ΕΞΟΔΟΣ

Τα 6+1 μαγαζιά που μας θυμίζουν τα ξένα

Την Αθήνα την αγαπώ. Μη ρωτάς γιατί. Είναι η πόλη μου βρε κορίτσι. Έχω έρωτα μαζί της, τόσο που και εξωτερικό να μου έδινες μπορεί και να την προτιμούσα (εντάξει, μην λέμε υπερβολές, έπρεπε κάπως να συνδέσω αυτό που θα σου πω μετά). Θα σου έλεγα τι να μας πουν τα Παρίσια με τους πύργους τους, η Βόρεια Ευρώπη με το χιόνια και την υπέροχη φύση της, η Κούβα με την επαναστατική της ομορφιά και οι Νέες Υόρκες με τα πάντα όλα τους, αφού έχουμε τόσα μαγαζιά εδώ που μας τα θυμίζουν όλα αυτά και με το παραπάνω. Εγώ θα σου αποκαλύψω τα πιο μπαμ (και ένα δώρο), εσύ να πας και να μου πεις μετά. Αποσκευές (διάθεση για ποτά, φαγητό και νέες παραστάσεις) και φύγαμε για ταξίδια στην πόλη που μέσα της έχει τον κόσμο όλο.

Από την Μαρία Τζωρτζάκη

Le Petit Fleur

 

Παρισάκι μόνο. Και δεν υπάρχει σε όλη την Αθήνα άλλο καφέ που να μου το θυμίζει τόσο. Είναι ένα όνειρο. Εσύ που έχεις πάει θα νιώσεις νοσταλγία, εσύ που θες να πας θα το λαχταρίσεις ακόμη περισσότερο και εσύ που η αγαπημένη σου ηρωίδα είναι η Αμελί, θα νιώσεις πρωταγωνίστρια σε γαλλικό φιλμάκι (ανήκω κυρίως στην κατηγορία γαλλικό φιλμάκι). Έχει πάρα πολύ χρώμα και είναι τόσο κουκλίστικο που αν είσαι και λίγο ρομαντική θα το ερωτευτείς για πάντα. Θα παίζει τζαζ σε βινύλια (έχει πικ απ ναι) και θα σερβίρει σοκολάτες με τέλειες γεύσεις και βιολογικά τσάγια. Και καφέ φυσικά. Το μπαλκονάκι του με τις λαχανί και μωβ καρέκλες και τα παρτέρια του θα μπορούσε κάλλιστα να ανήκει σε παριζιάνικο σπίτι. Θα πάθεις την πλάκα σου και με την εσωτερική διακόσμηση. Θα σηκώσεις το κεφάλι σου και θα δεις καδράκι με την αφίσα του An American in Paris (κι ένα σωρό άλλα), δίπλα σου θα έχει ένα ξύλινο πιάνο αντίκα, πιο κει ένα παλιό ρολόι. Vintage και παραμυθένιο, όσο δεν πάει, τι άλλο θες; Εντάξει απέναντι δεν θα έχει Άιφελ και τέτοια, αλλά την εκκλησία του Αγ. Νικολάου (αν είσαι σε αυτό του Χαλανδρίου βεβαίως βεβαίως). Μην τα θες κι όλα δικά σου.

Πλατεία Ελευθερωτών 2, Χαλάνδρι, τηλ.: 210 6814825

Rock ‘n’ Balls

 

Αν ήσουν η Κάρι η Μπράντσο και έπρεπε κάπου να σταματήσεις επειδή σε χτύπησε το Μανόλο σου, να πιεις κι ένα κοκτέιλ ρε παιδί μου για να χαλαρώσεις, σε αυτό το bar restaurant θα πήγαινες. Αντί για cosmopolitan, πάρε εκείνο το El Viejo Caliente (με την τεκίλα, το lime, τα μπαχαρικά και τη μπίρα). Το μαγαζί αυτοαποκαλείται meat balls bar. Σε άλλα νέα σερβίρει κεφτέδες, κλασικούς, χορτοφαγικούς με φακές, αρωματικά και μανιτάρια, κοτόπουλου, χοιρινούς, ό,τι τραβάει η όρεξή σου. Α και τους steak ‘n’ bacon. Αυτούς να πάρεις. Αμερικανιά (με την καλή την έννοια) χωρίς μπιφτεκοειδείς νοστιμιές και χωρίς σάντουιτς δεν νοείται. Όσο για τα δεύτερα ο λόγος για ψωμί με κεφτεδάκια (που λέγαμε πριν) μέσα ή για μπισκότα με γέμιση παγωτό (σάλια). Έχει όμως και τόσα άλλα στο μενού, από σούσι μέχρι ταμπουλέ. Η φάση είναι New York New York και δεν συμμαζεύεται. Είσαι στην Αγίας Ειρήνης (στο γνωστό ανακαινισμένο γκρι κτίριο) και νομίζεις πως είσαι σε γειτονιά του Μανχάταν. Το πάτωμα είναι industrial και το φωτιστικό με τις λάμπες φθορίου είναι το σήμα κατατεθέν του χώρου. Η Τζάνις Τζόπλιν και ο Κερτ Κομπέιν είναι ζωγραφισμένοι πάνω σε μία εντυπωσιακή πτυχωτή λαμαρίνα-τοίχο. Εδώ και ένα χρόνο είναι εκεί έτοιμο να σε κάνει να νιώσεις Αμερικάαανος, Αμερικάαανος, Αμερικάαανος… που λέει και το άσμα. Αμερικάνα για την ακρίβεια.

Βασιλικής 2, Πλατεία Αγίας Ειρήνης, τηλ.: 210 3211112

Ερνέστο Art Café

Δεν έχεις πιο Κούβα στην Αθήνα. Θα το κατάλαβες ήδη. Από το όνομα ντε. Ναι ο λόγος για τον Ερνέστο τον Τσε τον Γκεβάρα. Σύμβολο της επανάστασης. Θα τον δεις παντού εκεί. Σε φωτογραφίες στον τοίχο. Και όχι στη γνωστή παρακαλώ με το αστέρι και το μπερέ, που (κακώς) την έχεις συνηθίσει σε μπλουζάκι. Ένας χώρος γεμάτος με σπάνιες εικόνες του (και από την παιδική του ηλικία) και ατμόσφαιρα που θυμίζει Αβάνα και κόκκινα αστέρια. Έχουν κάνει και Κουβανοί κάποια events εδώ. Μπορεί να πετύχεις και μπάρμαν από την κουβανέζικη πρεσβεία να φτιάχνουν μοχίτο και να κερνάνε ρούμι. Έχει γίνει. Κατά τα άλλα πρόκειται για ένα μαγαζί με ήρεμη αύρα, που (αν είσαι και λίγο επαναστάτρια) μπορείς να συζητήσεις για τις ιδεολογικές σου ανησυχίες, να πιεις μπίρες αλλά και κορυφαία κρασιά από όλο τον κόσμο, αναλύοντας τα νέα σου με την παρέα, να νικήσεις στο τάβλι το αμόρε σου και όλα αυτά με έντονη την αίσθηση της γειτονιάς. Της κουβανέζικης σε συνδυασμό με τη νεοφιλαδελφειώτικη.

Προύσσης 9, Νέα Φιλαδέλφεια, τηλ.: 213 0033490

Bubbletale Tea Bar

 

Στο κέντρο της Αθήνας (και στην Καλλιθέα και στο Αιγάλεω πια) μπορείς να νιώσεις για λίγο Λονδρέζα. Oh yes, γιατί εδώ θα πιεις εξαιρετικό τσάι, όσο αντέχεις. Το κρύο έχει μπαλίτσες που θα λιώνουν στο στόμα σου και θα αλλάζουν τη γεύση του. Αλλά και το ζεστό, που σου συστήνω για τούτες τις κρύες χειμωνιάτικες μέρες, δεν είναι όπως το έχεις συνηθίσει. Το μαγαζί έχει εξειδίκευση στο εν λόγω ρόφημα, που πολύ της μόδας έχει γίνει τελευταία. Έχει κόκκινο decaf, με μπαχαρικά, μήλο-κανέλα και φρούτα του δάσους. Και δεν είναι μόνο το τσάι. Είναι και τα σούπερ γλυκά αλλά και όλη αυτή η παραμυθένια φάση που σε μεταφέρει σε λούνα παρκ, αγγλικό κατά προτίμηση ναι, από αυτά τα τεράστια με τα πολλά παιχνίδια που χάνεσαι μέσα τους. Πολύχρωμα σκηνικό, φωτιστικά-αερόστατα, θα πας με τις φίλες σου να κουτσομπολέψεις και να αισθανθείς πάλι πιτσιρίκα.

Αιόλου 17, Αθήνα, τηλ.: 210 3211080

Diver Beer Restaurant

Ε και που είσαι κοριτσάκι τι; Δεν σου αρέσουν οι μπίρες; Αν είσαι fan και θες να τις απολαύσεις χωρίς ντροπή σε ένα χώρο που θα σε ταξιδέψει προς Γερμανία μεριά, σε αυτό το μαγαζί να έρθεις. Κρυμμένη σε μία μικρή στοά στην Καλλιθέα αυτή η μπιραρία, όχι μόνο μαζεύει όλο τον καλό τον κόσμο (κοτζάμ Κραουνάκης πάει παιδιά), όχι μόνο γιορτάζει το Octoberfest (αυτό του Μονάχου ναι), αλλά έχει και ωραία live, όπως ας πούμε με Δημήτρη Πουλικάκο, αμέ. Με λίγα λόγια ροκάρει. Και σε μουσικές και σε φαγητό. Εδώ ήρθα με την τάξη των Γερμανικών για να προετοιμαστούμε για το πτυχίο με αυθεντικά γερμανικά λουκάνικα και άλλες νοστιμιές, που σε κάνουν να αναφωνείς Ich bin ein(e) Berliner(in). 

Δαβάκη 65, Καλλιθεά, τηλ.: 210 9530040

Matsuhisa Athens

 

Θεάρα σε θάλασσα και χρωματιστό ουρανό (βλ.Βουλιαγμένη) αλλά με ατμόσφαιρα και γεύσεις Άπω Ανατολής. Την ατάκα της Kate της Winslet (που ανέφερε κάποτε και ο φίλτατος Χρήστος στο Oneman) για το εστιατόριο δεν μπορώ να μην την αναφέρω κι εγώ. «Παράδεισος στη γη και σεξ πάνω στο πιάτο». Ε, αυτό είναι. Εσύ που είσαι λίγο πιο κυριλέ κορίτσι και σου αρέσει το σούσι, που έχεις τη φινέτσα μέσα σου ή που το αγαπημένο σου βιβλίο είναι το οι Αναμνήσεις μια Γκέισας, πρέπει να κατασκηνώσεις μόνιμα σε αυτό το (πολλών αστέρων) εστιατόριο. Το διαμάντι του Ιάπωνα σεφ Nobu Matsuhisa στον Αστέρα είναι ένα μικρό Τόκιο στα νότια της Αθήνας.

Απόλλωνος 40, Βουλιαγμένη, τηλ.: 210 8960510

Phileas Fogg

 

Τόση ώρα σου μιλάω για τα εξωτερικά, αλλά η αρχή για να φτάσεις κάπου (όπου) ποια είναι; Το ταξίδι, ναι. Και αυτός που το ξέρει καλύτερα από όλους είναι ο Phileas Fogg, καλά κατάλαβες ο ήρωας εκείνος του Ιουλίου Βερν από τον γύρο του κόσμο σε 80 μέρες. Ε το μαγαζί-αφιέρωμα σε αυτόν βρίσκεται στα Ιλίσια και εδώ θα έρθεις αν είσαι από αυτές που πιστεύουν ότι σημασία έχει το ταξίδι περισσότερο από τον προορισμό και άλλα τέτοια ποιητικά (αλλά ουσιαστικά κάποιες φορές). Αν θες να πας ρε παιδί μου παντού και πουθενά, να νιώσεις ταξιδιώτισσα και ταξιδεύτρια, τότε είσαι στο σωστό σημείο. Η διακόσμηση του χώρου (που συγκεντρώνει τάσεις από όλον τον κόσμο) και το γενικότερο feeling σε κάνουν να θες να αρπάξεις μια βαλίτσα και να φύγεις για το άγνωστο. Εκτός από τα διάφορα αντικείμενα τύπου μαξιλαράκια με ονόματα χωρών πάνω τους και τα διακοσμητικά-σουβενίρ από άλλους πολιτισμούς, έχει και μουσικές που θα σε πάνε σε μέρη μακρινά.

Λεωφόρος Παπάγου 106, Ζωγράφου, τηλ.: 210 7708899