ΜΗΤΡΟΤΗΤΑ

20 συμβουλές για να είσαι κυρία με το παιδί σου και στην παραλία

Πολλές φορές κι εγώ το παθαίνω. Δεν μπορώ να αντισταθώ στα κουβαδάκια - πυργάκια, στα καβουράκια, τις χελωνίτσες, τα ψαράκια, τα πλαστικά φουσκωτά, τα φουσκωτά κροκοδειλάκια, τις πολύχρωμες μπάλες, τις χρωματιστές ρακέτες…

Είναι πολλά τα παιχνίδια που μπορείς να πάρεις στην παραλία, αλλά είναι ακόμα περισσότερα αυτά που μπορείς να παίξεις με το παιδί σου στη παραλία. Ακολούθησε τις παρακάτω συμβουλές έτσι ώστε να μην είσαι κι εσύ μην από τις οικογένειες που μόλις φτάνει στην παραλία οι άλλοι γυρίζουν και λένε: Ωχ, οικογένεια με παιδιά. Ήταν ανάγκη να έρθουν εδώ;

1. Ντύσε το παιδί σου ωραία, μην ξεχάσεις τα γυαλιά, το καπέλο και το αντηλιακό. Γιατί όχι να τα βάλει το παιδί στη δική του τσάντα; Να είναι ανεξάρτητο. Να βάλει μέσα και κάτι δικό του; Πρέπει όλα να του τα κουβαλάς εσύ;

 

2. Φόρεσε μαγιό και κάποιο πανωφόρι που να είναι το σωστό size. Τώρα μάνα με μαγιό που φαίνεται ο μισός ποπός πάει; Θα μου πεις γιατί δεν πάει. Γιατί κάποια στιγμή  θα σκύψεις να το σηκώσεις! Γι αυτό κυρία μου! Μην ξεχάσεις το καπέλο και τα γυαλιά σου κι εσύ. Ναι, σαγιονάρες θα βάλεις. Τακούνι; Όχι, ζαμέ. Ποτέ. Φόρμα; Γιατί θα κοιμηθείς εκεί το βράδυ;

3. Δεν χρειάζεται στην παραλία να κουβαλήσετε όλα τα παιχνίδια που έχετε στο σπίτι. Λίγα παιχνίδια θαλάσσης αρκούν. Δεν είναι απαραίτητο να κουβαλήσεις όλο το Τζάμπο στην ακτή. Άφησε το παιδί να ευχαριστηθεί την άμμο. Να βάλει τα χέρια του να φτιάξει ένα πύργο. Να χρησιμοποιήσει φύκια, κοχύλια και βοτσαλάκια.

4. Μην χρησιμοποιείτε παραπάνω από τις ξαπλώστρες που χρειάζεστε. Συνήθως κάθεστε σε μία ο καθένας και οι υπόλοιπες χρησιμεύουν για να ακουμπήσετε παιχνίδια, ρούχα, φαγητό και όλα όσα κουβαλάτε από το σπίτι. Τα είπαμε, δεν κάνουμε μετακόμιση στην παραλία. Για ένα μπανάκι πάμε!

 

5. Φτιάχνει ο γιος σου ένα ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ πύργο από άμμο. Μπράβο. Ούτε χρειάζεται να το μάθει όλη η πλαζ, ούτε είναι απαραίτητο να κάνεις σαν τρελός παπαράτσι βγάζοντας πολλαπλές φωτογραφίες με το κινητό ή την τάμπλετ, ούτε είναι σικ να τον στήνεις δίπλα και να ποζάρει με το ανδραγάθημα του για ώρες. Ναι, να βγάλεις μία φωτογραφία, αλλά διακριτικά. Κι άλλοι έχτισαν παλάτια στην άμμο και δεν έκαναν έτσι!

 

6. Ε, θα μπει στη θάλασσα, δεν θα μπει; Κολύμπι ξέρει; Τώρα το θυμήθηκες να ανησυχήσεις; Όλο τον χειμώνα γιατί δεν το πήγαινες το παιδί στο κολυμβητήριο; Μπρατσάκια, κουλούρες και μπλούζες – σωσίβια καλά είναι, αλλά καλύτερα να κάτσεις δίπλα του και μαζί με το παιχνίδι να του μάθεις και δυο απλωτές. Ή πώς να κουνάει τα ποδαράκια. Προς Θεού! Να είσαι κι εσύ μέσα στο νερό. Θα το αναφέρω κι ας είναι κλισέ. Θέλεις να γίνεις κι εσύ μια μάνα, Γιωργάκηηηη όχι στα βαθιά παιδί μου; Ε; Πες; Θες;

 

7. Καίει ο ήλιος κι εσύ ανησυχείς. Μην χρησιμοποιείς αντηλιακό πάνω στο αντηλιακό. Φόρεσε στο παιδί τα ειδικά μαγιό μπλουζάκια ή one piece. Και θα παίξει και δεν θα γίνει κάρβουνο.

8. Η Θάλασσα ανοίγει την όρεξη. Το ξέρω. Πρέπει να έχεις κάτι μαζί σου να φάει το παιδί. Ένα φρούτο ή ένα μπολάκι με φαγητό. Ολόκληρο ψυγείο δεν χρειάζεται. Μικρές ποσότητες. Δεν σου ανήκει όλη η παραλία ώστε να φτιάξεις την δική σου κουζίνα. Τάισε το παιδί κάτω από την ομπρέλα σου ή αν τρώει μόνο του κάλεσε το στον ίδιο χώρο για λίγο να φάει. Τρως εσύ κεφτεδάκια στην παραλία; Το παιδί γιατί να φάει; Πώς θα παίξει μετά; Προς Θεού, μην τα “μπουκώνεις” τα παιδιά. Λίγο φαγητό στην παραλία. Εκτός κι αν πίστεψες ποτέ ότι θα περιμένει 3 ώρες να βουτήξει.

9. Ο ήλιος είναι κουραστικός για τα παιδιά. Αυτά ξεχνούν να πίνουν νερό, αλλά όχι εσείς. Νερό και χυμούς χωρίς ζάχαρη για τα παιδιά στην παραλία έχει πάντα φροντίσει η καλή μαμά να έχει μαζί της.

10. Βλέπεις ότι το παιδί τρέχει επικίνδυνα προς το νερό. Σηκώνεσαι. Παρατηρείς σε ετοιμότητα. Δεν μιλάς καθόλου. Αν βάλει νερό στο κουβαδάκι και μετά γυρίσει στην κατασκευή του false alarm. Αν συνεχίσει να κινείται προς το νερό και δεν κολυμπάει καλά πηγαίνεις τρέχοντας από πίσω. Όχι. Δεν φωνάζεις όσο τρέχεις. Απλά τρέχεις κοντά του.

 

11. Κάποια άλλη κυρία ή κύριος που δεν έχει παιδί ξαπλώνει στην παραλία. Κάνει ηλιοθεραπεία. Διαβάζει. Κοιμάται στην παραλία. Το παιδί σου περνάει δίπλα του συνεχώς. Πετάει άμμο, πετάει νερά, τον πατάει. Κι εσύ δεν ένιωθες το ίδιο όταν δεν είχες παιδί; Δεν ήθελες κανένας να σε ενοχλεί. Εξήγησε στο παιδί ότι πρέπει να παίξει λίγο πιο μακριά ή να προσέχει να μην ενοχλεί όσους ξεκουράζονται στην ξαπλώστρα τους. Αν δεν το καταλάβει, βρες του εσύ άλλο σημείο να παίξει.

12. Θέλει το παιδί σας να μάθει ρακέτες στην παραλία; Αδύνατον. Δεν μας φτάνουν τα όσα έχουν γραφτεί εναντίον όλων για τις ρακέτες στην παραλία, θα βάλουμε και τα παιδιά σε αυτόν τον πόλεμο; Όχι. Εκτός κι αν η παραλία που έχετε πάει, έχει ειδικούς τέτοιους χώρους εκμάθησης. Τότε και μόνο τότε ναι.

 

13. Το παιδί πάτησε κάτι, κάηκε στην άμμο, κάποιος του πήρε το παιχνίδι και πολύ γρήγορα βάζει τα κλάματα. Αν του φωνάξετε γιατί κλαίει, δεν θα σταματήσει έτσι δεν είναι; Το έχετε δοκιμάσει εξάλλου. Πηγαίνετε κοντά του.

14. Όχι, η παραλία δεν είναι το σωστό μέρος για να καβγαδίσετε με τον άντρα σας. Το σωστό μέρος για να λύσετε τις όποιες διαφορές με τον σύζυγό σας είναι το σπίτι σας.

15. Η παραλία είναι το σωστό μέρος τα παιδιά σας να κάνουν φίλους. Να παίξουν μαζί. Να μοιραστούν τα παιχνίδια τους. Αν δεν τα έχετε μάθει να είναι κοινωνικά, που θα έπρεπε, βοηθήστε τα χωρίς να τα κρίνετε. 

16. Στη θάλασσα υπάρχουν συχνά νεροτσουλήθρες ή τραμπολίνο. Σίγουρα έχετε πει στο παιδί σας ότι πρέπει να περιμένει την σειρά του για να τα χρησιμοποιήσει, έτσι δεν είναι;

 

17. Μετά το μπάνιο πηγαίνετε σε μια ωραία ταβέρνα για φαγητό. Και πολύ καλά κάνετε! Τα παιδιά δεν είναι απαραίτητο να μετατρέψουν και το ταβερνάκι σε παιδική χαρά. Δεν είναι απαραίτητο να τρέχουν ανάμεσα στις καρέκλες εκείνων που επίσης θέλουν να φάνε στο ίδιο ταβερνάκι.

18. Το παιδί σας θέλει τσίσα. Όταν φτάσετε στην παραλία, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να δείτε που βρίσκεται η πιο κοντινή τουαλέτα ή ο πιο κοντινός θάμνος. Όχι δεν τα μαθαίνουμε τα παιδιά να κατουρούν στη θάλασσα.

19. Αν το παιδί δείχνει να μην ευχαριστιέται την θάλασσα, αν δεν του αρέσει τίποτα, αν γκρινιάζει, πρέπει να φύγετε. Το ξέρω κάπως αλλιώς το είχατε σχεδιάσει, αλλά τι να κάνουμε; Το παιδί κουράστηκε και πρέπει να πάει στο σπίτι.

20. Μόλις φύγετε από την παραλία φροντίστε να μαζέψετε όσα σκουπίδια κάνατε. Ναι. Και όλα τα παιχνίδια σας.