ΕΞΟΔΟΣ

12 μαγαζιά με κήπο στην Αθήνα

Τα πάντα γύρω μας φωνάζουν καλοκαίρι: έχει φως μέχρι τις οκτώ - εννιά το βράδυ, το τζιν τζάκετ περιττεύει και το δένεις στη μέση σου, ιδρώνεις πανεύκολα και παραγγέλνεις καφέ φρέντο. Συζητάμε ήδη για τα χιτ του καλοκαιριού, για το πόσο ωραία ρίμα κάνει το "θέρος" με το "έρως" και το μόνο πράγμα που μένει για να συνεχιστούν οι αμπελοφιλοσοφίες είναι να βρεις το κατάλληλο, φιλόξενο μέρος να επιδοθείς σ' αυτές.

Πόσες Κυριακές μεσημέρια ή στο ρεπό σου δεν έχεις αναζητήσει αυτόν τον επίγειο παράδεισο που θα σε κρατήσει ώρες καθισμένη σε μια αναπαυτική καρέκλα, με τον ήλιο να σε βαράει και να μαυρίζεις και τη σερβιτόρα να φέρνει καφέ, μετά “κάτι να τσιμπήσετε”, έπειτα ένα λευκό κρασί και πάει λέγοντας.

Σου βρήκαμε (εγώ και οι ρεπόρτερ – φίλοι μου) όλα εκείνα τα μαγικά μαγαζιά, που αν και δεν τους φαίνεται, κρύβουν μέσα τους μικρές (ή και μεγαλύτερες) παραδεισένιες αυλές. Μπορεί να είσαι στην πόλη, όμως τίποτα δε σε εμποδίζει να ανοίξεις μια πόρτα και να βρεθείς για λίγο σ’ έναν υπέροχο κήπο.

1. Βlack Duck

 

Ένα ρομαντικό μπιστρό στο κέντρο της Αθήνας, βρίσκεται λίγα βήματα μακριά από τη στάση μετρό Πανεπιστήμιο και είναι ιδανικό για πρωινό καφέ, πρώτο ραντεβού, αλλά και φαγητό ή ποτό με τις φίλες σου. Εκτός από το μενού που θα κάνει τα σάλια σου να τρέχουν, θα δεις και τον φοίνικα που κάποτε είχε φυτέψει η βασίλισσα Αμαλία, αμέ.

Ι. Παπαρρηγοπούλου 5-7, Πλατεία Κλαυθμώνος

2. Cantina Social

 

H – για τους θαμώνες – “Καντίνα”, είναι ένα μπαρ που αν δεν το ξέρεις, δύσκολα “θα πέσεις πάνω του”. Έχει έναν κρυμμένο κήπο με φωτάκια και γλάστρες που ενώ δε σε ταξιδεύει και πολύ μακριά από το αστικό τοπίο, είναι το τέλειο μέρος για να βγεις ακόμα και τις καθημερινές, αφού πάντα θα έχει κάποιον Dj μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες και πολύ ωραίο κόσμο.

Λεωκορίου 6-8, Ψυρρή

3. Hick’s

 

Στο κέντρο του Χαλανδρίου, με φανταστικά κοκτέιλς υπερπαραγωγή και ένα μενού με λαχταριστά γλυκάκια. Ζαρντινιέρες, μαξιλάρες και ξύλο είναι τα βασικά στοιχεία αυτού του κήπου, που είναι ανοιχτός από το πρωί για καφέ, μέχρι αργά το βράδυ για ποτό.

Aνδρέα Παπανδρέου 37, Χαλάνδρι

4. Μπεμπέκα

 

Δε μπορώ να γράψω γιατί θυμάμαι το φαγητό που έχω φάει σε αυτό το εστιατόριο και ξερογλείφομαι. Μια υπέροχη αυλή σε περιμένει να κάτσεις και να επιλέξεις βάζοντας τικ με ένα μολύβι σε όποια πιάτα του καταλόγου θες να δοκιμάσεις. Τηγανητά κολοκυθάκια φρόντισε να πάρεις οπωσδήποτε. Πήγαινε και θα με θυμηθείς.

Διονύσου 16, Χαλάνδρι

5. Απλίκα

 

Μια υπέροχη μονοκατοικία στη Νέα Σμύρνη που έχει γίνει μπαρ και χώρος τέχνης, φιλοξενεί στον κήπο της τους θαμώνες της μόλις ζεστάνει ο καιρός. Φτηνά και καλά κρασιά, αλλά και φαγητό, και κοκτέιλς. Αν επιλέξεις να κάτσεις έξω, κάνε οπωσδήποτε μια βόλτα και στον εσωτερικό χώρο, είναι ένα αριστούργημα.

Κ.Παλαιολογου 17 και Μ.Αλεξάνδρου, Νέα Σμύρνη

6. Εlephadas

 

Κατεβαίνουμε στον Πειραιά για να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε ελέφαντες. Ένας φοίνικας στη μέση του κήπου αυτού του καφέ – μπαρ, θα σε κάνει να νομίζεις ότι ταξίδεψες κάπου εξωτικά. Χαλίκι, δέντρα και πολύχρωμα παλ τραπεζάκια ταιριάζουν ιδανικά με τη σπιτική βυσσινάδα που δε φαντάζομαι να μην πιεις άπαξ και βρεθείς εκεί.

Δημητρακοπούλου 15, Πειραιάς

7. Καμπεθόν

 

Παρεΐστικος κήπος με τραπεζάκια, πάγκους και αιώρες, ιδανικός για μεγάλες παρέες που έχουν και όρεξη για “κάτι να τσιμπήσουν”, γιατί έχει τέλεια μεζεδάκια και είναι περισσότερο για κρασιά, ούζα, τσίπουρα και τέτοια ομαδικά ποτά. Πολλά δέντρα και κισσοί (;) σκαρφαλώνουν στους τοίχους γύρω σου κάνοντας αυτόν τον κήπο στον Κεραμεικό ιδανικό για μια απόδραση από το “πολύ κτίριο”.

Κεραμεικού 110, Κεραμεικός

8. La Soiree de Votanique

 

Πέτρα, ξύλο, μαξιλάρες, φαγητό, καφές, ποτό, κοκτέιλς, μουσική, τίποτα δε λείπει από αυτή την αυλή που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το μετρό του Κεραμεικού. Φήμες λένε ότι έχει και τέλεια κρασιά.

Καστοριάς 37, Βοτανικός

9. 48 Urban Garden

 

Τα τέλεια, τέλεια cocktails και ένα food truck μεσ’ στη μέση του 48 το κάνουν ήδη μοναδικό. Όταν συνειδητοποιήσεις ότι έχει και κήπο, έρχεται η απογείωση. Φυσικά τις Κυριακές, θα φας και τρομερό brunch στα υπέροχα ξύλινα τραπεζάκια πικ νικ.

Aρματωλών και Κλεφτών 48, Αμπελόκηποι

10. O Σαντορινιός

 

Για τις πιο παραδοσιακές, ο Σαντορινιός, είναι ένα παραδοσιακό εστιατόριο – παλιό σπίτι με μια αυλή που σε ταξιδεύει κατευθείαν σε κάποιο κυκλαδίτικο νησί. Πρόκειται για μια οικογενειακή ταβέρνα με γεύσεις από τη Σαντορίνη, πολύ νόστιμα πιάτα, σε λογικές τιμές που μάλλον θα σε κάνουν να φύγεις με γεμάτο στομάχι και χαμόγελο.

Δωριέων 8, Πετράλωνα

11. Νομισματικό Μουσείο Αθηνών

 

Μια ευχάριστη έκπληξη σε περιμένει στον κήπο του μουσείου, αφού στεγάζει ένα τέλειο καφέ για να πιείς τον φρέντο εσπρέσο ή το τσάι σου (έχει και κάτι σνακ αν πεινάσεις) και είναι μια πράσινη όαση για να κάνεις ένα διάλειμμα από τη ρουτίνα της δουλειάς.

Πανεπιστημίου 12, Αθήνα

12. Fuga Garden

 

Ο κήπος του Μεγάρου Μουσικής είναι ο ωραιότερος της Αθήνας. Υπέροχα cocktails, αλλά και φαγητό, δε σου αφήνουν καμία δικαιολογία για να μην επισκεφθείς αυτό το διαμάντι που βρίσκεται μόλις λίγα μέτρα από τη Βασιλίσσης Σοφίας.

Κόκκαλη 1 και Βασ. Σοφίας, Αθήνα