LIFE

Melanie Gaydos: Ένα μοντέλο πολύ διαφορετικό από τα υπόλοιπα

H Melanie Gaydos είναι μια κοπέλα από την Αμερική που δηλώνει ηθοποιός και μοντέλο. Αν έχεις συνηθίσει στα πρότυπα ομορφιάς που προβάλλονται και προωθούνται παγκοσμίως από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, μη συνεχίσεις την ανάγνωση αυτού του κειμένου. Η Melanie πρόκειται να σε κάνει να αλλάξεις τον τρόπο που έβλεπες ως τώρα τους ανθρώπους.

Η αλήθεια είναι πως όταν λίγες μέρες πριν “έπεσα” πάνω στη Melanie ψάχνοντας στα διαδικτυακά μου στέκια, δεν ήμουν σίγουρη για τη γνώμη μου. Θεωρώ πως υπέβαλα τον εαυτό μου σ’ ένα μικρό τεστ μπαίνοντας στη διαδικασία να αποφασίσω τι πιστεύω για το κορίτσι αυτό. Όχι πως είχε ιδιαίτερη σημασία για κανέναν, αλλά είναι κάποια στιγμή σκληρό να συνειδητοποιείς πως πράγματι αυτό που τόσο καιρό κατακεραυνώνεις και στο οποίο αντιτάσσεσαι σθεναρά, σε έχει εν τέλει καταπιεί.

 

Οι επαγγελματικές φωτογραφίες μόδας, τα μοντέλα που περπατούν χιλιόμετρα πασαρέλας και βγάζουν εκατομμύρια, οι διαφημίσεις, τα videoclip, οι ταινίες, ο κόσμος όλος κυριαρχείται από τις διαστάσεις 90 – 60 – 90, τα σαρκώδη χείλη, τα αμυγδαλωτά μάτια και την καλοσχηματισμένη μύτη. Όσες προσπάθειες κι αν κάνει το διαφορετικό να κερδίσει μια θέση δίπλα στο “όμορφο” που αποδέχεται η κοινωνία, πάντα θα μένει με το ένα πόδι έξω από το πάπλωμα.

 

Κι ενώ τα μάτια μου προσπαθούσαν να συνηθίσουν στην εικόνα της Melanie Gaydos, η οποία ξεπερνά κάθε μορφή του όμορφου όπως το ξέρουμε, οι φωτογραφίες της με μετέφεραν σε ένα άλλο περιβάλλον όπου κατέληξα στο ότι η ομορφιά δε χρειάζεται να είναι γηίνη για να είναι αποδεκτή. Για την ακρίβεια δεν υπάρχει καν ανάγκη να γίνει αποδεκτή, εφόσον η ίδια η Melanie δε θα προτιμούσε να βρίσκεται σε κανένα άλλο σώμα, παρά στο δικό της, αν της δινόταν η ευκαιρία.

 

Πάσχει από μια ασθένεια που λέγεται Ectodermal Dysplasia και προσβάλλει τους πόρους, τις τρίχες, τα δόντια και τα νύχια. Έχει κάνει 30-40 εγχειρήσεις, ενώ σαν να μην έφταναν ολ’ αυτά έχει βιώσει αλκοολισμό και κακοποίηση μέσα στην οικογένειά της. melanie “To modelling είναι για μένα κάτι σαν ψυχοθεραπεία. Δεν ποζάρω για όλους. Διαλέγω μόνο τους φωτογράφους εκείνους που θα με αγγίξουν και θα θέλουν να με γνωρίσουν. Υπάρχουν πολλοί που με βλέπουν στα castings και αναρωτιούνται, “Τι είναι αυτό;”

 

Η Melanie θέλει να γίνει ένα διάσημο top model. Διαθέτει αξιοσημείωτη αυτοπεποίθηση και πιστεύει στον εαυτό της πολύ περισσότερο απ’ όσο όλες οι γυναίκες που δεν έχουν την ασθένειά της. melanie2 H Melanie θέλει οι φωτογραφίες της να λένε μια ιστορία. Προτιμά να εγείρει συναισθήματα στον θεατή, παρά να πουλήσει ρούχα και αυτό σίγουρα το καταφέρνει πολύ καλά, όπως βλέπετε.

melanie3 Με τον ίδιο τρόπο που θα προσέξει πολύ κανείς τις φωτογραφίες της, έτσι θέλει να παίρνουν και την ίδια στα σοβαρά ως μοντέλο. Παρολ’ αυτά όταν δοκίμασε γνωστούς οίκους μόδας, στέλνοντας το portfolio της, σχεδόν όλοι της απάντησαν πως “η εμφάνιση της θα ήταν πολύ μεγάλο ρίσκο”. Η Μelanie αποστομωτικά και εύλογα απάντησε “Αν δεν σκοπεύεις να πάρεις ρίσκα, τι δουλειά έχεις να ασχολείσαι με τη μόδα;”

 

Η λέξη “άσχημη” συνοδεύει κάθε φωτογραφία της που θα μοιραστεί κάποιος στα social media, όμως η Melanie ποτέ δεν είδε τον εαυτό της έτσι. Για κάποιους η εμφάνισή της είναι μια ευκαιρία να ξεχωρίσει, για άλλους να σοκάρει, ενώ για την ίδια είναι και η απάντησή της σε όλα εκείνα τα κορίτσια που εφησυχάζονται επειδή είναι απλά όμορφες.

 

Δε χρειάζεται να δει κανείς τη Melanie και να την αποκαλέσει “όμορφη”, δε νομίζω πως είναι αυτός και ο σκοπός της άλλωστε. Όταν όμως η ίδια η ζωή φτάνει να σε σοκάρει ή να σε αηδιάζει, το πρόβλημα δεν είναι της Melanie, είναι δικό σου, δικό μου και των υπολοίπων εκεί έξω. Οι φωτογραφίες της σίγουρα σου μένουν στο μυαλό, μάλλον πολύ περισσότερο από την τελευταία φωτογράφιση των μοντέλων της Victoria Secret. Για άλλους λόγους ίσως, αλλά το αποτέλεσμα έχει σημασία. Είναι το διαφορετικό αυτό που αξίζει να κοιτάζει κανείς, κι όχι αυτό που έτυχε να γεννηθεί κοινωνικά και συμβατικά “όμορφο”.