ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η σωστή ώρα να βάζεις τα παιδιά σου για ύπνο

Έχεις σκεφτεί ποτέ ότι τα νεύρα και η άσχημη συμπεριφορά που μερικές φορές έχει το παιδί σου, μπορεί να οφείλονται στην ώρα που πέφτει για ύπνο; Αν όχι, καιρός να το σκεφτείς και να αλλάξεις το πρόγραμμα του.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η καλύτερη ώρα για να βάζεις τα παιδιά σου για ύπνο είναι μεταξύ 6 το απόγευμα και 9 το βράδυ. 

Το 2012, από έρευνα που είχε γίνει, είχε διαπιστωθεί ότι τα παιδιά ηλικίας 7-11 ετών που κοιμόντουσαν μια ώρα νωρίτερα για 5 νύχτες τη βδομάδα, ήταν πιο συγκεντρωμένα και λιγότερο επιθετικά στο σχολείο.  Τα οφέλη του ύπνου με τις… κότες, φαίνεται ότι είναι ακόμα μεγαλύτερα για παιδιά μικρότερης ηλικίας. Έρευνα που έγινε σε μωρά 18 μηνών, έδειξε ότι όσα κοιμόντουσαν πριν τις 10 το βράδυ, είχαν περισσότερη λειτουργικότητα, κοινωνικοποίηση, χρήση της γλώσσας.

Φυσικά δε σημαίνει ότι κάθε παιδί σε αυτόν τον πλανήτη πρέπει να κοιμάται στις 7.30. Το κάθε ένα έχει το δικό του πρόγραμμα. Ωστόσο, το “νωρίτερα” από ό,τι συνήθως μπορεί να κάνει τη διαφορά. Σε ένα πρόσφατο άρθρο στο Slate, προτείνεται από μια μαμά να γίνει ένα μικρό πείραμα. “Προσπαθήστε να βάλετε το παιδί σας να κοιμηθεί 20 λεπτά νωρίτερα για μερικά βράδια και δείτε τι θα συμβεί. Αν κοιμάται εύκολα, τότε πολύ πιθανό να πρέπει να πηγαίνει στο κρεβάτι νωρίτερα” σημειώνει.