ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

Πως θα κάνεις τον σκύλο σου πιο κοινωνικό

Το Doggrin, η πρώτη σύγχρονη online υπηρεσία για να βρεις ταίρι στο σκύλο σου, ξέρει πολύ καλά από σχέσεις μεταξύ τετράποδων. Έτσι, σου δίνει μερικές συμβουλές για να κάνεις τον σκύλο σου πιο κοινωνικό.

Θέλεις ο σκύλος σου να τα πάει καλά με άλλους σκύλους; Θέλεις να βγαίνετε βόλτες και να μην φοβάσαι για την συμπεριφορά του? Ακόμα και μέσα στο σπίτι να μην αντιδρά άσχημα στην παρουσία φίλων σου ή άλλων ζώων;  Τότε θα πρέπει να τον βοηθήσεις να κοινωνικοποιηθεί άμεσα!

Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες σκυλιών ξέρουν ότι η καλύτερη στιγμή για να κοινωνικοποιηθεί το κουτάβι τους είναι η περίοδος μεταξύ 3-12εβδομάδες. Μετά την 12η εβδομάδα το κουτάβι είναι περισσότερο διστακτικό και επιφυλακτικό προς οτιδήποτε δεν έχει έρθει καθόλου σ’ επαφή, προς οτιδήποτε δεν έχει γνωρίσει. 

Εμείς βρήκαμε ορισμένα tips που θα βοηθήσουν εσένα και τον σκύλο σου ώστε να κοινωνικοποιηθεί άμεσα.

– Περπατήστε καθημερινά με τον σκύλο σας. Βρες μέρη φιλικά για εκείνον (πάρκα, πλατείες, χώρους ειδικά διαμορφωμένους για σκύλους) σύστησε τον στ’ άλλα σκυλάκια, κοινωνικοποιήσου και εσύ μαζί του. Κάνε τον να νιώσει ασφάλεια και ότι δεν κινδυνεύει κανείς από τους δυο σας. Μπορείς να απευθυνθείς στο Doggrin.gr ώστε να βρεις απλά μια παρέα για τις βόλτες σας.

– Πήγαινε το κουτάβι σου σε πολλά, διαφορετικά μέρη. Βεβαιώσου ότι θα το εξοικειώσεις με το νερό και θα βρέξεις τα πόδια του, για να μην του προκληθεί φόβος για το νερό.

– Δείξε του πράγματα όπως μπαλόνια, λουλούδια, πλυντήριο, πιστολάκι μαλλιών, σκάλες, ασανσέρ, γάτες, κουδούνια.

– Γνώρισέ του άντρες, γυναίκες ,παιδιά (από βρέφη έως εφήβους) ,ηλικιωμένους. Ψηλούς ανθρώπους, κοντούς, με μουστάκι, με μούσι, με γυαλιά, με καπέλα, με κράνη. Ανθρώπους που αγαπάνε τα σκυλιά αλλά και εκείνους που τα φοβούνται, γιατί οι τελευταίοι έχουν εντελώς διαφορετική γλώσσα σώματος από τους πρώτους. Ένας ενήλικος σκύλος που δεν έχει γνωρίσει το πώς κινείται ένας φοβισμένος άνθρωπος από μικρός, μπορεί να εκλάβει τις κινήσεις του ως επιθετική διάθεση και να εκδηλώσει επιθετικότητα προς αυτόν.

– Ελάτε σε επαφή με σκύλους από διαφορετικές ράτσες , ημίαιμους και καθαρόαιμους .Προσοχή εάν θέλουμε να γνωρίσουμε ένα μικρόσωμο σκυλάκι (Μαλτέζ, κανίς, Γιόρκσαϊρ τεριέ) με κάποιο μεγαλόσωμο (Γερμανικό ποιμενικό, Ροτβάϊλερ, Δαλματίας) πρέπει το μεγαλόσωμο να είναι άριστα κοινωνικοποιημένο και ήρεμο για να μην τρομάξει το μικρότερο σκυλάκι.

– Αφήστε το κουτάβι να ”ηγείται”. Είναι καλό να αφήσετε το σκύλο ή το κουτάβι σας να ορίσει το ρυθμό με τον οποίο θα χαιρετά και θα γνωρίζει άλλα ζώα/νέες καταστάσεις. Μην το πιέζετε, γιατί θα έχετε το αντίθετο αποτέλεσμα και τραυματικές εμπειρίες για το ζώο.

– Μην αναγκάζετε το σκύλο να έρθει σε επαφή με άνθρωπο ή σκύλο αν δείχνει ότι φοβάται ή δεν θέλει.

Και μην ξεχνάτε πως η εντατική κοινωνικοποίηση είναι πολύ σημαντική καθώς βοηθά στη δημιουργία ενός σκύλου-σύντροφου με αυτοπεποίθηση και καλή συμπεριφορά.

Διαβάστε ακόμα στο Doggrin.gr:

Σκύλος και αυτοκίνητο!

Ο σκύλος σας μασουλά αντικείμενα που δεν πρέπει?