ΕΞΟΔΟΣ

Τα νέα μαγαζιά στην Αθήνα που πρέπει να επισκεφτείς

Εγώ θα γράφω για μαγαζιά μέχρι να με βαρεθούν και να τα βαρεθώ και κάθε φορά που θα λέω πως δεν έχει μείνει κάτι για να γράψω γι' αυτό, θα ξεπροβάλλουν καινούρια. Γενικά η πόλη είναι γεμάτη. Αλλά ποτέ δεν είναι αρκετά γεμάτη για να μην χωράει άλλα. Άλλωστε, καλά τα στέκια, όμως την θέλεις και την αλλαγή σου.

Αυτά που θα σου γνωρίσω σε τούτο εδώ το άρθρο είναι στο Κέντρο, είναι σχετικά πρωτοεμφανιζόμενα κι όμως έχουν καταφέρει ήδη να κερδίσουν τις εντυπώσεις. Πάμε μία βόλτα (με τα πόδια ντε, κοντά είναι όλα).

Barrett

 

Σε ένα στενάκι στου Ψυρρή μερικοί φίλοι έχουν ανοίξει ένα πολύ ωραίο μαγαζί. Που έχει το πινκφλοϋντικό όνομα Barrett (του Syd ναι, ιδρυτικού μέλους των Pink Floyd) με tag απ’έξω αντί πινακίδας. Που παίζει από soul μέχρι κιθαριστικό ροκ και από old school ροκ εν ρολ μέχρι νέα ανεξάρτητη σκηνή (και από αυτή πολλά από ελληνικές μπάντες). Θα ακούσεις Nirvana και Mark Lanegan. Σίγουρα Father John Misty νωρίς και την υπερκομματάρα Henry Lee τις μικρές ώρες. Γενικά δίνουν πολύ σημασία στη μουσική εδώ. Και αυτό το λες καλό. Γιατί, αν μη τι άλλο, νομίζω ότι ένα από τα βασικά στοιχεία (ίσως το βασικότερο μαζί με τα ποτά) για να έχει επιτυχία ένα μπαρ είναι η καλή μουσική. Θα πιεις το δροσερό Baby Lemonade που είναι δικής τους έμπνευσης ή το ουίσκι σου (αν είσαι τέτοιο κορίτσι) με soundtrack το My mistakes were made for you και με Bowie και Motörhead (γιατί ειδικά για τον Lemmy το πήραν βαριά). Ένας χώρος με άποψη, με ωραίες παρουσίες, θα μπορούσε να αποτελέσει κινηματογραφικό σκηνικό για μία ταινία πόλης, θα μπορούσε να  γίνει και στέκι σου. Παίζουν και πολλοί ντιτζέι εδώ, όπως ας πούμε ο Αλέκος Σώρρος και ο Κωνσταντίνος ο Μπόλας. Ακόμη να φωτογραφηθείς κάτω από το φωτισμένο Cause we’ re the fishes; Aν ακόμη αναρωτιέσαι, είναι στίχος από το Terrapin του Barrett, τώρα που σου λύθηκαν οι απορίες, έλα.

Πρωτογένους 11, Ψυρρή, τηλ.: 210 3218373

Philos

 

Ήσυχο, περιποιημένο, καθαρό και στιλάτο. Ό,τι πρέπει για business meetings. Και για συναντήσεις που δεν είναι μόνο συναντήσεις αλλά είναι κυρίως συζητήσεις. Για να πιεις καφέ καλής ποιότητας. Μέχρι και ο ξένος τύπος μιλάει γι’ αυτό.

Σε ένα γαλλικό περιοδικό το πήρε το μάτι μας τελευταία, σαν μία από τις επιλογές για έξοδο στην Αθήνα. Μπορείς να αγοράσεις και ρούχα εδώ (στο κατάστημά του) αλλά και να δοκιμάσεις λαχταριστό brunch τα Σάββατα και τις Κυριακές. Το λέει και το όνομά του. Μπορεί να γίνει ο καλύτερός σου φίλος. Και θα τον βρεις σε ένα νεοκλασικό, που έχει ανακαινιστεί αλλά έχει παραμείνει όσο vintage χρειάζεται. Με την ξύλινη σκάλα του, τον μαρμάρινο νιπτήρα του, το μαντέμι του στην κουζίνα. Όπου ετοιμάζονται πράματα και θάματα. Αβγά, όπως και αν τα θελήσεις, μάτια, ποσέ, στραπατσάδα (με σύγκλινο Μάνης, μαστέλο Χίου και πολέντα). Και τάρτες αρμυρές και french sandwich με παστουρμά. Η φάση είναι ιντελεκτουέλ και αν είσαι κι εσύ, τότε πρέπει επειγόντως να ανακαλύψεις αυτόν τον χώρο. Θα φιλοξενήσει ακόμη και καλλιτεχνική έκθεση τον Μάρτιο για πρώτη φορά. Μην τη χάσεις.

Σόλωνος 32, Αθήνα, τηλ.: 210 3619163

Momo

 

Στην Κολοκοτρώνη, θα έχει πάρει το μάτι σας ένα μικρό γιαπωνέζικο. Είναι το Momo, που μετά την επιτυχία του στην πλατεία Εσπερίδων στην Γλυφάδα, κατέβηκε και Κέντρο. Το ασιατικό street food  που θα βρεις εδώ είναι ποιοτικό και περιλαμβάνει πολλά και διάφορα. Τι πικάντικα pop corn shrimps (ναι γαρίδες, yummy), τι κουνουπίδι τεμπούρα (που αυτό τώρα σίγουρα δεν σου γεμίζει το μάτι, αλλά πρέπει να το δοκιμάσεις για να αλλάξεις γνώμη μια για πάντα για το κουνουπίδι). Έχει και ρολά με ρύζι ατμού και καπνιστό σολομό, ένα πολύ νόστιμο τηγανητό κοτόπουλο, μοσχάρι yakiniku και πάπια με μία σάλτσα που της πάει πολύ, την hoisin sauce. Τώρα που είναι χειμώνας μπορείτε να απολαύσετε μία σούπα από αυτές τις τέλειες που φτιάχνει. Ζητήστε μία, άντε. Φάτε την κοιτώντας την τοιχογραφία με τις ασιατικές αγορές (και δεν εννοώ τον Nikkei). Κάνει και delivery, ε.

Κολοκοτρώνη 59 & Λιμπονά, Αθήνα, τηλ.: 210 3232222

Cinderella

 

Αν είσαι το κορίτσι της ντίσκο, τότε να ξέρεις πως εκτός από αυτές που ήδη έχεις επισκεφτεί, υπάρχει και μία νέα στην πόλη. Τη λένε Cinderella δηλαδή Σταχτοπούτα και αντί για κολοκύθα έχει ντισκομπάλα. Το γοβάκι πάλι δεν θα στο πρότεινα, γιατί λογικά εδώ θα θέλεις να χορέψεις μέχρι τελικής πτώσεως (και όχι κυριολεκτικής), οπότε βάλε καλύτερα flat. Είναι στο Κολωνάκι. Είναι exclusive, έχει χρυσοποίκιλτες κουρτίνες, πολύχρωμο dancefloor, τροπικά στοιχεία και σε γενικές γραμμές μιλάμε για ένα παλιομοδίτικο σκηνικό που ζωντανεύει τα 80s και δεν είναι τόπος φανταστικός, είναι κάτι σαν μηχανή του χρόνου στο Κέντρο της Αθήνα. Μια ιδέα του Γιάννη Μωράκη για να αφήσουμε στην άκρη τα κινητά και να γίνουμε party animals.

Λεβέντη 3, Κολωνάκι, τηλ.: 210 7222977

Ababa

 

Αν κάτι μου αρέσει πολύ στο Ababa είναι το χρώμα του. Τα χρώματά του για την ακρίβεια, γιατί είναι πολύχρωμο, έτσι όπως αρμόζει σε ένα καφέ, που θα μπορούσε να γίνει εύκολα αγαπημένο μου. Είναι το παιδί της ηθοποιού και συγγραφέως Κατερίνας Χατζηκυριάκου και του εικαστικού και ζωγράφου Δημήτρη Αστέριου και αδελφάκι του ομώνυμου μαγαζιού στα Χανιά, που ιδιοκτήτης του είναι ο Δημήτρης. Με αέρα από Κρήτη, με ζωγραφιές του Δημήτρη στους τοίχους του, με πράγματα και έπιπλα από την αγορά της Αβησσυνίας, αλλά ακόμη και από τα σκουπίδια, που τα επισκεύασαν και τα λούστραραν μόνοι τους. Δύο τόσο δημιουργικοί άνθρωποι δεν θα μπορούσαν παρά να φτιάξουν έναν όμορφο χώρο με απλά υλικά και εξαιρετικό γούστο. Εδώ θα δοκιμάσεις Μερκοζί, Τρόικα, Μνημόνιο 1, Μνημόνιο 2 και Χρεωκοπία. Όχι όχι δεν μιλάμε για πολιτική, αλλά για τα περίφημα κοκτέιλ του μαγαζιού, τα κοκτέιλ της κρίσης, που βασίζονται στη ρακή και το ούζο. Και για να μην το βαρεθείτε ποτέ, αλλάζει την διακόσμησή του ανάλογα με το αν παίζει κανένα πάρτι ή κάποιο άλλο event. Όπως, ας πούμε, το σκοινί με τα εσώρουχα που έβαλαν πρόσφατα για να δίνει μια κιτς πινελιά στη φάση. Χαρά, ιδέες και Κρήτη. Χμ, νομίζω μου ταιριάζει.

Τιμοθέου 3, Παγκράτι, τηλ.: 6945187807