ΕΞΟΔΟΣ

Πού θα φας τα νοστιμότερα τα burger

Οι αμερικανιές δεν μου αρέσουν γενικά. Εκτός από τα ντόνατς και τα μπέργκερ. Ε για το δεύτερο θα σου πω εδώ. Γιατί ποιος σου είπε ότι τα κορίτσια είναι πάντα σε αυστηρή δίαιτα; Έχουμε και εμείς τις αδύναμες στιγμές μας παιδιά. Το θέλουμε το μπεργκεράκι μας, με το τσένταρ του, με τις πατατούλες τις τηγανιτές του δίπλα, τη θέλουμε πού και πού και τη γουρουνιά μας ρε αδελφέ. Ναι ναι τα μάτια μας μετράνε θερμίδες αλλά δεν μπορούμε να αντισταθούμε στον πειρασμό. Έκανα που λες την καρδιά μου πέτρα και είπα να αναζητήσω τα καλύτερα μπεργκεράδικα της Αθήνας. Έφαγα την πόλη (κυριολεκτώ) από την μία άκρη της ως την άλλη. Και τα βρήκα. Θα ακολουθήσουν εικόνες σκληρού foodporn. Αν κάνεις δίαιτα ή είσαι του σαλατικού, απομακρύνσου από την οθόνη.

The Burger Joint

Όλο πας Γλυφάδα για καφέ, πήγαινε και για ένα μπέργκερ ρε παιδί μου. Εγώ πήγα. Και δοκίμασα το Mexican. Με την spicy την μαγιονέζα του, που αν σου αρέσουν τα πικάντικα, θα κάνεις γιάμι γιάμι. Εμένα βέβαια μου έκαψε λίγο τον ουρανίσκο, αλλά τόλμησέ το γιατί με λίγη κοακόλα μετά όλα θα γιάνουν. Είχε μέσα και γουακαμόλε, αμέ. Μπιφτεκάκι ωραιότατο και καλοψημένο και ψωμάκι περιποιημένο, δικής τους συνταγής, φάση homemade (τα ψήνουν κάθε πρωί).

 

Μεγάλο δεν το λες, αλλά είναι ακριβώς τόσο όσο χρειάζεται για να μην σκάσεις. Και πατατούλες φυσικά. Και κετσαπικό δίπλα. Όσο για το μαγαζί, εδώ και λίγο καιρό, έχει καινούριο location (στην Πλατεία Νυμφών θα το βρεις), έχει κάτω ασπρόμαυρα πλακάκια τύπου σκακιέρα, έχει δροσιά γιατί είναι το μισό open και γενικά έχει αέρα αμερικάνικο και αθηναϊκών νοτίων προαστίων μαζί (είπα νότια προάστια και θυμήθηκα τότε που είχα πάει στη Γλυφάδα για καφέ και όχι μόνο).

Ο Θανάσης και ο Γιώργος, αδέλφια και ιδιοκτήτες, μας έδειξαν τα κατατόπια. Α, στο τέλος είχε και γλυκό, ένα τσιζκέικ όνειρο με σοκολάτα από πάνω. Αλλά μετά από το μπέργκερ τίποτα δεν σου μένει περισσότερο, οπότε τι σου λέω τώρα. Πλατεία Νυμφών 1, Γλυφάδα, τηλ.: 210 8940260

Μπαρ Μπεεε Κιου

Εντάξει. Δεν φαντάζεσαι για τι μεγέθη μιλάμε. Δεν φαντάζεσαι για πόσο τσένταρ να ρέει από κάθε μεριά. Δεν φαντάζεσαι για τι γεύση. Ο Μιχάλης (μορφή) μου είπε να πάρω πακέτο ό,τι δεν φάω. Κάτι ήξερε ο άνθρωπος, διότι δεν διανοείσαι αυτό που αντικρίζεις όταν έρχεται το πιάτο σου. Και δεν παίζει να το έτρωγα όλο. Τον Γενναίο μου έφερε, που πολύ γενναίος πρέπει να είσαι για να το τελειώσεις εννοείται, εξού και το ονοματάκι. Είχε μέσα ΔΥΟ μπιφτέκια μοσχαρίσια, φρεσκότατα, διπλό τυρί ένταμ, διπλό καπνιστό μπέικον, ένα ολόκληρο (αν έχεις τον Θεό σου) τηγανητό αυγό, καραμελωμένα κρεμμύδια, ντοματούλα, άισμπεργκ και ό,τι παίζει από σος.

Και στην αγαπημένη φίλη και συνοδοιπόρο teapot, το Ντο-ρι-το, με μπιφτεκάκι από κιμά Black Angus, παραπολύ τσένταρ (το αγαπάμε το τσένταρ, αχ) και ντορίτος φυσικά, ναι ναι τα γνωστά.

 

Που κάνουν ουρές (κυριολεκτικά) για τα μπέργκερ του, το έχεις ακούσει, ε θα σου πω πως όχι άδικα. Τα κορίτσια που σερβίρουν, η Μαρία, η Ιφιγένεια και η Ειρήνη είναι πολύ γλυκές και εξυπηρετικές. Επίσης, έμαθα πως η Ιωάννα είναι το καλύτερο πάσο (και όχι μπάσο όπως άκουσα στην αρχή).

 

Κάνουν και ντιλίβερι, μέχρι και στις Τζιτζιφιές μπορούν να μου φέρουν μου είπαν. Θα πάρω. Φρεαττύδος 13, Πειραιάς, τηλ.: 210 4518129

Cinecitta

 

Δεν ξέρεις τι χάνεις αν δεν έχεις ανακαλύψει αυτό το μαγαζί. Καταρχάς έχει πολύ ωραία ατμόσφαιρα, είναι κουλ κι έτσι. Πάνω από την μπάρα του θα δεις μία αφίσα Fear & Loathing in Las Vegas που κλέβει τις εντυπώσεις. Έχει ψαγμένες μουσικές, από punk μέχρι ροκαμπίλι, έχει ταυτότητα σαν να λέμε, είναι αυτό που θα πας ενιγουέι για τις μπύρες του (που έχει πολλές και ιδιαίτερες) και ξαφνικά θα καταλάβεις ότι έχει και μπέργκερ. Εκτός και αν το έχεις ήδη μάθει από κάποια φίλη που ξετρελάθηκε. Πήγα να το επιβεβαιώσω λοιπόν. Σαν σπιτικά μοιάζουν, σαν να τα έφτιαξε η μαμά σου (αν ήταν Αμερικανίδα δηλαδή, γιατί η δική μου έφτιαχνε γεμιστά) και σερβίρονται και με εκείνο το πεντανόστιμο onion ring (σου έχουμε και συνταγή αν θέλεις να φτιάξεις εύκολα δαχτυλίδια σε μισή ώρα). Παλιά ήταν παραδοσιακό καφενείο.

 

Τα παιδιά που δουλεύουν εκεί είναι ωραίοι τύποι, το μαγαζί συστήνεται ως local pub, local γιατί γέμιζε κυρίως με Πευκιώτες (αλλά πια έπαψε να είναι μυστικό) και pub για τον προφανή λόγο (μπυροκατατάσταση). Μπορείς να το κάνεις και στέκι, είναι από αυτά. Πίνδου 50, Πεύκη, τηλ.: 210 8028332

BarBara Que

Η Μαριέτα (που είχε πάει αγύμναστη για crossfit) φταίει για όλα. Μου είχε πει για μια τύπισσα που ταξίδεψε όλο τον κόσμο και μπέργκερ σαν και τούτο εδώ (που βρήκε στα Βριλήσσια) δεν βρήκε πουθενά. Εκείνη με έστειλε στην άλλη άκρη της πόλης δηλαδή. Αλλά άξιζε. Ο Στέλιος, υπεύθυνος για την κουζίνα, μου έφτιαξε μπέργκερ, ένα classic cheese για την ακρίβεια που είχε καρφωμένο και το μαχαιράκι του πάνω, medium προς well, που ήταν τόσο φρέσκο και τόσο νόστιμο, που ήθελα κι άλλο. Από καθαρό Black Angus.  Ο Μάνος στο μπαρ φρόντισε για την απαραίτητη μπύρα που το συνόδευσε, μου είπε όμως ότι έχει και ποικιλία από κοκτέιλ. Είδα κόσμο καλό και πολύ, ο Παναγιώτης με τους δίσκους έτρεχε πάνω κάτω σαν τρελός, ο Θάνος μας είπε αν θέλουμε να πάμε και πάνω, που η αλήθεια είναι ότι είναι κομματάκι πιο ατμοσφαιρικά.

 

Και για το τέλος το καλύτερο. Που Barbara Que έλεγαν μια μάγισσα, η οποία, σύμφωνα με έναν αστικό μύθο, έζησε στο Νιού Τζέρσεϊ το 1700, το ήξερες εσύ αυτό;Που επειδή την έκαψαν στην πυρά, κάθε φορά που ήθελαν να περιγράψουν πόσο μεγάλη πρέπει να είναι μια φωτιά για να ψήσουν κρέας, αναφέρονταν στην φωτιά της Barbara Que, τι σου λέει; Από εκεί το όνομα, από εκεί και το γνωστό σε όλους μπάρμπεκιου ως τρόπος ψησίματος. Όχι εδώ δεν καίνε μάγισσες, φτιάχνουν όμως εξαιρετικά μπέργκερ.
Εθνικής Αντιστάσεως 27, Βριλήσσια, τηλ.: 213 0349058

Φωτογραφίες: Gertrude Gary Milk