ΣΧΕΣΕΙΣ

“Η εμπειρία μου σε μία εφαρμογή γνωριμιών”

Και εκεί που έχεις την ησυχία σου γενικώς, κάνεις ένα πείραμα. Δημιουργείς προφίλ σε εφαρμογή γνωριμιών. Την πάτησες. Τα μηνύματα σκάνε σωρηδόν. Φρόντισε κακομοίρα μου να απενεργοποιήσεις τις ειδοποιήσεις γιατί θα πετάγεσαι κάθε 10 δευτερόλεπτα. Το λένε Badoo και είναι παντού.

Και το πείραμα ξεκινάει. Τι στο καλό γίνεται εκεί μέσα; Θα το μάθω σύντομα. Για αρχή, πρέπει να βάλω μία φωτογραφία, όχι της Σαρλίζ Θίρον, δική μου. Και αντί για Μαρία, ας δηλώσω Μαίρη (όχι ότι αλλάζουν πολλά, αλλά ας περισώσουμε και τίποτα, οϊμέ). Ηλικία, φύλο, τι ψάχνεις (τίποτα, αλλά πρέπει να το δηλώσω, μάλιστα). Καινούριους φίλους, chat ή dating. Επιλέγω το πρώτο, μου κάνει πιο νορμάλ. Από τώρα σου λέω πως όλα τούτα είναι για τα μάτια του κόσμου. Όλοι μπαίνουν για να φλερτάρουν (και αυτό είναι μόνο η light εκδοχή). Πιστοποιείς τον λογαριασμό σου μέσω Facebook ή μέσω κινητού ή και με τους δύο τρόπους, ώστε να μιλάς και πρώτη (λέμε τώρα). Α ναι, κάπου εδώ είναι που σε βρίσκει κάποιος φίλος σου από το Facebook που έχει επίσης Badoo.

Και τώρα ξανά στα μηνύματα. ΠΟΛΛΑ. Ξεκινάνε με ένα γεια σου όμορφη ή με ένα την Μόνικα την Μπελούτσι τι την έχεις , (δεν θα με ρίξεις έτσι, το ξέρεις, σωστά;).

Μπορούν να γράψουν μόνο δύο φορές από τη στιγμή που δεν απαντάει η άλλη. Ευτυχώς. Σε κάποιες περιπτώσεις την πρώτη σου λένε τι ωραία που είσαι και την δεύτερη, αφού το μήνυμά τους διαβαστεί (κάτι σαν το φεϊσμπουκικό seen) και δεν υπάρξει ανταπόκριση, είσαι ξαφνικά μπάζο. Μπορείς ακόμη και να τους μπλοκάρεις ή να τους αναφέρεις αν κάτι σε ενοχλήσει. Αν θα χρειαστεί; Πιθανόν. Εκτός αν σου αρέσει να σου μιλάνε σαν να κάνατε άγριο σεξ χρόνια κι έχετε οικειότητα. Δεν σου αρέσει. Στα λόγια μου έρχεσαι.

Αλλά δεν είναι και όλα τόσο χάλια. Έχω και περιστατικό γνωστού μου ανθρώπου που έχει κάνει σχέση, ΣΧΕΣΗ ναι, από το Badoo. Και λες τι τύχη και μπράβο τα παιδιά και ουάου πόσο έχουμε προχωρήσει, πόσο hi-tech, αλλά μετά αμφιταλαντεύεσαι και λες πόσο αποξενωμένοι ουσιαστικά είμαστε από κοντά και αρχίζεις και φιλοσοφείς και τέτοια. Από την άλλη ακούς πως οι εφαρμογές όπως του λόγου της, δεν έχουν ανοίξει μόνο σπίτια, τα έχουν κλείσει κιόλας. Άμα ο άλλος ξεκινάει γράφοντάς σου, γεια, δεν θέλω γνωριμία, είμαι σε σχέση, μπορούμε όμως να μιλήσουμε, καταλαβαίνεις τι εννοώ κλείσιμο σπιτιού.

Όμως εντάξει, κακά τα ψέματα, δεν γίνονται μόνο γνωριμίες εδώ μέσα. Γίνεται και cyber sex. Πολύ. Πολλοί δεν χάνουν χρόνο και σε βάζουν στο κλίμα από το πρώτο μήνυμα (wtf).

Υπάρχουν και όμορφα αγόρια δεν λέω, υπάρχουν όμως και κάποιοι που δεν θα ήθελες ούτε να σε βλέπουν. Υπάρχει ρύθμιση και γι’ αυτό, θαρρώ. Δηλαδή επιλέγεις να έχουν πρόσβαση στο προφίλ σου αυτοί που τους έχεις επισκεφτεί εσύ πρώτα (και άρα πιστεύουν πως έχουν κάποιο λόγο για να σου μιλήσουν, το πιθανότερο είναι πως καλά πιστεύουν, εκτός αν είχες μπει στο προφίλ τους μόνο και μόνο από περιέργεια, γι’ αυτό γενικά να είσαι προσεκτική στις κινήσεις σου). Άσε που αν κάποιος σου φανεί καλός μπορείς να τον προσθέσεις στα αγαπημένα για να τον βρεις μετά ή να του κάνεις like, ώστε να δεις αν θα σου κάνει κι εκείνος και τελικά να σου έρθει ειδοποίηση ότι έχετε αμοιβαία έλξη. Μπορείς να προσθέσεις τα ενδιαφέροντά σου ή την εργασία σου (που σιγά μην είναι και αλήθεια). Ξέχασα να σου πω ότι έχεις δηλώσει την περιοχή σου και σε δείχνει σε άτομα που έχουν δηλώσει την ίδια περιοχή. Επιλέγεις τις ηλικίες που στοχεύεις και γενικά όλα είναι νοικοκυρεμένα, ώστε να βρεις το σαϊμπερσεξικό σου ταίρι ή τον άντρα της ζωής σου.

Ήθελα να είμαι αντικειμενική. Τώρα θα είμαι υποκειμενική. Σαν την γνωριμία από κοντά δεν έχει. Βγείτε στους δρόμους, στα μπαρ, στα καφέ, στις πλατείες, ο έρωτας είναι (και) εκεί.