ΕΞΟΔΟΣ

Ποιο bar της Αθήνας έχει τελικά την καλύτερη τουαλέτα;

Είναι κάποια πράγματα για τα οποία κανείς δε γράφει, αλλά ούτε και μιλάει δημόσια. Ένα όμως πολύ κοινό topic ανάμεσα στους θαμώνες των μπαρ - εντάξει υπάρχει μια μικρή περίπτωση να το συζητάω μόνο εγώ και οι φίλες μου - είναι οι τουαλέτες τους.

Δεν ξέρω αν ισχύει για όλους μας, αλλά όσο ωραίο κι αν είναι ένα μαγαζί, καθαρά και special τα ποτά του, καλές οι τιμές, εξαιρετικός ο κόσμος του και ιδιαιτέρως ενδιαφέρον, φιλικό και ευγενικό το προσωπικό του, αν οι τουαλέτες του είναι βρώμικες ή παρατημένες μπορεί και να χάσει την θέση που θα του άξιζε στη λίστα με τα (wanna be) στέκια.

Προκειμένου λοιπόν να μην έρθεις αντιμέτωπη με την πίκρα της απαράδεκτης τουαλέτας και για να ξέρεις πού μπορείς να πας και να νιώθεις σαν στο σπίτι σου και πού θα ήταν καλύτερα να τα κάνεις πάνω σου, “μεταμφιέστηκα σε κοπέλα που βγαίνει τα βράδια στο κέντρο της Αθήνας” (όχι και τόσο κόντρα ρόλος) και για χάρη του Ladylike.gr, ξεκίνησα να φωτογραφίζω λεκάνες, καζανάκια και νιπτήρες από μαγαζιά που συγκεντρώνουν πλήθος κόσμου και είναι ιδιαίτερα δημοφιλή.

Στο πλαίσιο αυτού του ρεπορτάζ υπήρξαν αρκετές άβολες στιγμές πέρα από το γεγονός ότι ο κόσμος με έβλεπε να μπαίνω με το κινητό στην τουαλέτα. Σαν να μην έφτανε αυτό, όταν επέστρεφα στο τραπέζι, η παρέα μου συνήθως αναρωτιόταν “όλα εντάξει;”. Ακόμα μια όχι και τόσο καλή στιγμή. Για να μη θυμηθώ την προσπάθεια για να κανονίσω τηλεφωνικά πού θα πιούμε ποτό μεσ’ στη μέση του δρόμου με την ατάκα “Α πάμε καντίνα γιατί δεν έχω βγάλει την τουαλέτα της”. Επίσης θα ήθελα να σημειωθεί όταν έρθει η ώρα αναδιάρθρωσης των μισθών, ότι προκειμένου να φωτογραφίσω τα πολύ μικρά WC χρειάστηκε να έρθω σε πολύ στενή επαφή με τους τοίχους και τα κουφώματα της τουαλέτας. Ας προχωρήσουμε στο δια ταύτα κι ας πάμε μια βόλτα στους απόπατους της Αθήνας.

The Clumsies

Η αρχή ήταν πολύ εντυπωσιακή. Η τουαλέτα του Clumsies είναι βγαλμένη από όνειρο. Τέλεια διακόσμηση, καθαρή, μυρωδάτη και πάντα εξοπλισμένη με χαρτί, με σκαμπό για να ακουμπήσεις την τσάντα σου και αρωματικό χώρου για τυχόν ανεπιθύμητες οσμές. Στα συν οι άπειροι καθρέφτες πάνω από τους νιπτήρες, αλλά και τα επιπλέον αρωματικά ξυλάκια.

 

Καζανάκι: τοίχου, λειτουργικό και σε εμφανές σημείο

Σαπούνι χεριών: κρεμοσάπουνο με ανάλαφρη σύνθεση και φρουτένιο άρωμα σε δοχείο με αντλία

Χαρτί χεριών: είναι πάντα εκεί και έξτρα απορροφητικό

Σκορ: 10/10

Πραξιτέλους

Απέναντι από το Clumsies, το ομώνυμο μπαρ της οδού Πραξιτέλους έχει μόνο μία τουαλέτα. Παρόλο που όλα έδειχναν πως θα γίνεται ο κακός χαμός, αν δεν είσαι ψυχαναγκαστική και μικροβιοφοβική θα εκπλαγείς ευχάριστα. Το wc διατηρείται αξιοπρεπέστατο ακόμα και στις ώρες αιχμής και αν δε φρικάρεις με το ανοιχτό σιφόνι (εγώ το κοίταζα συνέχεια μην ανέβει καμια κατσαρίδα), θα περάσεις ευχάριστα την ώρα σου.

Update: Σύμφωνα με μαρτυρίες, υπάρχουν βραδιές που δε μπορείς να δεις το πάτωμα του wc επειδή είναι καλυμμένο από χαρτιά υγείας.

 

Καζανάκι: ενσωματωμένο στη λεκάνη (κακό αν έχεις μακριά νύχια), αλλά κάνει τη δουλειά του

Σαπούνι χεριών: σε μους που βγαίνει από μηχάνημα με φωτοκύτταρο και μετά κάνει τα χέρια σου να μυρίζουν καρύδα!

Χαρτί χεριών: στα αρνητικά το ότι πρέπει να γυρνάς τον τροχό με το χέρι, ή σπας το νύχι, ή προσεύχεσαι να έχουν πλύνει και όλοι οι προηγούμενοι τα χέρια τους.

Σκορ: 7/10

Ipitou Bar

Στην οδό Ηπίτου, το αγαπημένο μου γωνιακό μαγαζάκι έχει μια πολύ χαριτωμένη, αλλά μικροσκοπική τουαλέτα. Η φλοράλ ταπετσαρία, το χαρτί που είναι πάντα στη θέση του, το ότι δεν την έχω πετύχει ποτέ βρώμικη, το πεντάλ στον νιπτήρα, αλλά και το ότι για να φτάσεις στο wc πρέπει να ανέβεις μια στενή στριφογυριστή σκαλίτσα, είναι όλα στοιχεία που προσδίδουν μια κάποια γοητεία στην εμπειρία της ικανοποίησης αυτής της βιολογικής σου ανάγκης.

 

Καζανάκι: παλαιού τύπου με αλυσίδα. Θέλει ζόρι, αλλά άπαξ και το βρεις, λειτουργεί κανονικά

Σαπούνι χεριών: είναι ροζ, σε δοχείο με αντλία και μυρίζει λουλούδια και φρούτα

Χαρτί χεριών: σε μηχάνημα με φωτοκύτταρο και μπράβο!

Σκορ: 8/10

Monsieur Barbu

Με το που κατεβαίνεις τις σκάλες για να οδηγηθείς στις τουαλέτες του κυρίου Μουστάκη στο Κουκάκι, μυρίζεις παντού κανέλα. Κάθε φορά κανέλα, λες και ψήνουν μπισκοτάκια όλη μέρα – πράγμα που μπορεί και να συμβαίνει. Ίσως πάλι το έχουν κάνει προκειμένου να μαγεύεσαι και να μην τους κρατάς κακία που καμια φορά όταν πλακώνει πολύς κόσμος δεν προλαβαίνουν να καθαρίσουν πολύ σχολαστικά τα wc.

Καζανάκι: παλαιού τύπου με αλυσίδα, σε εξαιρετική κατάσταση, λειτουργεί τέλεια

Σαπούνι χεριών: κρεμοσάπουνο σε μορφή τζελ σε μηχάνημα στον τοίχο, πατιέται με κουμπί

Χαρτί χεριών: απορροφητικό με τρία φύλλα, χρειάζεται τράβηγμα ή να γυρνάς το κουμπί με το χέρι

Σκορ: 8/10

Τhe Trap

Στα νέα entries των αθηναϊκών μπαρ, το the trap σίγουρα δεν έχει τουαλέτες που θα σε κάνουν να νιώθεις ότι θα παγιδευτείς. Υπέροχη διακόσμηση και καθρέφτες με χρυσές κορνίζες, σε κάνουν να αισθάνεσαι ότι είσαι σε κάποιο ακριβό εστιατόριο, ενώ η γωνιά με το γλαστράκι μέσα στο wc είναι μια χαριτωμένη πινελιά. Λίγο άγχος σε πιάνει βέβαια με το χαρτί υγείας καθώς δεν υπάρχουν ανταλλακτικά σε κάποιο εμφανές σημείο.

Καζανάκι: ενσωματωμένο στη λεκάνη, πατιέται με το χέρι

Σαπούνι χεριών: σαπούνι σε μορφή τζελ σε μηχάνημα στον τοίχο, πατιέται με κουμπί

Χαρτί χεριών: φύλλα χαρτιού σε καλαθάκι ανάμεσα στους νιπτήρες

Σκορ: 9/10

Noel

Ένα από τα μαγαζιά που λατρεύω στο κέντρο της Αθήνας, δε θα μπορούσε να μην έχει τουαλέτες που αξίζουν να μπουν στο top5. To Νoel θα σε κάνει να νιώθεις ότι είναι Χριστούγεννα ακόμα κι όταν χρειαστεί να επισκεφθείς το wc του. Ο Άγιος Βασίλης εφοδίασε τα δωματιάκια που δημιουργήθηκαν για την ανακούφισή σου και με επιπλέον κάδο που προορίζεται μόνο για τα πιο “γυναικεία” σκουπίδια(!), ενώ η λεκάνη έχει αυτόματο σύστημα καθαρισμού.

Καζανάκι: ενσωματωμένο στη λεκάνη, πατιέται με το χέρι

Σαπούνι χεριών: σαπούνι σε μορφή αφρού, λειτουργεί με φωτοκύτταρο.

Χαρτί χεριών: βγαίνουν από μηχάνημα με φωτοκύτταρο (win!)

Σκορ: 10/10

Στο βάθος κήπος (s.i.x.d.o.g.s.)

Καλύτερα να σ’ έβαζαν να κάνεις την ανάγκη σου στον ίδιο τον κήπο από το να επισκεφθείς αυτές τις τουαλέτες. Σκληρό (I know), αλλά εκτός του ότι είναι ασφυκτικά μικρές – δε γινόταν να βγάλω καλύτερη φωτογραφία – τις καθαρίζουν αραιά και πού και κάθε φορά που νιώθεις την ανάγκη να σε γαργαλάει, βλαστιμάς την ώρα και τη στιγμή που ήπιες εκείνη τη μπύρα.

Καζανάκι: στον τοίχο και λειτουργεί εξαιρετικά, απλά όταν το πατάς, ακούγεται κάτι σαν διαρροή από παντού κι αναρωτιέσαι από πού θα σε μπουγελώσουν

Σαπούνι χεριών: δε χωρούσε στη φωτογραφία θαρρώ πως ήταν σε μορφή τζελ. Τα έπλυνα δύο φορές πάντως

Χαρτί χεριών: δεν βρήκα

Σκορ: 4/10

Gin Joint

Ένα από τα λίγα ακόμα ζωντανά μπαρ της αγαπημένης, αλλά ημίνεκρης πλατείας Καρύτση, έχει μια τουαλέτα άξια λόγου και επίσκεψης. Κατεβαίνοντας, με ενθουσίασε μια παλιά γραφομηχανή και ένα vintage λαμπατέρ, ενώ τίποτα δεν χάλασε αυτή μου τη χαρά ούτε όταν άνοιξα την πόρτα του wc. Το στιλ συνέχισε να είναι υπέροχο και παλιακό, ενώ το αρωματικό χώρου και ο τεράστιος κουβάς σε κάνουν να νιώθεις ασφάλεια.

 

Καζανάκι: στον τοίχο και λειτουργεί εξαιρετικά

Σαπούνι χεριών: σε μορφή μους, μυρίζει φρούτα και λειτουργεί με φωτοκύτταρο

Χαρτί χεριών: στον τοίχο, το τραβάς με τα χέρια

Σκορ: 8/10

Couleur Locale

Σε μια από τις – προσωπικά – πιο αγαπημένες μου ταράτσες στην Αθήνα, η τουαλέτα αν και είναι υπέροχη, είναι ένας βραχνάς γιατί πρέπει να κατέβεις τρεις ορόφους για να φτάσεις. Αυτό είναι και το μόνο της μειονέκτημα, ενώ στα πάρα πολύ θετικά, οι παλιές καρέκλες θεάτρου/σινεμά, ώστε να περιμένει ο κόσμος προκειμένου να έρθει η σειρά του να χρησιμοποιήσει το wc.

 

Καζανάκι: ενσωματωμένο στη λεκάνη

Σαπούνι χεριών: σε μορφή τζελ, μυρίζει γιασεμί και βγαίνει από μηχάνημα με αντλία

Χαρτί χεριών: στον τοίχο, το τραβάς με τα χέρια

Σκορ: 6/10 (μόνο λόγω του ότι πρέπει να κατέβεις με το ασανσέρ)

Cantina Social

Η πρώτη εμπειρία μου σε αυτή την τουαλέτα ήταν τρομακτική, δεδομένου ότι δείχνει αρκετά παλιά και φοβάσαι ότι θα βρεις μέσα αράχνες. Παρόλ’ αυτά είναι καθαρή και καθώς πρέπει. Στο μόνο αρνητικό το γεγονός ότι είναι πολύ στενή και προκειμένου να βγεις να πλύνεις τα χέρια σου και να μπει κάποιος στο wc, πρέπει σχεδόν να φιληθείτε. Δε βαριέσαι, γνωριμίες.

Καζανάκι: ενσωματωμένο κουμπί στη λεκάνη

Σαπούνι χεριών: σε μηχάνημα στον τοίχο, βγαίνει με κουμπί

Χαρτί χεριών: πρέπει να υιοθετήσεις τη μέθοδο τινάγματος γιατί υπάρχει μόνο η επιλογή του στεγνωτήρα

Σκορ: 7/10

Booze Cooperativa

Διχάζομαι εξαιρετικά κάθε φορά που επισκέπτομαι αυτές τις τουαλέτες. Βρίσκω πολύ βολικό το γεγονός ότι κάθε wc έχει τον δικό του νιπτήρα και καθρέφτη, ενώ διασκεδάζω πολύ με τα πολύχρωμα πλακάκια. Στα αρνητικά θα βάλω δυστυχώς τον πολύ χαμηλό φωτισμό. Μη σου πέσει το κοκαλάκι από τα μαλλιά, κάηκες.

Καζανάκι: στον τοίχο σε άκυρο σημείο μακριά από τη λεκάνη. Θέλει ψάξιμο, αλλά μόλις το εντοπίσεις, κάνει τη δουλειά του.

Σαπούνι χεριών: σε μηχάνημα στον τοίχο με φωτοκύτταρο, μυρίζει καθαριότητα και ολάνθιστο κήπο

Χαρτί χεριών: νομίζω πως χρησιμοποιείς το υγείας και για τις δυο δουλειές

Σκορ: 7/10