OPINIONS

Τα 10 είδη των πεθερών – Νυφίτσες κουράγιο

Τα είδη των πεθερών ή πολύ απλά βαράτε βιολιτζίδες. Θέμα καυτό και τσουρουφλιστό. Γιατί έχουν καεί γούνες νυφών ανά τον κόσμο που ούτε να υπολογίσουμε δε διανοούμαστε.

Η σχέση πεθεράς-νύφης αποδεικνύει πως η αγία ελληνική οικογένεια από κάπου μπάζει. Μία μικρή ρωγμούλα σχηματίζεται τη στιγμή που η μανούλα του θα αντιληφθεί την παρουσία έτερου θηλυκού που ετοιμάζεται να την κατεβάσει από το θρόνο της.

Πονεμένη ιστορία. Έχουν ματώσει κορμιά, έχουν υποφέρει άνθρωποι από τη συμπεριφορά των κοριτσιών που έκαναν γιους.

Ναι, κι εκείνοι έχουν οικογένεια, δεν φύτρωσαν, έχουν μανούλες αλλά κάποιες από αυτές είναι τόσο τοξικές που με μία λέξη τους καθαρίζουν το πουρί της λεκάνης καθισμένες στο πάσο της κουζίνας.

Γεννημένες για να ταλαιπωρούν. Νύφες, εγγόνια, συζύγους και κατ’ επέκταση τα βλαστάρια τους. Γιατί το ψυχροπολεμικό κλίμα που επιλέγουν να δημιουργήσουν μόνο καλό δεν κάνει στα καμάρια τους.

 

Αυτή επέλεξε κυρία μου. Δέξου το και προχώρα τη ζωή σου. Αρνούνται πεισματικά. Μόνο εκείνες έχουν ψυχή. Να δεχθούν νύφη στο σπιτικό τους; Καλύτερα να ταξιδέψουν κατάστρωμα με 15 μποφόρ στον Ατλαντικό. Καλύτερο το αγιάζι και η αλμύρα από τη νύφη. Ούτε να πατήσει το πόδι της στο δίπατο των Πετραλώνων.

Δεν κάνει αυτή για εσένα καμάρι μου. Εσύ είσαι για άλλα

Με αυτή την ατάκα θα απαντήσουν στο αγόρι τους μόλις πληροφορηθούν την ύπαρξή σου.

Δε σε έχει γνωρίσει ακόμα; Και; Δεν χρειάζονται γνωριμίες. Η μάνα έχει ένστικτο. Ξέρει πως δεν κάνεις και μόνο στο άκουσμα του ονόματός σου.

Κάποιες θα σε σιχαθούν με το καλημέρα και θα το δείξουν. Κάποιες άλλες πάλι με το καλημέρα αλλά θα κρύψουν την κακία τους. Θα φύγει το δηλητήριο αλλά στην ώρα του. Θα οργανώσει το σχέδιο εξόντωσής σου ωσάν αρχινονός της Καμόρα και θα σε αναγκάσει να τα μαζέψεις και να φύγεις πριν της διαλύσεις το όμορφο σύνολο που περιλαμβάνει μόνο εκείνη και το παιδί της.

Μιλάμε στην ουσία για τη μετεξέλιξη της Ελληνίδας αγορομάνας που εν μία νυκτί μετατρέπεται σε Ελληνίδα αγορομάνα παύλα (-) πεθερά. Η νύφη θα βγάλει κάθε ποταπό συναίσθημά της στην επιφάνεια.

Θα σε πολεμήσει με κάθε αθέμιτο και θεμιτό μέσο. Θα σε γονατίσει. Θα σε κάνει να μετανιώσεις την ώρα και τη στιγμή που του έκανες ματάκια εκείνη τη βροχερή βραδιά του Μάρτη σε έναν παράλληλο της Ιπποκράτους.

 

Σταμάτησε στη διάβαση πεζών για να περάσεις κι έπεσες ξερή με τα μάτια του τα γαλανά. Που να ‘ξερες πως τα δικά σου ματάκια θα κινδύνευαν λίγους μήνες αργότερα.

”Μαμά να σου συστήσω την Αναστασία”. Παραλίγο να σου πέσουν τα πτι φουρ από το χέρι. Το δολοφονικό της βλέμμα και το συγκρατημένο χαμόγελο σε έκαναν να χάσεις την ισορροπία σου. Άρχισαν τα όργανα, σήκω από τη θέση σου γλυκιά μου Αναστασία.

Θα κάνουμε προσπάθεια αποκρυπτογράφησης των φυλών πεθεράς αν και πάντα υπάρχει κάτι που δεν ξέρουμε για αυτές. Το DNA της πεθεράς δεν αποκωδικοποιείται χρυσό μου. Όσα πτυχία κι αν διαθέτει ο τοίχος σου την πεθερά δε θα την καταλάβεις επουδενί.

 

Οι φυλές

Η ανακατώστρα

Τα πάνω κάτω θα φέρει. Θα σας κάνει κουβάρι γιατί αυτός είναι ο λόγος ύπαρξης της. Άλλα θα λέει σε εσένα, άλλα στο γιο. Θα σας μπερδέψει και στο τέλος θα ισχυρίζεται πως κάτι δεν κατάλαβες εσύ καλά. Σε εσένα θα τα ρίξει να είσαι έτοιμη. Όχι να την αντικρούσεις. Μην μπεις στη διαδικασία γιατί θα οδηγηθείς κατευθείαν σε μονόκλινο στο Δαφνί. Θα επικαλεστεί τα θεία, θα ορκιστεί στα κόκαλα σου, θα κάνει μεγαλόσταυρους, μπορεί να ρίξει και δάκρυ. Αριστούχος του Εθνικού.

Χαρακτηριστική ατάκα: Είπα εγώ τέτοιο πράγμα; Να μη με χαρείτε.

Η ύπουλη-οχιά

Δε θα πει τίποτα μπροστά στο γιο της. Όλα θα τα λέει μυστικά σε εσένα, δήθεν μου τάχα. Θα μιλά πάντα χαμηλόφωνα γιατί στον ψίθυρο λέγεται η αλήθεια. Όταν στον χώρο παρευρίσκεται και το αγόρι της θα στέκεται προσοχή. Θα δείχνει πρόθυμη και πάντα εκεί για να βοηθήσει. Μόλις μείνετε οι δύο σας θα βιώσεις το μίσος της. Μέχρι και στα πατώματα θα σε ρίξει για να καθαρίσεις με την μπατονέτα τον αρμό στο πλακάκι του μπάνιου.

Χαρακτηριστική ατάκα: Να κάνετε τη ζωή σας. Εσείς το πρόγραμμά σας, εγώ το δικό μου. Καθόλου δεν πειράζει που μένω μόνη μου.

Η κολλημένη με το γιόκα

Εκείνη κι άλλη καμία. Ποια είσαι εσύ που θα μπεις ανάμεσα σε εκείνη και το σπλάχνο της; Ξέρεις εσύ να μαγειρεύεις όπως η μαμά; Ξέρεις να διπλώνεις τα πουκάμισά του όπως η μαμά; Ξέρεις να κάνεις τσάκιση στο παντελόνι όπως η μαμά; Ξέρεις να βράζεις το αβγό του μέχρι ο κρόκος να γίνει το πορτοκαλί του ώριμου πορτοκαλιού Λακωνίας; Τίποτα δεν ξέρεις για αυτό θα είναι πανταχού παρούσα. Θα τηλεφωνεί 20 φορές την ημέρα, θα ανοίγει τις ντουλάπες σας και θα μονολογεί για τα χάλια σου.

Χαρακτηριστική ατάκα: Το παιδί μου δεν ήταν για τα μούτρα σου.

Η με το παράπονο στο στόμα

Μόνο παράπονο. Θα ανοίξει το στόμα της για να εκφράσει παράπονο και φυσικά ηθικός αυτουργός του προβλήματός της δε θα μπορούσε να είναι άλλη εκτός από εσένα που βάλθηκες να καταστρέψεις την οικογένειά της. Θα της φταίει που βρέχει, που άλλαξε η ώρα, που δεν μαγείρεψες μακαρόνια με σάλτσα κόκκινη, που υπάρχεις, που σε βλέπει μπροστά της. Είναι κουραστική, το ξέρει, το επιδιώκει και το γουστάρει.

Χαρακτηριστική ατάκα: Σε απομάκρυνε αυτή από τη μανούλα που σε γέννησε.

Η συντηρητική

Είναι παλαιών αρχών και θέλει όλα να γίνονται σύμφωνα με τα προστάγματα της καλής κοινωνίας. Να πηγαίνεις εκκλησία, να νηστεύεις το λάδι, το ξύδι και το νερό αν είναι δυνατόν, να ντύνεσαι σεμνά, να είσαι κυρία γιατί μόνο μία τέτοια αξίζει στο παιδί της. Εννοείται πως δεν πληρείς τις προϋποθέσεις. Ούτε εσύ, ούτε η οικογένειά σου. Αυτό το είδος πεθεράς θα σε πολεμήσει εμμέσως, επιτιθέμενη στο class των γονιών σου. Ούτε να την δει την συμπεθέρα. Κατωτάτου επιπέδου το σόι σου για τα γούστα της.

Χαρακτηριστική ατάκα: Τι πει ο κόσμος με τα χαϊρια σου

Η χήρα

Ζει ένα δράμα που έχει μείνει χήρα. Φοράει πάντα μαύρα και στο λαιμό έχει κρεμασμένη τη βέρα της. Μέσα από το τρίτο φανελάκι γιατί κλέβουν κιόλας. Είναι μονίμως θλιμμένη κι ας μας άφησε χρόνους ο Αντωνάκης από το 1970. Τον θυμάται, κυρίως όταν την συμφέρει. Όταν δε θέλεις να της κάνεις το χατήρι για παράδειγμα θα επικαλεστεί το στεφάνι της για να σε γεμίσει τύψεις και τελικά να υποκύψεις υπό το βάρος του ψυχολογικού της πολέμου.

Χαρακτηριστική ατάκα: Αν ζούσε ο άντρας μου θα σου λεγα εγώ.

Η τσιγκούνα

Δε σε θέλει γιατί πιστεύει πως έχεις βάλει στο μάτι την περιουσία της. Δεν μόχθησε τόσα χρόνια για να της φας τα οικόπεδα εντός σχεδίου στο Ζούμπερι. Το χειρότερο σενάριο για εκείνη είναι να σοβαρέψει ο δεσμός και να κάνετε παιδιά. Μην ακούει για χαρτζιλίκι της ανεβαίνει η πίεση και η μικρή και η μεγάλη. 120 οι παλμοί στη σκέψη πως θα της λένε τα κάλαντα και θα γιορτάζουν κάθε τόσο. Τα ευρώ είναι πάνω και από το γιο της. Εσύ θα είσαι η σπάταλη νύφη που δεν αφήνει το παλικάρι της να κάνει οικονομία. ”Τι το θες μωρή το conditioner; Το πράσινο το Αρκάδι σου κακοπέφτει που είναι και φτηνό; 2 ευρώ οι 10 πλάκες”.

Χαρακτηριστική ατάκα: Μόνο να ξοδεύει ξέρει. Ένα συρτάρι γεμάτο σουτιέν.

Η φαρμακόγλωσσα

Δηλητήριο στάζει το στόμα της. Αν την προσέξεις από πολύ κοντά θα δεις πως η γλώσσα της είναι διχαλωτή. Σε σιχαίνεται. Σε σιχάθηκε από την πρώτη φορά που σε γνώρισε και καλή κουβέντα δε θα έχει για την προσωπικότητά σου. Σε θεωρεί ελαφρών ηθών και καταριέται τη στιγμή που της τύλιξες το γιο. Δεν έχεις το πακέτο για να γίνεις νύφη της. Δεν είσαι άξια και για αυτό σε μισεί.

Χαρακτηριστική ατάκα: Που να μη σε βρει του χρόνου που σε έβαλα στο σπίτι μου.

Η καρδιακή

Καρδιαγγειακά προβλήματα και μόνο. Είχε κάποια στιγμή κάτι αρρυθμίες αλλά πλέον έχει αναγάγει το φτερούγισμα σε επιστήμη. Σβήνει και χάνεται όταν της πας κόντρα και δε θέλει να κάνεις οτιδήποτε αντιβαίνει το συμφέρον της. Έχει τη βόλεψή της δε θα καταστρέψεις όσα έχει χτίσει.

Χαρακτηριστική ατάκα: Ένα φτερούγισμα, σβήνω.

Η έτσι τα βρήκαμε, έτσι θα τα αφήσουμε

Αυτό ακριβώς που διαβάζεις. Όλα θα γίνονται όπως εκείνη θέλει γιατί το λέει η παράδοση του τόπου μας. Δε θα πάμε κόντρα σε ήθη και έθιμα για τα μούτρα σου. Θέλει να ξεσκονίσεις το ταβάνι με βρεγμένο πανί σκαρφαλωμένη στον πολυέλαιο; Θα το κάνεις γιατί έτσι πρέπει. Θα της αγοράσεις φούστα-μπλούζα με τίγρη στο κέντρο για το Πάσχα και ένα μπιμπελό για το σαλόνι γιατί έτσι πρέπει. Φυσικά θα ζυμώσεις και κουλούρια και τσουρέκια. Θα κάνεις ό,τι πρέπει. Ό,τι έκανε κι εκείνη με τη δική της πεθερά γιατί έτσι είναι το σωστό. Κι ευχαριστώ να λες.

Χαρακτηριστική ατάκα: Το πρώτο (το δεύτερο και το τρίτο) παιδί θα πάρει το όνομά μου, έτσι το έχουμε εμείς.

Bonus: Η αγία

Μέσα στη μαυρίλα και μία ακτίδα φωτεινή. Μία ελπίδα πως εσύ θα είσαι η τυχερή που θα πετύχεις το τζόκερ και θα γνωρίσεις μία πεθερά που θα σε αγαπήσει και θα σε υποδεχθεί στην οικογένειά της ως ισότιμο μέλος. Από διηγήσεις ξέρουμε πως αυτό το είδος υπάρχει αλλά βρίσκεται υπό εξαφάνιση. Οι επιστήμονες δεν αποκαλύπτουν πολλά στοιχεία επομένως δεν μπορούμε να δώσουμε περισσότερα στοιχεία. Αν σου κληρώσει να είσαι σίγουρη πως θα την καταλάβεις. Μη χάνεις την ελπίδα σου.