ΣΧΕΣΕΙΣ

15 πράγματα που δεν πρέπει να πεις ποτέ στον σύντροφό σου

Οι σχέσεις είναι δύσκολες, κυρίως γιατί χρειάζονται καθημερινή δουλειά και φροντίδα. Όσο και να αγαπάς ή να ποθείς τον σύντροφό σου είναι πολλές οι φορές που νιώθεις να πνίγεσαι κάτι που οδηγεί σε τσακωμούς.

Όταν, λοιπόν, φτάνετε σε αυτό το σημείο πρέπει να προσέξετε πολύ καλά και οι δύο τι φράσεις θα χρησιμοποιήσετε καθώς μια λάθος επιλογή μπορεί να οδηγήσει σε άσχημα αποτελέσματα που θα πληγώσουν και τους δύο. Παρακάτω θα βρεις μερικές από αυτές τις ‘τζιζ’ εκφράσεις που δεν πρέπει να πεις ποτέ στον σύντροφό σου (ακόμα και εκτός τσακωμού, ε;)

– ”Είσαι τόσο χαζός”

Όσο και να σου έχει σπάσει τα νεύρα δεν πρέπει ποτέ να πεις τον σύντροφό σου χαζός. Όταν προσβάλλεις την εξυπνάδα ενός ατόμου τον πληγώνεις και του ρίχνεις απίστευτα το ηθικό, plus αυτή η κουβέντα δεν πρόκειται να διευκολύνει την κατάσταση.

– ”Είσαι τρελός”

Όταν πεις κάτι τέτοιο στον σύντροφό σου αυτομάτως δείχνεις ότι δεν τον σέβεσαι καθόλου και δεν σε ενδιαφέρει η άποψή του καθόλου. Δεν υπονοείς απλά ότι είναι γελοίος, αλλά ότι τα συναισθήματα που σου εξέφρασε είναι παράλογα, κάτι που μπορεί να τον κάνει να κλειστεί στον εαυτό του και να σταματήσει να επικοινωνεί ό,τι αισθάνεται.

– ”Πώς είσαι έτσι”;

Ποτέ, ΠΟΤΕ δεν ασκούμε αρνητική κριτική στον σύντροφό μας. Τελεία. Αν έχεις να πεις κάτι φρόντισε να είναι κάποιο εποικοδομητικό σχόλιο και όχι κάποια κακία που θα πληγώσει τον άνθρωπο που έχεις δίπλα σου.

– ”Πάντα ήσουν τόσο μ…”

Προφανώς και μπορείς να εκφράσεις τα συναισθήματά σου στον σύντροφό σου αλλά ποτέ δεν πρέπει να κριτικάρεις αρνητικά τον χαρακτήρα του ή να τον βρίσεις γιατί τον πληγώνεις και μια τέτοια συμπεριφορά δεν θα τον κάνει να σκεφτεί γιατί συμπεριφέρεσαι έτσι- είναι πολύ πιο πιθανό να σου απαντήσει κάτι εξίσου προσβλητικό και κάπως έτσι ξεκινάει ένας φαύλος κύκλος.

– ”Μακάρι να μπορούσες να μου αγοράσεις το …”

Αυτή η φράση, εκτός του ότι σε κάνει να φαίνεσαι ρηχός άνθρωπος, κάνει και τον άλλον να αισθάνεται φοβερά άβολα και άσχημα που δεν μπορεί να σου πάρει το δώρο που θέλεις.

– ”Θα κάνω ό,τι θέλεις”

Το να κάνεις συμφωνίες με τον σύντροφό σου δεν είναι καλό για τη σχέση σας, γιατί έτσι και εσύ θα καταλήξεις να κάνεις πράγματα που ενδεχομένως δεν σου αρέσουν.

– ”Υπερβάλλεις, δεν έγινε και κάτι”

Οποιαδήποτε δήλωση που μειώνει τα συναισθήματα του άλλου μπορεί να έχει άσχημες επιπτώσεις στην ψυχολογία του γιατί αυτομάτως τον κάνεις να αισθάνεται λίγος και ότι δεν έχει καμία σημασία το πως αισθάνεται.

– ”Εσύ φταις για όλα”

Ακόμα και να φταίει όντως σε κάτι, σίγουρα το φταίξιμο δεν είναι αποκλειστικά του συντρόφου σου- it takes two to tango που λένε και στο χωριό μου. Για αυτό καθίστε σαν μεγάλα παιδιά που είστε και μιλήστε για το πρόβλημα που έχετε αντί να κατηγορείτε ο ένας τον άλλον.

– ”Σκάσε”

Αυτή η φράση είναι φοβερά αγενής και δεν πρέπει να την λέμε γενικότερα- ειδικά στον σύντροφό μας, γιατί δείχνει ότι δεν σεβόμαστε καθόλου ούτε αυτόν ούτε τη σχέση που έχουμε. Επίσης αυτό δείχνει ξεκάθαρα ότι δεν είσαι έτοιμης για μια ώριμη και ειλικρινή σχέση.

– ”Σε μισώ”

Νομίζω δεν χρειάζεται να εξηγήσω γιατί δεν πρέπει να πεις στον άλλον όταν τσακώνεστε ότι τον μισείς- εκτός αν όντως τον μισείς, τότε οκ πες το να βγει από μέσα σου και χώρισέ τον αφού σε κάνει να αισθάνεσαι έτσι. Από τη στιγμή όμως που είσαι σε μια σχέση που θέλεις, το να πεις αυτό το πράγμα στον σύντροφό σου είναι καταστροφικό γιατί αυτή η κουβέντα θα τον στοιχειώνει για πολύ καιρό και θα κάνει κακό στη σχέση σας.

– ”Γίνεται πάντα το δικό σου”

Οι λέξεις ‘πάντα’ και ‘ποτέ’ είναι πολύ απόλυτες και καλό είναι να τις αποφεύγεις στις συζητήσεις σας γιατί έτσι δεν αφήνεις το περιθώριο στον άλλο για να διαπραγματευτεί αυτό που σου ζητάει. Επίσης τον βάζεις σε αμυντική θέση όποτε αντί να έχετε μια εποικοδομητική συζήτηση καταλήγετε να μαλώνετε για το ποιος θα κάνει αυτό που θέλει.

– ”Δεν σου λέω σ’αγαπώ αλλά ξέρεις ότι ισχύει”

Δεν είπαμε να λες κάθε μέρα σ’αγαπώ στον άλλον αλλά το να μην το λες καθόλου είναι το ίδιο κακό. Είναι ωραίο να θυμίζεις στον σύντροφό σου ότι τον αγαπάς και ότι είσαι εκεί για αυτόν, ό,τι και αν χρειαστεί. Εξάλλου δεν θα ήθελες να κάνει το ίδιο και για σένα;

– ”Πρέπει να ξέρεις πως αισθάνομαι”

Μην προϋποθέτεις ότι ο σύντροφός σου γνωρίζει ακριβώς τα συναισθήματά σου και επίσης μην του λες ότι πρέπει να το γνωρίζει. Άλλο το πρέπει άλλο το θέλω να γνωρίζεις πως αισθάνομαι. Εξήγησέ του τι είναι αυτό που σε ενοχλεί και μην μουτρώνεις κάθε φορά που σε ρωτάει τι έχεις, γιατί αυτό δεν θα σας βγάλει πουθενά.

– ”Το σεξ με τον πρώην μου ήταν καλύτερο”

Αν ξεστομίσεις αυτή την κουβέντα να ξέρεις ότι δεν υπάρχει γυρισμός- πάει, πέταξε το πουλάκι, του κατέστρεψες την ψυχολογία και δεν υπάρχει τίποτα που μπορεί να διορθώσει την κατάσταση. Σκέψου μόνο πως θα αντιδρούσες εσύ αν άκουγες αυτή την ατάκα; Όχι και τόσο καλά ε;

– ”Δεν μπορώ να ζήσω μακριά σου”

Καλό το ‘I can’t live, if living is without you’ της Mariah, δεν λέω, αλλά αν το σκεφτείς λίγο θα δεις πόσο παράλογη φράση είναι και θα καταλάβεις γιατί δεν πρέπει να την πεις ποτέ στον σύντροφό σου. Εκτός του ότι σε κάνει να δείχνεις αδύναμη, φαίνεσαι απεγνωσμένη και εξαρτημένη από τον άνθρωπο που έχεις δίπλα σου και μια υγιή σχέση δεν θα έπρεπε να σε κάνει να αισθάνεσαι έτσι.