ΕΞΟΔΟΣ

Vintage: Το νέο wine bar του ιστορικού κέντρου

Άνοιξε μόλις την περασμένη Δευτέρα και με μια ειδική τεχνική μπορεί να σερβίρει σε ποτήρι ακόμα και τα πιο σπάνια κρασιά του κόσμου. Η popaganda.gr μας λέει κάθε λεπτομέρεια.

Ξυνόμαυρο ή syrah; Μοσχοφίλερο ή ροδίτη; Τέτοιου είδους διλήμματα βασανίζουν τον Αθηναίο του σήμερα ο οποίος, παρασυρμένος (δικαίως) από την τάση των τελευταίων ετών, ψάχνει απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα στα wine bars της πόλης.

Η ευτυχέστερη μετωπική σύγκρουση, που μπορεί να του συμβεί, κατά τη διάρκεια μιας τέτοιας αναζήτησης, είναι αυτή με το καινούριο διαμαντάκι που ακούει στο όνομα ”Vintage” και άνοιξε πρόσφατα τις φιλόξενες πόρτες του στην οδό Μητροπόλεως. Κι αυτό το αναπόφευκτα μοιραίο ”τράκο” γίνεται καλοδεχούμενο, διότι στο συγκεκριμένο μαγαζί θα ανταμώσει ένα μεγάλο και ασίγαστο έρωτα για το καλό κρασί με γεύσεις που μπορούν να το απογειώσουν, καθώς κι αυτή την αυτοπεποίθηση, το τσαγανό το οποίο λείπει από πολλά στέκια της πιάτσας, για να γίνει η εμπειρία  καθηλωτική.

 

Οι τρεις νέοι – σε ιδέες και σε ηλικία –  ιδιοκτήτες του (η Μαριέττα Λαγουνάρη, ο Πάνος Κυριαζής και η Iza Bulkowaska) αποφάσισαν να ταξιδέψουν τους λάτρεις του κρασιού στα ψιλά γράμματα του οινικού χάρτη, σε ένα χώρο στην καρδιά της Αθήνας. Αν και καινούριο μέρος, μπαίνοντας σε αγκαλιάζει ένα αίσθημα πολύ προσωπικό, μια ζεστασιά, που πιθανόν να οφείλεται στην απλόχωρη είσοδο, σαν να μπαίνει κανείς σε μια ανοιχτή βεράντα, σίγουρα όμως και στο αφοπλιστικό χαμόγελο της Μαριέττας, η οποία ανέλαβε την ξενάγηση, στο μενού, αλλά και στο κελάρι με τα εκλεκτά κρασιά.

Οι ετικέτες πολλές, από ελληνικούς και ξένους αμπελώνες -μερικές από αυτές σπάνιες, άλλες περισσότερο γνωστές-  σερβίρονται είτε ανά ποτήρι, είτε ανά φιάλη. Στο ”Vintage” η χρήση της τεχνολογίας Coravin δίνει πρόσβαση με ποτήρι στις περισσότερες από τις 200 ετικέτες που διαθέτει η κάβα (προς το παρόν), εκ των οποίων κάποιες είναι πολύ μεγάλες, όπως θα διαπιστώσει ο επισκέπτης.

Οι ιδιοκτήτες του δηλώνουν ενθουσιασμένοι, καθώς αυτό το προηγμένο σύστημα, σε συνδυασμό με ένα ειδικό μηχανισμό που κάνει το λεγόμενο decant (αφήνει δηλαδή το κρασί να ανασάνει) δίνει τη δυνατότητα να δοκιμάσει κανείς πολύ ακριβά κρασιά, στα οποία μέχρι σήμερα δεν είχε πρόσβαση, χωρίς καν να ανοίγεται η φιάλη, γεγονός που διατηρεί αναλλοίωτο το περιεχόμενο.

Με απλά λόγια, δοκιμάζει κάποιος ένα ποτήρι κόκκινο παλαιωμένο κρασί και μπορεί να ξαναπιεί από το συγκεκριμένο μπουκάλι μετά από τέσσερα χρόνια, απολαμβάνοντας το ίδιο εξαίσιο μπουκέ, ακριβώς την ίδια ξεχωριστή γεύση που τον κέρδισε στην πρώτη γουλιά.

Όποια κι αν είναι η επιλογή από τη λίστα κρασιών κι από το μενού των πιάτων, αποτελεί εγγυημένα μια ωδή στο πάντρεμα της καλής γνώσης του οίνου και της αληθινής εκτίμησης, για το φαγητό. Κι αυτό το νιώθει κανείς σε κάθε τι μυρωδάτο που βγαίνει από την κουζίνα της Iza, (η πρασινομάτα καρδιά του μαγαζιού), σε κάθε ποτήρι το οποίο σου προτείνει η βαθιά μυημένη οινογνώστης Μαριέττα – λέγε με αστέρι και σε κάθε φιλική κουβέντα με την ψυχή του ”Vintage”, τον Πάνο.

 

Το μεγάλο ατού τους είναι η εμπειρία τους στο χώρο, και η αληθινή αγάπη που έχουν όχι μόνο για ότι προσφέρουν, αλλά κι ο ένας για τον άλλο. Κι αυτό κατακλύζει τη φιλόξενη ατμόσφαιρα αυτού του φινετσάτου χώρου (έξτρα μπόνους τα λευκά μάρμαρα, οι πολυέλαιοι, οι μαύροι ανεμιστήρες οροφής και τα παρεΐστικα τραπέζια). Είναι απίστευτο το πόσο τέλεια ταιριάζει  ένα ποτήρι λευκό αφρώδες μοσχοφίλερο της Αμαλίας Τσελεπού με το καλωσόρισμα σε αυτή τη σάλα, μετά από μια κοπιαστική μέρα.

Και κατόπιν πολλές καλομαγειρεμένες επιλογές να χαϊδεύουν τον ουρανίσκο, ανάμεσα σε γουλιές εκλεκτού κρασιού και κουβέντας με φίλους. Αληθινές τριπλομαγειρεμένες τραγανές πατάτες (σαν αυτές που είναι το καμάρι του μεγάλου Heston Blumenthal, αλλά και της ταλαντούχας Iza) με σπιτικό παστό σολωμό του ονείρου, αναζητούν ιδανική παρέα σε ένα ποτήρι Chardonnay 2010, από το κτήμα Κίκονες.

Αφράτο και κριτσανιστό φρίτο μίστο (ποικιλία τραγανών, φρέσκων θαλασσινών και λαχανικών, παναρισμένη με κουρκουμά, συγκλονιστική σπιτική μαγιονέζα στο πλάι και αλάτι Ιμαλαΐων ) ιδανικά πλαισιωμένου από ένα Riesling του κορυφαίου Γερμανού παραγωγού Markus Molitor συνεχίζει τη γαστονομική ”επίθεση”, ενώ δύσκολα προβάλλεται αντίσταση στο γνήσιο speck δίπλα σε μια φίνα ροζέ ριόχα Marqués de Cáceres. Την καρδιά όμως κλέβει η εκπληκτική gorgonzola dolce, που καταφτάνει στο τραπέζι σε ξύλινο δίσκο, ξαπλωμένη σε ένα στρώμα από ξερά χόρτα, με γλυκό κεράσι στο πλάι, καρύδια κι ένα κλωναράκι μεθυστικής λεβάντας. Αυτό το τυρί εκρήγνυται κυριολεκτικά στο στόμα ξανά και ξανά, αν συνοδευτεί με ένα μοσχάτο Samos Anthemis.

Και τι να πει κανείς για τα γλυκά τελειώματα, αυτά τα αέρινα ζαχαρένια ποιήματα του σπιτικού κορμού σοκολάτας, με ξηρούς καρπούς και μπισκότα ή του ρετρό ζελέ από φρέσκα φρούτα και γλυκό κρασί με συνοδεία γιαουρτιού (το πορτογαλικό πορτ του πάει τόσο πολύ!).

 

Για τους βιαστικούς, υπάρχουν πάντα οι επιλογές ανάλατων ψημένων ξηρών καρπών ή εκλεκτών ποικιλιών ελιάς (ιδανική ”παρέα” για παλιά κόκκινα κρασιά) ή  φρεσκοκομμένων φρούτων. Στα συν, η έκπληξη του απλού, πλην εξαιρετικού πρωινού. Σερβίρεται καθημερινά από τα παιδιά (10:00 έως 12:00) και περιλαμβάνει επιλογές από χορταστικά τηγανητά αυγά με αλλαντικά, τοστ με λιωμένο τυρί, αλλά και φρέσκα φρούτα με λευκή σαμπάνια, έτσι σαν σκέρτσο, για να χρωματιστεί η πεζή καθημερινότητα με λίγη χρυσή λάμψη.

Στο ”Vintage” θα πάει κανείς είτε απλά για να χαλαρώσει με φίλους ή για να μυηθεί στους δρόμους του κρασιού από το έμπειρο προσωπικό του. Σε κάθε περίπτωση, το συγκεκριμένο μαγαζί λειτουργεί ακριβώς όπως και το προϊόν που προωθεί με ζήλο στους επισκέπτες του: αφήνοντας μια μακρά επίγευση, μια ανάμνηση δηλαδή που, όπως σε όλα τα καλά πράγματα, κρατάει πολύ.

Είναι μοναδική εμπειρία να ακούει κανείς τον Πάνο να μιλά με σιγουριά για τις γηγενείς ποικιλίες ελληνικού κρασιού, την Iza να καμαρώνει για τα μπαχαρικά της ή να βλέπει τη λάμψη στο πρόσωπο της Μαριέττας όταν περιγράφει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ενός παλιού οίνου σε ρουμπινί χρώμα.

 

Όλα τα παραπάνω τα περιβάλει το υπέροχο πέπλο της ευγενικής, πρόθυμης, μα και διακριτικής εξυπηρέτησης του προσωπικού, καθώς και πολύ καλές τιμές. Για αυτό, αν με λίγα λόγια θα έπρεπε να περιγράψει κανείς το ”Vintage” δεν θα έμενε στον τυπικό χαρακτηρισμό bistrot – wine bar, αλλά θα το βάφτιζε ”το στέκι της παρέας” και θα χανόταν στη μεθυστική μαγεία του.

Vintage,  Μητροπόλεως 66-68, τηλ. 213 0296570

Φωτογραφίες: Ασπασία Κουλύρα

 

Διαβάστε ακόμα στην popaganda.gr

Μια ”Οινική Επανάσταση” στην Αθήνα

Τα κρασιά του Heteroclito και τα αλλαντικά του Ζαρκαδιάν