LIFE

12 πράγματα που δεν είχες φανταστεί ότι μπαίνουν στο πλυντήριο ρούχων

Μπορεί να βαριόμαστε φριχτά να βάλουμε πλυντήριο (γιατί ξέρουμε ότι αυτό που ακολουθεί μετά είναι το κουραστικό και πάρα πολύ βαρετό σιδέρωμα) υπάρχουν όμως κάποια πράγματα (εκτός από τα ρούχα μας) που πρέπει να πλένονται τακτικά γιατί μαζεύουν ακάρεα, μούχλα και άλλα αηδιαστικά πράγματα με τα οποία ερχόμαστε καθημερινά σε επαφή.

Αν λοιπόν δεν ξέρεις από που να ξεκινήσεις και τι να βάλεις πρώτα στον κάδο, διάβασε την παρακάτω λίστα και θα βρεις πράγματα που δεν είχες σκεφτεί ότι μπορείς να τα πλύνεις στο πλυντήριο.

1. Λούτρινα αρκουδάκια

Τα λούτρινα που έχεις στο δωμάτιο μαζεύουν πάρα πολύ σκόνη, την οποία και αναπνέεις καθημερινά (ίου) και για αυτό πρέπει να τα τινάζεις και να τα πλένεις συχνά. Τοποθέτησε τα σε μια ειδική τσάντα πλυντηρίου (για να μην χαλάσουν) και επίλεξε το πρόγραμμα με κρύο νερό και όχι με ζεστό, πέρασέ τα και δεύτερη φορά από το πρόγραμμα που ξεπλένει και tadaaah.

2. Σφουγγαρίστρα

Οι περισσότερες σφουγγαρίστρες (όπως και τα πανάκια που ξεσκονίζεις) μπαίνουν στο πλυντήριο, αλλά πριν βάλεις τη δική σου στον κάδο τσέκαρε αν έχει ταμπέλα που το λέει. Μπορείς να την πλύνεις στους 30 ή και στους 40 βαθμούς, αλλά προσοχή ΠΟΤΕ με ρούχα στον ίδιο κάδο.

3. Γάντια φούρνου

Αφού πλένεις τις πετσέτες της κουζίνας γιατί να μην πλύνεις και τα γάντια που χρησιμοποιείς όταν πιάνεις ταψιά και κατσαρόλες; Μπορεί να μην λερώνονται τόσο συχνά, αλλά καλό είναι να τα φρεσκάρεις 1,2 φορές το μήνα- ανάλογα πάντα πόσο τα χρησιμοποιείς.

4. Jockey καπέλα

Ειδικά το καλοκαίρι τα καπέλα jockey λερώνονται από τον ιδρώτα μας αλλά και πάλι το εσωτερικό τους γεμίζει με νεκρά κύτταρα και ό,τι άλλο κάθεται πάνω στα μαλλιά μας, για αυτό (για να μην μυρίζουν) να τα βάζεις στο πλυντήριο στην πλύση με κρύο νερό και θα γίνουν καινούρια.

5. Sneakers

Στηρίζω πολύ το concept του βρώμικου παπουτσιού, αλλά κάποια ζευγάρια είναι πιο όμορφα όταν είναι πεντακάθαρα. Αν θέλεις να τα πλύνεις, βγάζεις τα κορδόνια, τα βάζεις σε ειδική θήκη (ή και σε μια παλιά μαξιλαροθήκη), ρίχνεις λίγο ξύδι στον κάδο για να εξουδετερώσει τυχόν μυρωδιές και τα πλένεις στο πρόγραμμα με κρύο νερό.

6. Μικρά παιχνίδια

Τουβλάκια, τα παιχνίδια του μπάνιου ή οι φιγούρες που έχουν λερωθεί μπορούν να πλυθούν σε ένα ελαφρύ πρόγραμμα χωρίς πολλές στροφές και με κρύο νερό πάντα. Τοποθέτησε τα όλα σε μια ειδική θήκη και θα γίνουν σαν καινούρια.

7. Μαξιλάρια

Δεν αρκεί μόνο το τίναγμα για να καθαρίσει ένα μαξιλάρι. Τα νεκρά κύτταρα και ο ιδρώτας μένουν μέσα του και δημιουργούν βακτήρια που δεν είναι καλά για τον οργανισμό σου. Τοποθέτησε 2- 2 τα μαξιλάρια στον κάδο και διάλεξε ένα ελαφρύ πρόγραμμα με κρύο νερό, στη συνέχεια πέρασέ τα δύο φορές από το πρόγραμμα του ξεπλύματος και του στυψίματος για να βεβαιωθείς ότι έχει φύγει τελείως το σαπούνι.

8. Κουρτίνα μπάνιου

Πριν πετάξεις την κουρτίνα του μπάνιου γιατί σε αηδιάζει η μούχλα που έχει πιάσει στο κάτω μέρος της, τσέκαρε την ταμπέλα της- αν λέει ότι πλένεται μπορείς άνετα να την βάλεις στο πλυντήριο, μαζί με τις πετσέτες για να την φρεσκάρεις.

9. Σακίδιο

Το ακουμπάς στο πάτωμα του γραφείου, στην άδεια θέση του λεωφορείου και στο πάτωμα του μπαρ όταν βγαίνεις μετά τη δουλειά. Συγχαρητήρια, έχεις ένα σακίδιο γεμάτο μικρόβια- αν θέλεις να τα ξεφορτωθείς, άδειασε τα τσεπάκια, τίναξέ το καλά και βάλτο στον κάδο για να πλυθεί σε ελαφρύ πρόγραμμα με κρύο νερό.

10. Xαλάκι της γιόγκα

Αν δεν σου απαγορεύει η ταμπέλα του χαλιού το πλυντήριο μπορείς άνετα να το συμπεριλάβεις στην επόμενη πλύση σου. Φρόντισε να το κάνεις 1 φορά το μήνα (αν κάνεις 4 φορές την εβδομάδα γιόγκα) αλλά χωρίς δυνατό απορρυπαντικό.

11. Tobe bag

Για τους ίδιους λόγους που θα πλύνεις το σακίδιο πρέπει να ρίξεις στον κάδο και την tote!

12. Κρεβάτι σκύλου/ γάτας

Τα σεντόνια σου τα πλένεις σωστά; Άρα γιατί να μην πλύνεις και το κρεβάτι του σκύλου σου; Τσέκαρε την ταμπέλα και ακολούθησε τις οδηγίες πλύσης για να το φρεσκάρεις χωρίς να το χαλάσεις.