ΕΞΟΔΟΣ

H ζωή των ακροβατών στα παρασκήνια του Cirque Du Soleil

Το υπερθέαμα Cirque du soleil επισκέπτεται για ακόμα μια φορά την Αθήνα με την παράσταση Quidam, για μία εβδομάδα στο Κλειστό Γήπεδο Μπάσκετ στο ΟΑΚΑ από 20 έως 28 Σεπτεμβρίου. Άπαξ και το δεις, θα καταλάβεις γιατί όλοι φεύγουν από κει με ανοιχτό το στόμα.

Εμείς όμως, πέρα από τις πρόβες, μπήκαμε και στα παρασκήνια. Μιλήσαμε με τον καλλιτεχνικό διευθυντή, είδαμε που κάνουν εξάσκηση και ζέσταμα οι ακροβάτες πριν βγουν στη σκηνή, μάθαμε τι είναι σημαντικότερο για να συμμετέχεις στο επιτελείο του Cirque Du Soleil, είδαμε άπειρα κοστούμια, όργανα γυμναστικής, μάθαμε για τη διατροφή, το μακιγιάζ και το καθημερινό πρόγραμμα των παιδιών που με το ταλέντο τους σου κόβουν την ανάσα.

Περνώντας λοιπόν τη σκηνή, προσέχοντας να μην σκοντάψουμε στα καλώδια, περάσαμε στα παρασκήνια. Μπαίνοντας μέσα αντικρίζεις όλους τους καλλιτέχνες των οποίων το νούμερο ακολουθεί, να προπονούνται και να ετοιμάζονται να βγουν στη σκηνή. Οι πόζες που είδαν τα έκπληκτα μάτια μου και κορμιά θηλυκών και αρσενικών ήταν θα λέγαμε από έναν άλλο κόσμο.

Για να γίνει κανείς μέλος του θιάσου του Cirque Du Soleil πρέπει σίγουρα να έχει ταλέντο. Όμως χρειάζεται και υποκριτική δεινότητα όπως μας είπε ο καλλιτενχικός διευθυντής της παράστασης. “Όλοι οι ακροβάτες πέρα από απίστευτο ταλέντο στα νούμερά τους, πρέπει να βγάζουν συναίσθημα. Αυτό είναι προϋπόθεση για να δουλέψουν εδώ. Το να βρουν τον τρόπο να μεταδώσουν το εκάστοτε συναίσθημα σε συγκεκριμένο χρόνο είναι απαραίτητο και μόλις το κατορθώσουν περνάει σαν ντόμινο και στον θεατή. Τους ζητώ να είναι αυθεντικοί και ειλικρινείς. Να είναι ανοιχτοί στον κόσμο και στο τι νιώθουν. Θέλω το κοινό να συνδεθεί με τον καλλιτέχνη, δεν γίνεται αν δεν είναι απόλυτα ειλικρινείς. Το να κάνουν απλά τις σωστές κινήσεις και να μιμούνται εκφράσεις φαίνεται από μακριά ότι είναι ψεύτικο. Δεν το θέλουμε καθόλου αυτό.”

Αν αναρωτιέσαι πώς χτίζονται αυτά τα κορμιά ενώ είσαι συνέχεια σε ταξίδια και τουρνέ, η απάντηση είναι με φορητά – πτυσσόμενα όργανα γυμναστικής. Πολύ καλά διάβασες. Ανάμεσα στα 18 φορτηγά εξοπλισμού που χρειάζεται να ταξιδέψουν ανά τον κόσμο για να δεις εσύ το υπερθέαμα που παρουσιάζει το Cirque Du Soleil, βρίσκονται και τα δικά τους όργανα γυμναστικής.

Φυσικά ένα φορτηγό αποτελείται μόνο από τα χειροποίητα κοστούμια των καλλιτεχνών, τα παπούτσια τους και τα υλικά που χρειάζονται για το μακιγιάζ τους και τις περούκες τους. Είναι όλα από πολύ συγκεκριμένα υλικά, τα οποία είναι πολύ ευαίσθητα στο πλύσιμο. Έχουν πάντα μαζί τους ραπτομηχανές, σε περίπτωση που χαλάσει ή σκιστεί κάποιο ρούχο να το διορθώσουν. Φυσικά πάντα στο επιτελείο συμπεριλαμβάνονται και άνθρωποι υπεύθυνοι για την άριστη κατάσταση των κοστουμιών.

Τα κοστούμια ήταν σαν βγαλμένα από παραμύθι και μας έδωσαν μια γεύση από την παράσταση Quidam. Στη συζήτησή μας με τον καλλιτεχνικό διευθυντή της παράστασης μάθαμε πως ο πρώτος σκηνοθέτης του Quidam εμπνεύστηκε το σόου όταν ήταν στη Νέα Υόρκη και προχωρούσε στο δρόμο κοιτάζοντας τους ανθρώπους γύρω του. Ήταν όλοι τόσο δίπλα κ παράλληλα δεν είχαν καμία επαφή μεταξύ τους opinion Ειδικά η νέα γενιά που χρησιμοποιεί ηλεκτρονικά μέσα για τις επαφές της, βιώνει ακόμα περισσότερο αυτή την αποξένωση. Πλέον δεν χρησιμopοιούμε το ένστικτό μας για να γνωρίσουμε κάποιον, χάνουμε τους τρόπους επικοινωνίας και δεν παίρνουμε τον χρόνο να του πούμε “Γεια, τι κάνεις;”

“Το ιδιοφυές του Quidam είναι ότι κάθε άνθρωπος φεύγοντας νιώθει πως έχει δει κάτι διαφορετικό, ενώ όλοι παρακολούθησαν το ίδιο θέαμα. Ο πρωταρχικός σκηνοθέτης είναι ζωγράφος, και στη ζωγραφική, η αρμονία και ισορροπία που εκπέμπει κάθε πίνακας, αγγίζει τον κάθε άνθρωπο που τον βλέπει με διαφορετικό τρόπο.”

 

Εξαιτίας του πόσο ευαίσθητα είναι τα κοστούμια τους, είναι απαραίτητο να πλένονται σε συγκεκριμένη θερμοκρασία και να στεγνώνονται με προσοχή, έτσι η ομάδα του Cirque Du Soleil μεταφέρει μαζί της δικά της πλυντήρια και ανεμιστήρες ώστε να ελέγχουν οι ίδιοι σε τι κατάσταση βρίσκονται τα κοστούμια τους.

Τέλος σίγουρα θα αναρωτιέστε με τι τρέφονται για να είναι σε αυτή τη φόρμα οι ακροβάτες. Έχουν στο μόνιμο προσωπικό τους τρεις σεφ, οι οποίοι φροντίζουν κάθε φορά να δημιουργούν πιάτα ανάλογα με την χώρα που επισκέπτονται (βλέπετε ξεκάθαρα τον μουσακά στη φωτογραφία πιο κάτω). Υπάρχει πάντα άφθονο salad bar και το πρωινό μένει όλη μέρα ανοιχτό, καθώς τα ωράρια δεν είναι συγκεκριμένα και ο καθένας φροντίζει να τρώει σύμφωνα με το πρόγραμμά του. Όλα τα σκεύη και οι φούρνοι είναι δικά τους, γι’ αυτό και τα της διατροφής τους χρειάζονται ένα φορτηγό για να μεταφερθούν. Κατά τα άλλα τίποτα δεν απαγορεύεται στο πλαίσιο πάντα μιας ισορροπημένης διατροφής. Πάρτε μια γεύση από το μενού της ημέρας που τους επισκεφθήκαμε.

Κλείνοντας λίγα από τα λόγια του καλλιτεχνικού διευθυντή της παράστασης του Cirque Du Soleil που δικαιολογούν γιατί αυτό το σόου έχει κερδίσει τόσες χιλιάδες κόσμο παγκοσμίως. “Να έρθετε να δειτε το σοου, όχι μόνο για να ξεφύγετε από τη ζοφερή ελληνική πραγματικότητα για ένα διωράκι, αλλά όλα τα φαντασμαγορικά νούμερα που γίνονται και απορεί κανείς πώς μπορούν να τα κάνουν, αποσκοπούν στο να εμπνεύσουν τον θεατή, να του δείξουν ότι αυτό που μέχρι χτες θεωρούσε αδύνατο, είναι δυνατό. Ακόμα κι αν υπάρξουν μόνο δυο άνθρωποι από το κοινό που θα πιστέψουν ότι όντως τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν, τότε εμείς έχουμε πετύχει κάτι.”

“Η δουλειά μου είναι το πάθος μου, άρα βλέπω το ποτήρι μου πάντα μισογεμάτο. Νιώθω πολύ τυχερός λοιπόν και θέλω να αλλάξω τα μυαλά των ανθρώπων ώστε να νιώσουν κι εκείνοι πιο αισιόδοξοι γιατί μόνο τότε μπορούμε να πετύχουμε κάτι. Ο εαυτός μας είναι ο χειρότερος εχθρός μας όταν είναι αρνητικός.”