φάρμες στέλνουν τα κορίτσια ηλικίας από 5 έως 15 ετών, προκειμένου να παχύνουν. Μία αδύνατη νύφη είναι κακό σημάδι για ένα γάμο, μιας και υποδηλώνει πως ο σύζυγος δεν είναι αρκετά πλούσιος για να την φροντίσει.

 

2. ΚΟΡΕΑ: Η πατούσα κάνει το γαμπρό.


Mε αυτό το έθιμο δοκιμάζεται η αντοχή του γαμπρού. Είναι αρκετά δυνατός, αρκετά σκληρός και μπορεί άραγε να υπομένει τις βαριές κακουχίες; Οι κολλητοί φίλοι του γαμπρού, δένουν τα πόδια του με ένα σχοινί και του χτυπούν τις πατούσες με ένα ψάρι ή ένα καλάμι. Το έθιμο λέει, πως κατ᾽ αυτόν τον τρόπο δοκιμάζεται η αντοχή του αλλά ενισχύεται και η απόδοσή του κατά την πρώτη νύχτα του γάμου. Ποιος θέλει να δυσαρεστήσει τη νύφη; Κανείς.

 

3. KINA: Μια κλαμένη νυφική οπερέτα. 


Μία νύφη που συγκινείται και κλαίει στο γάμο της, είναι εικόνα γνωστή και συνηθισμένη. Μία νύφη, όμως, που κλαίει μία ώρα κάθε μέρα, επί ένα μήνα πριν το γάμο της, μάλλον δεν είναι. Τουναντίον θα λεγα. Δέκα μέρα κλαίει η μητέρα, δέκα μέρες η γιαγιά και μέχρι να γίνει ο γάμος όλες οι γυναίκες της οικογενείας θα πρέπει να κλαίνε παρέα με τη νύφη. Τόνοι ψηλοί, τόνοι χαμηλοί, μια χορωδία πολύχρωμη και ένα κλάμα χαράς και διασκέδασης στολίζει το γεγονός. Εμπρός καλές μου νύφες, πετάξτε τα χαρτομάντιλα!

 

4. IΝΔΙΑ: Marry me, my Oak.


Σε κάποιες περιοχές της Ινδίας οι γυναίκες που έχουν γεννηθεί ως Mangliks, όταν δηλαδή ο Άρης και ο Κρόνος βρίσκονται ταυτόχρονα κάτω από τον 7ο οίκο, κουβαλούν μια κατάρα. Θα πρέπει να προκαλέσουν τον πρόωρο θάνατο του συζύγου τους. Γι᾽ αυτό το λόγο, τις υποχρεώνουν να παντρευτούν με ένα δέντρο και στη συνέχεια το δέντρο αυτό κόβεται και πεθαίνει, ώστε να φύγει η κατάρα. Στολισμένη νύφη, στολισμένο δέντρο, άδοξο τέλος.

 

5. ΣΚΩΤΙΑ: Μαύρες νύφες, χαρούμενες νύφες.


Ενώ στην Κορέα δοκιμάζουν τις αντοχές του γαμπρού χτυπώντας τους στις πατούσες, στη Σκωτία μαύρες μέρες περνά και η νύφη. Οι συγγενείς και οι φίλοι γεμίζουν κουβάδες με κάθε λογής υγρό σκουπίδι, από φαγητά, σάλτσες, αλεύρι, νεκρά ψάρια, χαλασμένο γάλα ή ακόμη και πολτοποιημένα λουκάνικα και “μαυρίζουν” τη νύφη. Μέχρι και σε δέντρο την δένουν για να δοκιμάσουν τις αντοχές και την υπομονή της. Και η νύφη; Το χαίρεται και το διασκεδάζει.

6. ΡΩΣΙΑ: Προίκα, προίκα είσαι εδώ;

Στη Ρωσία η προίκα είναι θέμα σοβαρό και μάλλον ανάποδο. Λίγες μέρες πριν το γάμο, η οικογένεια του γαμπρού επισκέπτεται την οικογένεια της νύφης, προκειμένου να γνωρίσουν τη νύφη. Δεν είναι όμως τόσο απλό. Η νύφη εμφανίζεται αν και εφόσον φανερώσουν την προίκα που θα διαθέσουν. Εάν αυτή δεν είναι αρκετή, αντί για τη νύφη παρουσιάζεται μπροστά τους κάποιος φίλος ή συγγενής της, ντυμένος γυναίκα. Αυτό συνεχίζεται μέχρις ότου να ικανοποιηθεί η νύφη από την προσφορά.

 

7. ΓΑΛΛΙΑ: Σώπα, σούπα είναι θα περάσει.

Αυτό ίσως είναι το πιο αηδιαστικό έθιμο του κόσμου. Μέτα το τέλος της δεξίωσης μία “υπέροχη” έκπληξη περιμένει τους νεόνυμφους στο σπίτι: μία σούπα. Όχι κάτι νόστιμο, ούτε καν μέτριο. Συλλέγουν όλα τα αποφάγια και ό,τι άλλο βρώμικο από το τραπέζι του γάμου και ετοιμάζουν μία σούπα για το ζευγάρι. Θα πρέπει να την φάνε, εάν θέλουν να αποδείξουν πως είναι διατεθειμένοι να αντιμετωπίσουν κάθε δυσκολία μαζί. Η σούπα σερβίρεται συνήθως σε εικονικές, μικρές τουαλέτες – σκεύη.

8. ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ: Μια τουαλέτα δε φέρνει την ευτυχία.

Ο γάμος έληξε αλλά το τριήμερο βασανιστήριο ξεκινά κάπου εδώ. Για τρία μερόνυχτα η τουαλέτα φρουρείται και το ζευγάρι απαγορεύεται να την επισκεφτεί. Οι συγγενείς κάνουν σκοπιά με βάρδιες και κάπως έτσι εκτυλίσσεται αυτό το περίεργο και ανθυγιεινό, κατά τ’ άλλα, έθιμο. Το ζευγάρι πίνει και τρώει ελάχιστα και αν τα βγάλει εις πέρας μέχρι τη λήξη του συναγερμού, αυτό θα είναι σημάδι ευτυχίας και οι μελλοντικοί τους απόγονοι θα χαίρουν άκρας υγείας.

 

Διάβασε επίσης στο Maryhop.gr

Βουδαπέστη: Διαμονή στη Βούδα ή την Πέστη;

Tokyo, Part 1: Βόλτα στην Asakusa