ΔΙΑΚΟΠΕΣ

Οι πρώτες βοήθειες στην παραλία

Είμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού και τίποτα δεν πρέπει να μας παρενοχλεί. Αλλά επειδή τα απρόοπτα...είναι στο πρόγραμμα, ας ξέρουμε τι να κάνουμε για να τα αντιμετωπίσουμε.

Συγκεντρώσαμε μερικές… άσχημες ξαφνικές καταστάσεις που συμβαίνουν τους ζεστούς μήνες του χρόνου και τον τρόπο που αντιμετωπίζονται. Διάβασε, κράτα τις πληροφορίες αχρείαστες να είναι και έφυγες για παραλία!

1. Κράμπα

Εκεί που κολυμπάς στα βαθιά δροσερά νερά, ξαφνικά το πόδι σου πιάνεται, πονάει. Κράμπα! Αρχικά προσπάθησε να είσαι ψύχραιμη. Στη συνέχεια, πάρε τη στάση “φουσκωτό στρώμα”. Δηλαδή ανάσκελα, άσε το σώμα σου να επιπλέει. Τέντωσε το πόδι που πονάει. Αν δεν περάσει, χρησιμοποίησε τα χέρια για να κάνεις προς την αμμουδιά, να πατήσεις έδαφος και να ηρεμήσεις. Κράμπα είναι θα περάσει.

2. Θερμοπληξία

Εκείνη η στιγμή που το σώμα κλατάρει και υπερθερμαίνεται δηλαδή. Καλύτερα να μη φτάσεις σε αυτό το σημείο. Ωραίο το μαύρισμα, αλλά μπορείς να το κάνεις βουτώντας ενδιάμεσα στη θάλασσα. Ναι στον ίσκιο, επίσης, ειδικά τις μεσημβρινές ώρες και όταν αισθάνεσαι δυσφορία.

Ζαλάδα, σύγχυση, ναυτία, εμετός… είναι σημάδια. Όταν κάποιος παθαίνει θερμοπληξία πρέπει γρήγορα να τον πάμε σε ένα δροσερό μέρος, να λουστεί με νερό στην κυριολεξία και να ακουμπήσει πάνω του ένα πανί βουτηγμένο σε κρύο νερό. Γενικά δροσιά.

3. Τσούχτρα

Μόλις νιώσεις αυτό το χαρακτηριστικό τσούξιμο ενώ κολυμπάς, κάνε ένα τελευταίο μακροβούτι και βγες στην αμμουδιά. Πάρε λίγο άμμο, τρίψε ελαφρά το σημείο που λογικά ήδη θα έχει αρχίσει να γίνεται κόκκινο. Ρίξε άφθονο θαλασσινό νερό, ξύδι και μετά βάλε κάτι παγωμένο πάνω (ναι ακόμα και το κουτάκι αναψυκτικού που μόλις έφεραν από το beach bar). Με αυτό τον τρόπο θα αποφύγεις το πρήξιμο.

4. Αχινός

Και σε αυτή την περίπτωση το πρώτο σου βήμα πρέπει να είναι η ψυχραιμία. Το δεύτερο… το κουτσό. Μόλις καταλάβεις ότι πάτησες αχινό, προσπάθησε να στηριχτείς στο πόδι που δεν έχει τραυματιστεί. Δηλαδή μην πατήσεις με το πόδι που «επισκέφτηκε»  ο αχινός, γιατί τα αγκάθια θα μπουν πιο βαθιά. Στη συνέχεια, κάθισε στην ξαπλώστρα ή την πετσέτα σου και ρίξε άφθονο νερό στην πληγή. Αφού στεγνώσει, ρίξε λάδι. Ιδανικά ελαιόλαδο (άμα είσαι σε beach bar θα έχουν) αλλιώς λάδι μαυρίσματος. Έτσι θα μαλακώσει η περιοχή. Σιγά σιγά προσπάθησε με τα χέρια σου να σπρώξεις προς τα έξω τα αγκάθια. Ένα τσιμπιδάκι φρυδιών θα κάνει καλή δουλειά αλλά προσοχή, πριν φρόντισε να το έχεις απολυμάνει. Για αγκάθια που έχουν πάει πιο βαθιά, θα χρειαστεί βελόνα που επίσης πρέπει να έχει καθαριστεί με οινόπνευμα.

5. Σφήκα

Αν σε τσιμπήσει σφήκα, ψάξε τριγύρω για ξύδι και μόλις το βρεις, φρόντισε να «λούσεις» με αυτό το τσίμπημα, για περίπου 15 λεπτά. Εναλλακτικά, καλή δουλειά κάνει και το κρεμμύδι ή to λεμόνι. Ο πάγος βοηθάει και σε αυτή την περίπτωση, για να μην περιοριστεί το πρήξιμο.

6. Μέλισσα

Εντόπισε το κεντρί και προσπάθησε να το απομακρύνεις με τα χέρια. Αν το τσίμπημα είναι στο χέρι ή το πόδι, κράτησε το ψηλά αφού πριν έχεις βγάλει κοσμήματα κλπ. Μετά βάλε λίγο πάγο στο σημείο.  Αν υπάρχει κάπου σε κάποιο νεσεσέρ οδοντόκρεμα, άλειψε τη στο τσίμπημα και άφησε τη εκεί για περίπου 15 λεπτά. Εναλλακτικά, το μέλι μπορεί επίσης να σε ανακουφίσει αν το βάλεις στο σημείο για μισή ώρα.